- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Angst en walging in Tweede Kamer: debat over wietwet D66
Op woensdag 1 februari besprak de Tweede Kamer het wetsvoorstel ‘Gesloten Coffeeshopketen’ van D66. VOC-voorzitter Derrick Bergman was er uiteraard bij. Conclusie: het is écht belangrijk dat cannabisliefhebbers op 15 maart massaal gaan stemmen op een van de cannabisvriendelijke partijen.
Cannabisten in de Tweede Kamer
Het was een vrolijk weerzien met de usual suspects in de ruimte bovenaan de bekende lange roltrappen in het Tweede Kamer gebouw, van Nicole Maalsté en WeSmoke voorzitter Dimitri Breeuwer tot ‘Green Ambassador’ Darpan – in fleurig cannabis kostuum – en de voorzitters van de twee landelijke coffeeshopbonden, PCN en BCD. Zelf volgde ik het debat met VOC-adviseur John Roozen en Jan van Piekeren, de Utrechtse bard en boegbeeld van Social Cannabis Club Domstad.
Nipte meerderheid voor D66-wetsvoorstel
Wat in elk geval anders was dan gewoonlijk: de bezetting van “Vak K”, waar de leden van de regering normaal gesproken zitten. Nu zat hier D66 Kamerlid Vera Bergkamp, als indiener van het wetsvoorstel, met naast haar de kersverse minister van veiligheid en justitie Stef Blok (VVD) en Martin van Rijn (PvdA), staatssecretaris van volksgezondheid. Op de tweede rij zaten twee D66 fractiemedewerkers en Sidney Smeets en Tim Vis van Spong advocaten, die Bergkamp bijstaan met juridisch advies.
Geen van allen sprak een woord tijdens het bijna drie uur durende debat. Zo werkt dat in Den Haag: in de eerste termijn mogen alle Kamerleden hun zegje doen en hun vragen stellen, pas in de tweede termijn volgen de antwoorden. Die tweede termijn is gepland op 14 februari, want Vera Bergkamp heeft haast: ze wil haar wetsvoorstel nog voor de verkiezingen van 15 maart door de Tweede Kamer krijgen. Politiek gezien was het debat niet spannend; dankzij de afsplitsingen van Tweede Kamerleden is er nipte meerderheid voor het voorstel, ook als de VVD tegen zou stemmen.
VVD wil nu nog niet draaien
De Telegraaf berichtte de avond van tevoren al dat de VVD inderdaad tegen zou gaan stemmen. Tachtig procent van het VVD congres heeft weliswaar gestemd voor “slimmer reguleren”, maar VVD drugswoordvoerder Foort van Oosten vindt het D66 voorstel “niet overtuigend”. De Telegraaf verslaggever schrijft aan het einde van het artikel wat er echt aan de hand is:
“Na een kabinetsperiode vol fel verzet tegen legalisering kunnen de liberalen nu moeilijk een draai maken. Aan de andere kant is er de druk van het congres en zelfs in de eigen fractie zijn er parlementariërs die eigenlijk voor regulering zijn. Een liberaal Kamerlid dat ook uitgesproken voor is, legt uit dat het D66-wetsvoorstel in de VVD vooral wordt gezien als pressiemiddel voor de komende formatie. Als het straks in de Tweede Kamer is aangenomen, moeten de formerende partijen bepalen wat zij met het onderwerp willen doen in de Eerste Kamer. De VVD zou tegen die tijd gemakkelijker een draai kunnen maken.”
Dieptepunt van het debat was het hysterische gekrijs van CDA drugswoordvoerder en voormalig gevangenisdirectrice Madeleine van Toorenburg
Dieptepunt van het debat was het hysterische gekrijs van CDA drugswoordvoerder en voormalig gevangenisdirectrice Madeleine van Toorenburg. Elk woord dat aan haar fact free gekakel wordt besteed is er één teveel, maar wie wil weten hoe zoiets klinkt, Omroep Brabant heeft het samengevat: Walgelijk.
Vredige hobbykweker genegeerd
Meest overtuigend in het debat waren twee politieke tegenpolen: Liesbeth van Tongeren van GroenLinks en Joram van Klaveren van de groep Bontes / Van Klaveren die als VNL aan de verkiezingen meedoet. VNL is de enige rechtse partij die vóór legalisering is. De bijdrage van Foort van Oosten maakte duidelijk dat de VVD nog lang niet klaar is om concrete stappen te zetten. De SP en GroenLinks pleitten voor het toevoegen van een regeling voor thuisteelt aan het wetsvoorstel, maar alleen voor medicinale gebruikers.
Tot de meeste Kamerleden blijkt maar niet te willen doordringen dat er honderdduizenden Nederlanders zijn die zonder enig probleem cannabis consumeren en tienduizenden die even probleemloos hun eigen plantjes kweken in hun tuin, op het balkon of in een kweektentje.
Blowen in het parlement
Onvermijdelijk dacht ik in de loop van de avond terug aan de kop die ooit in de Volkskrant stond boven het verslag van het eerste Haagse drugsdebat dat ik zelf bijwoonde, in 1996: ‘Drugsdebat doet naar joint verlangen‘. Het stuk blijkt online te staan en brengt zoete herinneringen boven. Hoe ik met Marcel ‘Maripharm’ de Wit uit Rotterdam en een paar BCD bestuursleden joints deelde ín het Kamergebouw tijdens het debat. Roken was daar toen nog toegestaan, in fraaie zitjes in de grote hal onderaan de roltrappen.
Dat is dus al 21 jaar geleden. En veel van wat ik toen hoorde, hoorde ik gisteren opnieuw. Naast de walging over het domme geblaat van het CDA, bekroop me ook de angst voor het nachtmerriescenario: een rechts kabinet met CDA, VVD en PVV. Trump op zijn Hollands. Dan kan zo maar blijken dat “slim reguleren” gelijk staat aan het helemaal afschaffen van de coffeeshops.
Stem op cannabisvriendelijke partij in maart
Conclusie: het is écht belangrijk dat cannabisliefhebbers op 15 maart massaal gaan stemmen op een van de cannabisvriendelijke partijen. En dus niet op een christelijke partij of de PVV. We zijn met het VOC en andere usual suspects keihard bezig met een campagne om deze boodschap door het land te verspreiden. Daarover ongetwijfeld meer in mijn volgende column…
PS: Steven Kompier van Cannabis News Network was aanwezig bij het debat en komt binnenkort met een onthullende reportage, dus houd die website in de gaten!
(advertentie)