(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De versmelting van de traditionele cannabisindustrie met de ‘gewone’ zakenwereld komt op stoom. Het Amerikaanse drankenbedrijf Constellation Brands – o.a. Corona – koopt zich voor 191 miljoen dollar in bij ’s werelds grootste (medicinale) wietproducent: Canopy Growth Corporation uit Canada.

Big Money loert op wietindustrie

Sinds cannabis aan een onstuitbare legale opmars bezig is – met name op het Amerikaanse continent – gaan er al verhalen over de inmenging van Big Money met de wietbusiness. En Big Money staat dan uiteraard voor grote niet-cannabis gerelateerde bedrijven die brood zien in de nieuwe miljardenindustrie. Van tabaksfirma’s en agrarische grootheden als Monsanto is tot op heden nog weinig vernomen, maar een grote drankenproducent heeft nu dus wel de sprong gewaagd en stapt in de legale productie van medicinale wiet(olie).

Financiële power

Constellation Brands is een  drankenfirma die tientallen bier, wijn en sterke dranken merken exploiteert, waarvan Corona wellicht de bekendste is. Ze verkopen ongeveer voor 7 miljard dollar netto aan booze ieder jaar. Voor de 191 miljoen dollar krijgen de Amerikanen 10 procent van de aandelen van het Canadese Canopy Growth Corporation.

Dat betekent dus tevens dat de Canadese mediwiet producent – die zich trouwens ook al voorbereid op het massaal produceren van recreatieve wiet die op 1 juli 2018 in heel Canada legaal wordt – ongeveer 2 miljard dollar waard is. Ook het Nederlandse Bedrocan heeft in Canada een dochterbedrijf dat in handen is van Canopy Growth en de Canadezen hebben ook deals met o.a. Snoop Dogg en het in Amsterdam gevestigde DNA Genetics. Voor wie nog mocht twijfelen aan de (financiële) power van wiet…

Verkoop alleen in landelijk gelegaliseerde markten

Volgens diverse Noord-Amerikaanse media is het plan van Constellation om samen met de wietkweker cannabis-infused beverages  te gaan ontwikkelen, promoten en verkopen. Volgens de CEO van de drankenfirma, Rob Sands is hun move ‘een anticipatie op de landelijke legalisering van cannabis’ in de Verenigde Staten. ‘Wij denken dat dit zeer waarschijnlijk is gezien wat er gebeurt op het niveau van de staten’, verklaart Sands tegenover Wall Street Journal.

Hoewel Californië, de grootste staat in de VS, per 1 januari aanstaande ook legale recreatieve cannabis kent zullen de wietdrankjes daar nog niet verkocht gaan worden. Sands wil eerst een landelijke legalisering. Die gaat er dus wel komen bij de noorderburen in Canada en ook de verkoop van geestverruimende drankjes in andere landen waar funwiet legaal is/wordt is voor Constellation absoluut interessant volgens de baas.

[openingsbeeld: Artist_R/Shutterstock]
(advertentie)