- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Altijd perfect gecurede wiet
Wie zijn eigen wiet kweekt kent de procedure waarschijnlijk wel. Na het oogsten moet er geknipt, gedroogd en gecured worden. Daarbij is een goede timing essentieel; stop je de wiet te nat in potten om gecured te worden dan kan je oogst alsnog gaan schimmelen. Te droog is minder erg, maar de lekkerste wiet heeft precies de juiste vochtigheid. Op deze manier cure je dus gegarandeerd altijd perfect!
Ervaren thuiskwekers laten hun wiet doorgaans drogen tot de stammen bij het doorbuigen zo droog zijn dat ze breken. Vervolgens gaat de wiet in weckpotten om te laten curen, de eerste paar dagen zetten ze de potten dagelijks even open om de wiet te laten ademen of ‘burpen’. Op zich is dit een prima methode, maar er gaat veel op gevoel en er wordt niets gemeten. Met een kleine hygrometer kun je dus altijd gegarandeerd perfect curen zonder dat je je zorgen hoeft te maken om wiet aan schimmel te verliezen.
Voor een paar euro koop je een mini hygrometer en kun je curen zonder te gokken
Een mini-hygrometer kun je zo’n beetje overal voor een paar euro kopen dus koop er een paar. Je hebt er een nodig voor iedere pot met wiet. Het proces is makkelijk en biedt een mogelijkheid om te curen zonder dat je het vochtgehalte van je wiet hoeft te gokken.
Oogst je wiet gewoon zoals je gewend bent en laat het op e juiste manier drogen. Wacht niet totdat de stam knakt bij het buigen maar haal je wiet van de waslijn als het aan de buitenkant wel gedroogd aanvoelt. Stop de wiet samen met een mini hygrometer in een glazen weckpot, uiteraard met het display van de hygrometer naar buiten gericht, zodat je hem door het glas heen kunt aflezen. Sluit de pot, wacht 24 uur en check de meter.
- 70% of hoger: de wiet is nog te nat en moet nog buiten de pot nog een dag verder drogen.
- 65 – 70%: de wiet is bijna droog genoeg om te curen. Laat de deksel van de pot open tot de luchtvochtigheid onder de 65% daalt.
- 60 – 65%: de wiet is droog genoeg om te curen. De stammen breken en de pot mag afgesloten worden. Open de pot dagelijks een kwartiertje om de wiet te laten ademen.
- 55 – 60%: de wiet is droog genoeg en kan voor een langere periode opgeborgen worden zonder dat je de deksel hoeft te openen of je zorgen over schimmels hoeft te maken.
- 55% of lager: de luchtvochtigeheid is te laag voor de wiet om te kunnen curen. De wiet voelt dor en broos aan. Door sinaasappelschil in de pot te doen zal de wiet wel minder droog worden, maar het zal niet verder curen, voorkom dus dat je wiet zo droog wordt.
Om een juiste meting te kunnen aflezen heeft de wiet natuurlijk tijd in de pot nodig om de luchtvochtigheid te kunnen beïnvloeden. Het duurt doorgaans zo’n 24 uur voordat dit het geval is, maar hoe natter de wiet is, hoe eerder je dit kunt aflezen. Als het nog erg nat is zul je vaak al na een paar uur een 70% of hoger meting kunnen aflezen. Zie je de luchtvochtigheid met 1% per uur stijgen, let dan op want dan is het waarschijnlijk te nat.
Succes met curen, vanaf nu kan het nooit meer misgaan in ieder geval.
(advertentie)