- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
- Buitenwiet test ’24 eindigt met een geweldig Oogstfeest!
- Willie Wietman snoeit zijn bijna bloeiende Sneeze planten
- Studie • IQ en cognitie niet beïnvloed door levenslang wiet roken
Alternatieve kweekverlichting
De meeste binnenkwekers gebruiken nog steeds hoge druk natriumlampen (HPS, HID). Deze presteren goed en waren heel lang de beste, zoniet de enige keuze om mee te kweken. Tegenwoordig zijn er ook goede alternatieven, die hun eigen voordelen hebben.
TL verlichting
Een alternatief voor HPS lampen dat er al heel lang is, zijn TL lampen. Ze zijn er in verschillende vormen zoals de bekende buizen, maar ook spaarlampen zijn in principe gewoon TL. Je kunt gewoon TL verlichting in de bouwmarkt kopen, maar er zijn ook speciale TL lampen compleet met armatuur voor de binnenteelt ontwikkeld. Je moet, net zoals met elke lamp, letten op de juiste kleurtemperatuur.
Kies voor de kleur 865 of 840 voor de groei, en 827 of 830 voor de bloei. De laatste twee cijfers staan voor de kleurtemperatuur, 865 is dus 6500 graden Kelvin en 827 is 2700 Kelvin. Afbloeien gaat beter bij een kleurtemperatuur tussen 2100 en 2700 Kelvin en groeien tussen de 4500 en 6500 graden Kelvin. Er wordt ook wel met een combinatie van kleuren gewerkt.
Met TL kun je net zoveel per Watt oogsten als met HPS en er zijn kwekers die erbij zweren. Een voordeel van TL is dat je het wat dichter op de planten kunt hangen, tot 10 centimeter. Wat ook fijn is is dat het licht beter verdeeld is, en niet van één punt komt zoals bij een HPS lamp. Een nadeel van TL is dat het licht niet zo diep komt, door te scroggen kun je ervoor zorgen dat het licht ook niet zo diep hoeft te schijnen.
LED Lampen
LED lampen worden eigenlijk pas de laatste jaren voor het kweken van wiet gebruikt. De eerste LED kweeklampen presteerden wel, maar niet zo goed als HPS lampen. Ook duurde het met deze LEDs langer voordat de planten afgebloeid waren.
Maar LEDs zijn ontzettend in ontwikkeling en tegenwoordig zijn er veel betere LEDs te koop die bovendien ‘slimmer’ zijn. Ze bevatten al een ingebouwde schakelklok om de tijd (dag/nacht) mee in te stellen en je kunt de kleurtemperatuur zelf aanpassen waardoor je geen aparte groei of bloeilamp hoeft aan te schaffen. Ook zit er al een ventilator in die de warmte van de lamp effectief wegblaast. Een van die nieuwe lampen is de 4twenty sunfactor, en Bio Bertje gaat deze testen, hoe deze lamp presteert kun je dus binnenkort op RollingStoned lezen.
Het grote voordeel van LEDs ligt voor de hand en is natuurlijk het stroomverbruik. LED lampen zijn zuiniger en ook veiliger dan HPS lampen. Ze zijn gemakkelijk aan te sluiten en hebben geen aparte ballast nodig. Net als TL kan een LED zoals de 4twenty sunfactor op 10 cm van de planten gehangen worden. LEDs zijn zeer geschikt voor de kweek in kleine ruimtes zoals een kleine tent of kast. Koop goede LEDs van een betrouwbare fabrikant en ga niet voor een goedkope Chinese aanbieding.
Plasma kweekverlichting
Nog zo’n nieuwkomer op het gebied van kweekverlichting zijn de Plasma lampen. Ze zijn enorm krachtig maar ook erg prijzig. De nieuwe zwavel-plasmalampen produceren een lichtspectrum dat dichter in de buurt komt van zonlicht dan alle bestaande lampen.
De essentie van de lamp is een bolletje zwavel (en andere chemicaliën) dat met magnetronstraling tot
een helder gloeiend plasma wordt verhit. De technologie is al in de jaren negentig ontwikkeld, maar kende lange tijd geen commerciële toepassing. Zowel Hortilight als Gavita produceren Plasma kweeklampen.
Inductie kweeklampen
Inductielampen zijn eigenlijk TL lampen, maar dan zonder elektroden. In plaats daarvan hebben ze een “antenne spoel”. Gewone TL-lampen geven een relatief kleine lichtstroom, hierin is door de komst van de inductielamp verandering gekomen. Inductielampen zijn verkrijgbaar in diverse wattages en hebben een levensduur van wel 60.000 branduren en hebben een perfect afgestelde kleurtemperatuur. Ze worden haast niet warm, dus je kunt ze enorm dicht (enkele centimeters) op de planten hangen.
Inductielampen hebben de ideale PAR en PUR en dat betekent eigenlijk dat planten het licht van inductielampen heel efficiënt kunnen opnemen. PAR staat voor ‘Photosynthetic Available Radition’ en PUR staat voor ‘Photosynthetic Useable Radiation’.
(advertentie)