- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Amerikaanse strains in je buitentuin (deel #3)
Cannabis expertisecentrum Plantarium adviseert nog even door over de beste manier om in Nederland (of België) buiten Amerikaanse wietsoorten te kweken. Want laten we eerlijk zijn, die smakelijke strains uit de US of A zijn niet veel gewend. Laat staan onze natte, winderige en frisse nazomers…
Een grote oogst zonder schimmel. Een goed gecured USA-buitenwietje met een smakelijk terpenenprofiel, dat wit ziet van de hoge concentratie trichomen. Wie wil dat niet? Zoals beloofd gaan we je vandaag meer vertellen over diverse kweekinterventies en zaken die de weerstand van je USA-wietplant onder de Nederlandse zon verbeteren.
In deel #1 zoomden we in op de keuze van geschikte USA-wietzaden voor ons Nederlandse klimaat. In het tweede deel gaven we je nog eens vier tips om goed over na te denken. Nu vervolgen we de serie en bekijken we het allerbelangrijkste streven in de wietkweek.
Gezondheid is het uitgangspunt!
Het Nederlandse klimaat is weerbarstig en zit vol verassingen. Wat moedertje natuur doet heeft vaak meer invloed dan jouw eigen handelen, want je dame is immers afhankelijk van de zon. Toch betekent dat niet dat je bij de pakken neer moet gaan zitten, en maar moet hopen op iets te oogsten. Integendeel! Zorg ervoor dat je juist de nodige dingen voorkomt en stimuleert, helemaal met USA-genetica.
Eén van de belangrijkste uitgangspunten is het streven naar een zo gezond mogelijke plant. Een gezonde wietplant heeft de hoogste weerstand tegen schimmels, schadelijke plagen en andere stressoren. Daarnaast groeit een gezonde plant ook het best en het snelst. Oftewel, wat kan jij doen om haar gezondheid positief te beïnvloeden?
Bodemleven stimuleren
Bij de kweek op aarde kies je ten eerste voor luchtige grond met een pH-waarde tussen de 6 en 7. Ten tweede wil je inzetten op het stimuleren van het bodemleven, want hoe meer nuttige schimmels en bacteriën het naar hun zin hebben in je pot, hoe beter! Deze kleine vrienden hebben diverse voordelen. Ze zorgen voor een effectievere voedingsopname, beter waterbehoud, sterker wortelgestel en meer terpenen. Daarnaast kan een biologische kweek ook voor dikkere celwanden zorgen, waardoor schimmels zich minder snel verspreiden en beestjes minder kans maken. Beiden maken immers gaatjes in de celwand om de vloeistof uit de cel te drinken. Simpel gezegd: hoe steviger de wand, hoe lastiger dat wordt.
Kies plantenvoeding zorgvuldig
Een optimaal bodemleven bereik je niet door gebruik te maken van een minerale voedingslijn. Deze voedingsmiddelen zijn immers zouten opgelost in water, wat het leven in je pot zeker niet stimuleert. Begrijp ons niet verkeerd, minerale voeding kan een prima keuze zijn als je binnen kweekt, en helemaal als je dat hydrologisch doet. Voor de buitenkweek wil je echter een rijk bodemleven en daar doet minerale voeding niet zoveel in. Sterker nog, de mineralen werken het bodemleven juist tegen!
Voor een rijk bodemleven ga je daarentegen échte biologische producten gebruiken. Denk dan aan compost of organische additieven als guano, wormenmest, beendermeel en dergelijke. Let wel op, want deze middelen zijn lastig te doseren. Je moet precies weten wat een additief doet en in welke verhouding deze gebruikt moet worden. Je mengt ze immers door je aarde en dat kun je maar één keer doen. Een veel makkelijkere manier is het gebruik van een kwalitatieve aarde én een biologisch gecertificeerde voedingslijn, zoals BioCanna. Deze voeding draagt het Control Union keurmerk. Dat garandeert dat het plantenmateriaal wat gebruikt wordt ook biologisch is gekweekt.
Meng extra nuttige schimmels door de aarde
Naast biologische voeding is het ook de moeite waard om nuttige schimmels toe te voegen, en wel schimmels met de mycorrhizae eigenschap. Deze voeg je toe wanneer je de kleine plantjes in hun definitieve pot zet. Meestal zijn het droge korrels, die onder invloed van water een symbiose aangaan met de wortels van je kleine plantje.
Er ontstaat een wortelnetwerk waar de mycorrhizae-schimmels meegroeien met de wortels. Dit heeft een legio voordelen in een strikt biologische kweek, onder andere een verhoogde wateropname, een betere omzetting van organisch gebonden voedingstoffen en een groter wortelbereik. Daar lees je hier meer over. Een voorbeeld van geschikte mycorrhizae-families is het product Mycotrex van BioTabs.
Dat was het even voor nu. Over twee weken gaan we verder en vertellen we je over kweek- en snoeitechnieken die je oogst zeker gaan beïnvloeden. Mochten er nog vragen of opmerkingen leven, neem gerust contact met ons op via de mail of telefoon of bezoek ons cannabis-expertisecentrum in Nijmegen voor informatie, advies en je kweekartikelen. Je bent welkom!
(advertentie)