- Angststress om eerste zaailing die veel strekt
- CNNBS verloot 3 x 2 tickets voor ‘Plenty 420’ feest in Amsterdam
- Tips voor een bruisend biologisch bodemleven
- CNNBS Basics: concentraten voor beginners
- Erdberen bloeien! …en ruiken overheerlijk
- Cannabis 2.0? Bekend onkruidplantje blijkt ook psychoactief
Angststress om eerste zaailing die veel strekt

Andrea heeft haar allereerste cannabis zaailing staan. Het plantje groeit heel erg hard en met name het steeltje strekt enorm. Andrea krijgt er maar angststress van en is bang dat ze iets fout doet en haar plantje het niet zal redden. Hopelijk kan Lieve Muna Andrea een beetje gerust stellen over haar Auto Candy Bubatz XL…
|
Hoi Andrea, dat zijn nogal wat vragen bij elkaar maar bedankt voor het stellen. Alle begin is lastig, en ik herken je angststress om iets fout te doen waardoor je plantje het spreekwoordelijke loodje legt. Laat me met wat onbedoeld advies beginnen: biologische afbreekbare potjes moet je niet voor wietplanten gebruiken.
Geen biologisch afbreekbare potjes
Wietplanten groeien namelijk veel sneller, dan zo’n potje wordt afgebroken in de grond. Dus terwijl jij dan denkt dat je plant na het verpotten een lekkere grote pot heeft, zitten de wortels nog altijd gevangen in het kleine potje. In dit geval is er niet veel meer aan te doen maar knip de bodem dan even voorzichtig uit het potje voor je je Auto Candy Bubatz XL gaat verpotten.
Gebruik voor het verpotten trouwens maar een pot met een inhoud van ongeveer 12 liter. Dat is groot genoeg voor de meeste autoflowers, en zal zeker voor deze plant meer dan voldoende groot zijn.
Strek vs. licht
Het strekken van het steeltje komt inderdaad door een gebrek aan licht. Het LED kweeklampje dat je gekocht heb ken ik persoonlijk niet. Maar gelukkig heb je een screenshot van de specificaties meegestuurd, waardoor ik weet dat het lampje maar 25 Watt aan stroom verbruikt. Het is daarmee een vrij zwak kweeklampje voor wietplanten, maar voorgroeien zal ermee wel lukken.
De ideale afstand van plant tot LED is meestal zo’n 30 centimeter maar kan per merk en type verschillen. Ik gok dat er ergens in de handleiding van deze lamp ook wel een aanbevolen afstand zal staan. Kun je die niet vinden dan zou ik ongeveer 20 centimeter aanhouden. Als de blaadjes van je zaailing wat groter zijn, dan vangen ze ook meer licht en zal het steeltje vanzelf ook minder hard gaan strekken.
Verpotten
Wanneer de blaadjes zo groot zijn, dat ze vanaf de bovenkant gezien ruim over de randen van het kleine potje groeien, dan kun je gaan verpotten. In dit geval hoef je het potje dus niet te verwijderen, en zal dat ook niet gemakkelijk gaan, omdat de wortels in het afbreekbare materiaal groeien. Knip alleen wel even de bodem voorzichtig uit het potje, zodat de wortels vrij zijn om in hun nieuwe pot te groeien.
Zet het plantje bij het verpotten ook meteen wat dieper in de aarde. Je kunt het plantje en de hele steel tot aan de kleine ronde blaadjes (de lobblaadjes) ingraven. Zo is je plantje na het verpotten weer mooi kort en staat ze ook meteen wat steviger. Daarna mag je eerste wietplantje naar buiten.
IJsheiligen
Vanaf 16 april duren de dagen lang genoeg om naar buiten te kunnen, maar is er nog wel een kleine kans op nachtvorst. Hou de temperatuur dus in de gaten de eerste tijd, en haal je plantje even naar binnen als er nachtvorst wordt voorspeld. Na 15 mei (ijsheiligen) hoef je geen angststress meer voor nachtvorst te hebben.
Ik zou je plant trouwens niet buiten in een kweektent neerzetten maar ik denk dat je misschien een kas van plastic bedoelt. Zo’n plastic kas is goed als bescherming tegen regen en wind maar op droge dagen staat je plant liever buiten. Zo’n plastic kas houdt toch wat licht tegen, ook al is die transparant, en een windje is juist goed voor wietplantjes. Daar worden ze steviger van.
Voor de beste luchtvochtigheid verwijs ik je even door naar de CNNBS kweekverhalen. Daar kun je nog veel meer lezen over wiet kweken, van het klimaat dus tot aan de uiteindelijke oogst en alles daar tussenin. Veel succes Andrea, en je zal zien dat het kweken steeds makkelijker gaat en leuker wordt, tot je uiteindelijk helemaal geen angststress meer hebt 😉
-xxx- Muna
(advertentie)