- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Altijd nieuwe planten met je eigen stekruimte
Als je de mogelijkheid hebt, kun je met een eigen kloonkamer je genetische verzameling goed onderhouden en verbeteren. Een stekruimte moet echter wel op de juiste manier zijn ingericht als je met enige regelmaat je eigen gezonde klonen wilt produceren.
Een kloonkamer vereist niet veel ruimte en je hebt er ook geen energieslurpende HPS lampen voor nodig. Mits de omstandigheden juist zijn, kun je zelfs met een kleding- of keukenkast om de paar weken een paar honderd klonen produceren. Gebruik een grote inloopkast van 2 vierkante meter of schaal alles terug naar het formaat van een keukenkastje wanneer je maar weinig kloontjes nodig hebt. Met planken kun je de inhoud optimaal benutten, want klonen vereisen maar weinig ruimte en hebben, samen met bakken en lampen, maar een hoogte van zo’n 40 centimeter nodig.
Voor gebruik moet je kloonkamer wel schoon en steriel zijn. Verf indien mogelijk de wanden wit en zorg dat alle oppervlakken schoon zijn en eenvoudig te reinigen. Laat alleen noodzakelijke spullen in de ruimte achter, zodat schoonmaken zo eenvoudig mogelijk is.
TL-balkjes of spaarlampen produceren genoeg licht zonder veel te heet te worden, ze zijn ideaal voor de stekruimte
Lampen
Het belangrijkste om te weten over lampen voor het klonen is dat ze niet teveel warmte mogen produceren. De gebruikelijke hete lampen met hoge lichtopbrengst, die worden gebruikt voor vegetatieve en bloeiende groei, zijn veel te fel en heet voor jonge stekjes die wortel moeten schieten.
Gebruik daarom het liefst koude fluorescente lampen (CFL) of light-emitting diode (led)-lampen, en kies blauwwit, ‘koel’ licht. In de lente, wanneer planten normaal gesproken groeien, verschuift het daglicht namelijk naar de blauwe kant van het spectrum. Aan het einde van de zomer en in de herfst verschuift het daglicht naar de rode kant van het spectrum. Lampen moeten in de bloeiperiode dus geelachtig rood zijn en in de vegetatieve periode blauwig. Voor klonen heeft met name het stimuleren van vegetatieve groei (de groei van bladeren, stelen en wortels) de hoogste prioriteit.
Ventilatie
Je stekjes zullen het grootste deel van de tijd zijn verpakt in bakken of een propagator met het oog op de luchtvochtigheid. Toch is het belangrijk om te zorgen voor een goede ventilatie van de stekruimte. Daarmee kun je namelijk de algehele temperatuur en vochtigheidsgraad in de ruimte regelen. Daarnaast voorkom je met het regelmatig verversen van de lucht, dat door de lucht zwevende ziekteverwekkers zoals schimmels je kwetsbare stekjes besmetten.
Het is ook absoluut aan te raden om de binnenkomende lucht te filteren met een HEPA-filter, om de kans op het binnendringen van ziekteverwekkers nog verder te verlagen. Het filteren van de uitgaande lucht is minder belangrijk, omdat klonen weinig geur produceren, maar voor de zekerheid kun je een klein koolstoffilter gebruiken.
En hoewel je de bakken met klonen het merendeel van de tijd dicht moet laten, is het essentieel om ze een paar keer per dag te openen om de lucht te verversen en vochtophoping te voorkomen. Controleer je klonen zo af en toe op tekenen van ziekten en de voortgang van het wortel schieten, maar probeer ze de eerste 5 dagen zoveel mogelijk met rust te laten, steeds oppakken verkleint je kans op succes aanzienlijk.
Bakken, gereedschap, kloonsets
Bij de meeste tuinwinkels kun je speciale kloonbakken kopen, ze worden propagators genoemd. Deze zorgen dat ieder stekje zijn eigen ruimte heeft en de wortels van verschillende planten niet verstrikt raken. Ook zijn er complete hydrocultuur- en aerocultuursystemen, inclusief lampen, bakken, ventilatie en irrigatie. Deze systemen kunnen behoorlijk prijzig zijn, dus je kunt overwegen om voor veel minder geld, je eigen systeem te bouwen.
In een propagator kun je de luchtvochtigheid lekker hoog houden voor je stekjes
Je kunt er ook voor kiezen om goedkope plastic bakken of dozen te gebruiken zonder afzonderlijke ruimten voor de stekjes. Als de wortels verstrikt raken, kun je ze doorknippen zonder schade aan te richten. Sterker nog, volgens sommige kwekers stimuleert deze ruwe behandeling de groei van nieuwe wortels met meer vertakkingen.
Voor de klonen zelf heb je stekblokken nodig (meestal steenwol of Jiffy-blokken), stekpoeder of een stekkengel zoals Clonex, een scherpe schaar en gedistilleerd of gefilterd water. En natuurlijk een paar moederplanten! Eventueel kun je een scherp scheermes gebruiken om de stelen van je stekjes af te snijden onder een hoek van 45 graden. Je kunt er de stelen ook een beetje mee afschrapen, maar dat is niet noodzakelijk. Hoe je stekken neemt kun je zien in deze video, maar we hebben er ook eerder een uitgebreide serie en diverse andere artikelen aan geweid.
Ongedierte en algemene hygiëne
Zorg te allen tijde voor een schone stekruimte en was je handen voordat je naar binnen gaat, om te voorkomen dat je ziekteverwekkers mee naar binnen neemt. Reinig oppervlakken en dweil de vloer regelmatig. Veeg of dweil gevallen of gemorst materiaal meteen op. Controleer je stekjes op tekenen van infectie; als je die constateert, verwijder de betreffende stekjes dan onmiddellijk en neem maatregelen om de schade te beperken.
Als je eenmaal last hebt van ongedierte, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Gebruik indien mogelijk altijd organische middelen bij het kweken van cannabis (of andere planten); als niet-organische middelen noodzakelijk zijn, gebruik die dan zo kort mogelijk en in zo klein mogelijke hoeveelheden. Als de problemen chronisch worden, zul je iets aan de algehele hygiëne en omstandigheden in de ruimte moeten doen. Maak de kamer grondig schoon en optimaliseer de temperatuur en vochtigheidsgraad voordat je de ruimte weer in gebruik neemt.
Geschreven door Seshata en eerder HIER gepubliceerd op het blog van Sensi Seeds.
(advertentie)