- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Almelo zet wietkwekers voortaan direct uit huis
We hebben getwijfeld of we niet beter een positief stukje zouden tikken want geloof ons; wij vinden het ook niet leuk om steeds de brengers van slecht nieuws te moeten zijn. De nieuwste dramatische anti-wiet belofte (en beeldvorming) komt van de gemeente Almelo. Die zal kwekers namelijk voortaan direct op straat zetten.
Dat belooft de Almelose burgemeester Gerritsen. Bij ontdekking van twintig wietplanten of meer gaat de gemeente voortaan direct over tot sluiting van het pand. Met dit nieuwe en vooral dramatische beleid wil de gemeente laten zien dat ze de georganiseerde criminaliteit die met wietkwekerijen samengaat niet in hun stad accepteren. Dat de gevolgen van zo’n sluiting vaak groot zijn en dat een sluiting honderden manuren en klauwen geld kosten, dat is dan maar zo.
Het gaat om panden waar meer dan 20 planten worden aangetroffen, een aantal waar je als hobbykweker toch ook best snel aan zit. Normaal gesproken sluit een burgemeester zo’n pand niet direct, maar krijgen de bewoners eerst een waarschuwing. Die stap wordt in Almelo vanaf nu dus overgeslagen. Kweek je wiet, dan ben je meteen de lul en wordt je je huis uitgezet.
Vooroordelen
Gerritsen blijkt verder behoorlijk wat vooroordelen te hebben over de mensen die de coffeeshops in Nederland moeten bevoorraden, zo lezen we in de Twentse krant Tubantia. “Wietkwekers rijden in grote auto’s, menen dat ze een grote bek kunnen hebben en gaan zich onaantastbaar wanen.” En verder “Het is niet dat wij graag mensen op straat zetten, wij weten best hoe groot de consequenties kunnen zijn. Ook als je een boef bent. Maar we doen dit om de openbare orde, het leven van alledag te beschermen. En we willen aan de buurt laten zien dat we hun klachten serieus nemen.” Ja ja.
De burgemeester wil, zo lezen we, met deze nieuwe beleidsregel vooral het idee aanpakken dat je met een wietkwekerij ‘gezellig een paar centen kunt bijverdienen’.
Discriminatie
We vragen ons af welke andere overtreders er eigenlijk door gemeenten hun huizen worden uitgezet, maar we kunnen nauwelijks een groep bedenken. Zelfs daders van moord, doodslag en zedenzaken niet. Dat de burgemeester met het nieuwe beleid ook ronduit discrimineert, beseft hij zelf heel goed. Hij zegt, “Bij veel soorten overlast ben ik voor waarschuwen, maar bij een wietkwekerij vind ik dat onnodig. Iedereen weet dat het bezit van een hennepkwekerij strafbaar is en dat er geen goede bedoelingen achter zitten.”
Burgemeester Gerritsen van Almelo straft wietkwekers dus bewust harder dan andere wetsovertreders. Hij gaat bovendien voorbij aan het feit dat ook commerciële wietkwekers een taak hebben in Nederland. Zij moeten de coffeeshops die de overheid zelf gedoogd namelijk bevoorraden. Maar buiten dat zijn er ook veel kwekers met nóg betere bedoelingen. Veel mensen kweker tegenwoordig bijvoorbeeld wiet om anderen, zieke mensen, dikwijls kosteloos aan hun medicijn te helpen zoals Hans Kamperman bijvoorbeeld deed.
Heel Twente
Helaas houdt het slechte nieuws niet op in Almelo. Het is namelijk de bedoeling van de burgemeester dat dit nieuwe beleid ten aanzien van wietkwekers in heel Twente wordt toegepast. De gemeentes zijn aan het kijken of ze de benodigde bestuurlijke capaciteit die nodig is voor het nieuwe beleid gezamenlijk kunnen ophoesten.
Volgens de burgemeester zijn er – godzijdank – nog wel redenen te bedenken waarvoor een uitzondering gemaakt kan worden. Gezinnen met kinderen bijvoorbeeld of mensen die na uitzetting direct in een onleefbare situatie terecht zouden komen.