- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Alweer een vraag over gele bladeren…
“Alweer een vraag over gele bladeren voor jouw rubriek” Dat schrijft Ellen aan onze Lieve Muna, die daar trouwens helemaal geen problemen mee heeft. “De plant heeft last van geel wordende bladeren. Eerst vergelen de zijkanten en dan het volledige blad. Minder voeding geven helpt niet, dus wat denk jij dat de oorzaak kan zijn?”
Gele bladeren. Eigenaren van wietplanten lijken er wel allergisch voor te zijn, en dat snap ik. Geel is nou eenmaal niet de meest gezonde kleur voor planten. In de meeste gevallen geeft de kleur namelijk toch aan dat het blad in kwestie zijn beste tijd gehad heeft. Nou, laten we dan maar snel kijken hoe het met de bladeren van Ellens White Widow gesteld is, want die vergelen ook nogal…
|
Hoi Ellen, bedankt voor jouw foto’s uitleg en vragen. Wat leuk dat je aan je eerste kweek bent begonnen, ik vind het een heel gezellig tentje om te zien met die paarse LED paneeltjes. Maar goed, je mailde me waarschijnlijk niet om naar complimentjes te vissen…
Als bladeren vergelen
Zoals ik hierboven al zei is vergeling aan een blad dat normaal gesproken groen hoort te zijn, altijd een teken dat het blad zijn beste tijd gehad heeft. Een blad kan om allerlei verschillende redenen vergelen, en soms hoort de vergeling er ook gewoon bij. Denk maar aan de bomen die in de herfst vergelen, en de volgende lente weer prachtig groen zijn. In dit geval is de vergeling vergelijkbaar met die van de bladverliezende bomen in de herfst.
Als je namelijk goed kijkt, dan zie je dat het juist de oude bladeren zijn die vergelen. Zelfs het hoog groeiende vergeelde blad is een schutblad dat veel ouder is dan de toppen aan de zijtakken die op gelijke hoogte groeien. Tegelijkertijd zijn de minder oude bladeren allemaal nog mooi groen en zie ik ook geen afstervende bladpuntjes, wat op een overschot aan voeding zou kunnen duiden.
De bloeifase duurt als ik het goed heb al een week of vier. De topjes zijn al goed gevuld en hebben nog veel mooie witte bloeiharen. De bloei zal inderdaad nog wel een maandje duren maar de groei is als het goed is gestopt. Dat betekent dat de plant de grootste en oudste schutbladeren niet meer zo hard nodig heeft. De reserves worden nu aangesproken voor de productie van de bloemen, en de bladeren worden langzaam afgeschud.
Kleine topjes?
De topjes vind ik trouwens best meevallen voor een wietplant die nog zeker een maand te gaan heeft. Ze zitten nog vol met witte bloeiharen, en zullen nog veel gaan opzwellen. Voor elke twee bloeiharen is er een zaadzakje dat nu nog klein is maar dat aan het einde van de bloeifase helemaal opgezwollen is. Ze zullen dus nog veel aandikken. Maar ik kan me voorstellen dat je ze nog wat iel vindt als je foto’s van afgebloeide toppen gewend bent.
Met de topjes komt het dus helemaal goed; die zullen echt wel dikker worden. Er is echter wel heel veel winst te behalen de volgende keer, als je het kweekoppervlak wat beter benut. Kijk maar eens naar al die lege ruimte waar op dit moment geen wietplant staat. Deze oppervlakte ben je eigenlijk voor niks aan het belichten nu, terwijl daar ook toppen hadden kunnen groeien.
Ik raad je dan ook aan om voor je volgende kweek alvast het een en ander te lezen over scroggen of een sea of green, of het optimaal benutten van je kweekruimte. Probeer in ieder geval het hele oppervlak in je kweektent voor planten te benutten. Dat gaat in een vierkante kweektent gek genoeg trouwens beter met vier dan met vijf planten.
Veel succes met deze mooie wietplanten Ellen, en met je volgende kweek! Mijn laatste tip is om een klein beetje silicium te gebruiken. Daar krijgen je bladeren een mooie groene glans van en het maakt ze veel sterker en weerbaarder tegen van alles en nog wat.
-xxx- Muna
(advertentie)