- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
AMC zoekt geld voor wietmedicijn!
Dr. von Steijn zet hoogleraar Willem Mulder van het AMC in de schijnwerper. Terecht; die zoekt geld voor onderzoek naar een nieuw, levensreddend hartmedicijn op basis van cannabis! De stichting ‘High on Nano’ moet hierbij een stevige hand gaan helpen.
AMC en stichting ‘High on Nano’ zoeken geld voor Nederlands marihuana medicijn
Veel wetenschappers vertonen een soort pavlov-reactie bij het horen van het woord cannabis: ze willen er niks mee te maken hebben, no matter what. En dat is behoorlijk verneukeratief als het gaat om het financieren van belangrijk onderzoek. Willem Mulder weet daar alles van. Als hoogleraar nanogeneeskunde aan het AMC werkt hij keihard aan een hartmedicijn van marihuana, maar geld verzamelen valt niet mee.
Medicijn tegen aderverkalking
En dat is, op z’n zachts gezegd, zonde. Vooral in het geval van Willem Mulder. Hij ontwikkelt een medicijn tegen aderverkalking, de onderliggende oorzaak van hart- en vaatziekten en doodsoorzaak nummer 1 wereldwijd. Eigenlijk is de term aderverkalking hier een beetje misleidend, want de daadwerkelijke verkalking treedt pas in een veel later stadium op. Het begint allemaal met een ontsteking in de vaatwand, en het is die ontsteking waar Mulder een medicijn van marihuana voor ontwikkelt.
Hij verpakt daarvoor de cannabinoïden in superkleine deeltjes en hangt er een soort postcode aan. Hierdoor ‘weten’ de nanopakketjes precies waar de ontstekingen in de vaatwand zitten en leveren ze de heilzame stoffen heel gericht af. Zo voorkomt Mulder dat de cannabinoïden in het hele lichaam terecht komen. Niks geen bijwerkingen of stonede patiënten.
Stichting High on Nano
Om draagvlak te creëren voor dit onderzoek is de stichting High on Nano in het leven geroepen. Samen met ondernemer Gert van Kempen wil Mulder het grote publiek betrekken bij de medische wetenschap, en – zoals hij het zelf mooi beschrijft – ‘laten zien dat wetenschap meer is dan slimme oude mannen in witte jassen’. Door middel van crowdfunding hopen ze geld binnen te halen voor een serie documentaires over het onderzoek.
Wanneer het medicijn op de markt komt, weet niemand. Willem Mulder hoopt binnen 5 jaar een test op mensen doen, en denkt dat zijn techniek over een jaar of 15 wel in klinieken gebruikt kan worden. Mits er genoeg geld is om zijn onderzoek voort te zetten natuurlijk.
Check zelf maar in deze video hoe de nanopakketjes werken:
(advertentie)