(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een verzuchting die je regelmatig hoort en leest: vroeger liep Nederland voor met cannabis, maar nu lopen we juist achter op de rest van de wereld. Dat is niet onwaar, maar het ligt toch genuanceerder.

Nog altijd zijn coffeeshops uniek in de wereld

Ten eerste zijn onze coffeeshops nog steeds de enige plekken ter wereld waar je zonder lidmaatschap cannabis kunt kopen en ter plaatse consumeren. Zolang je die cannabis niet met tabak vermengt tenminste.

Ook nu Californië de wet heeft aangepast om ‘consumption lounges’ mogelijk te maken, is een coffeeshop Nederlandse stijl er niet toegestaan. Dat geldt ook voor de rest van de VS, Canada, Uruguay, Spanje, Duitsland en alle andere landen.

Maar er is nog iets. Deze maand was er slecht nieuws over de twee bekendste Amerikaanse cannabis media: het roemruchte High Times, in 1974 opgericht als maandblad en de website Leafly, online sinds 2010.

Al jaren niet meer verschenen inmiddels: de High Times

High Times al jaren in neerwaartse spiraal

Met High Times gaat het al jaren slecht; gerommel aan de top, mislukte koerswijzigingen en moeizame pogingen om een beursgenoteerd bedrijf te worden.

Zakenman Adam Levin kocht Trans High Corporation, eigenaar van High Times, in 2017 met een groep investeerders. Ze verhuisden het bedrijf van New York naar Los Angeles en veranderden de naam in High Times Holding Co.

Sindsdien is er een hele rij CEO’s geweest en is de beursgang volledig mislukt. Voor zover ik weet verscheen het laatste gedrukte nummer in september 2020 en op de website wordt ook al lang niets meer gepubliceerd. Vorig jaar werd bekend dat minimaal drie van de cannabis dispensaries die High Times Holding Co. in 2020 in Californië opende plotseling hun deuren hadden gesloten…

Topman vervolgd wegens aandelenzwendel

En op 10 januari van dit jaar liet het Amerikaanse openbaar ministerie in een persbericht weten dat Adam Levin schuld heeft bekend aan samenzwering om aandelen aan te prijzen.

Levin en andere topmensen van High Times Holding Co. betaalden smeergeld aan de makers van een nieuwsbrief voor investeerders, Palm Beach Venture. ‘Levin gaf toe dat hij in ruil voor gunstige artikelen in de nieuwsbrief $150.000 betaalde via bankoverschrijvingen en tienduizenden dollars voor entertainment uitgaven’, aldus het persbericht.

De homepage van Leafly van dinsdag 21 januari 2025

Leafly verliest steeds meer aan waarde

Ook met Leafly, jarenlang de grootste cannabis website ter wereld, gaat het slecht. Vorige week werd bekend dat Leafly van de Amerikaanse beurs NASDAQ wordt gehaald omdat het niet aan de minimale inkomenseisen kan voldoen. In het derde kwartaal van 2024 daalde de omzet met twintig procent naar 8,3 miljoen dollar, een netto verlies van 1,1 miljoen.

De bedrijfswaarde van Leafly is nu zo’n 21 miljoen dollar, volgens de financiële website Wisesheets. In september 2020 was dat nog dik 750 miljoen.

Wat ben ik blij dat ik nooit geld heb gehad om Leafly aandelen te kopen. Dankzij de verhalen die ik voor de site heb geschreven, ben ik waarschijnlijk een van de weinigen die iets aan Leafly heeft verdiend…

Nederlandse cannabismedia boeren beter

CNNBS.nl en haar moederbedrijf JoSa Media zijn aan geen enkele beurs genoteerd, maar deze website doet het sinds de start in januari 2014 prima. En ook dit jaar verwacht ik geen smeergeld affaires, corporate buyouts of pogingen om door te dringen tot de AEX.

De HighLife, het glossy tijdschrift voor cannabisconsumenten dat in 1992 het levenslicht zag met ene Joop Mestrom (de ‘Jo uit JoSa Media) als eerste hoofdredacteur, verschijnt 33 jaar later nog steeds.

Sterker: uitgever Discover voorziet met de krant Soft Secrets in zeven talen heel Europa van informatie over onze favoriete plant. Wat mij betreft mogen we best trots zijn op onze cannabis media.

[openingsbeeld: Shutterstock]
(advertentie)