- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Anoniem online? Vergeet het maar! 9 Tips
Wie anno 2015 nog steeds denkt dat hij zich ongestoord en anoniem op het wereldwijde web kan uiten heeft het mis. Onze overheid koppelt allerlei gegevensbronnen om zogenaamde terroristen op te kunnen sporen en de nietsvermoedende burger wordt daarbij niet buiten schot gehouden. Wapen jezelf ertegen met deze 9 tips
Om terroristen en andere fraudeurs aan te pakken eigenen onze overheid en die van anderen zich steeds meer privileges toe. Hiervoor worden niet alleen gegevens van bepaalde ongure types nader bekeken, maar die van iedereen! Met de zogenaamde ‘war on terror’ is er voor overheden een machtig argument bijgekomen! In 2008 riep Fred Teeven al dat er wat hem betreft best meer privacybeperkende maatregelen mochten bijkomen, want de ‘goeden’hadden wat hem betreft toch niets te vrezen. Anno 2014 deed het ministerie van justitie daar nog een schepje bovenop: “Naar verwachting treden volgend jaar ruimere bevoegdheden voor politie en OM in werking om computercriminaliteit beter te kunnen opsporen”.
Opstelten is een minister die never nooit door het volk werd gekozen (hij ging van burgemeestersfunctie naar burgemeestersfunctie en werd uiteindelijk minister van justitie).
Partners in crime Teeven en Opstelten
Onze vriend Opstelten die overigens never nooit door het volk werd gekozen (hij ging van burgemeestersfunctie naar burgemeestersfunctie en werd uiteindelijk minister van justitie) en staatssecretaris Fred Teeven hebben aangegeven in 2015 verder samen te werken aan de uitvoering van de maatregelen om Nederland veiliger te maken. Klinkt heel nobel, maar dit is helemaal geen taak voor Ivo en zijn partner in crime Fred. Opstelten is niet voor niets viervoudig winnaar van de zogenaamde Big Brother Award. Hij won hem onder meer voor het in stand houden van de bewaarplicht van gegevens van burgers, voor het hacken van verdachten, voor het op grote schaal willen opslaan van kenteken en locatiegegevens en voor het structureel negeren van privacybezwaren en het verdacht maken van ALLE NEDERLANDERS!
Teeven en Opstelten, partners in crime….
Wat weten ze van je?
Niet alleen de dikke vrienden Opstelten en Teeven houden je surfgedrag in de gaten, maar ook Google en veiligheidsdiensten willen alles van je weten. De Amerikaanse NSA, het Britse GCHQ en de Nederlandse AIVD slaan al je internet en belverkeer op. Ze hacken computers en netwerken en kraken versleutelde berichten. Allemaal in naam van het counterterrorisme. Maar resultaten op dat gebied blijven helemaal uit, het is schandalig wat ons betreft!
Wat deze organisaties niet van ons weten halen ze gewoon bij degenen die dat wel weten. Sinds 2009 zijn internetproviders bijvoorbeeld verplicht om alle internet en telefoniegegevens van hun klanten tot 12 maanden te bewaren. En zolang die bewaard worden mag uw overheid er vrolijk in grasduinen. In 2013 deden ze dat dan ook maar liefst 2,4 miljoen! keer. Dat zijn dus 6400 bekeken gegevens per dag! Er is verder ook geen limiet aan het aantal keer dat deze instanties in de gegevens mogen kijken, maar wat zien ze dan zoal?
Google maar eens over de aanschaf van een nieuwe vaatwasser of auto, de websites die je daarna gebruikt zullen steeds meer advertenties over dat onderwerp laten zien. Vanzelfsprekend doet RollingStoned niet mee aan deze ziekelijke vorm van voyeurisme
Nou, heel veel waarvan jij misschien denkt dat het geheim is. Zoals met wie je belt en wanneer, wanneer je op het internet gaat en welke sites je dan bezoekt. IP-adressen en telefoonnummers. Niets is veilig, welkom in uw surveillancestaat. En als je denkt dat alleen de overheid alles in de gaten houdt heb je het mis, ook bedrijven verzamelen steeds meer gegevens. Google maar eens over de aanschaf van een nieuwe vaatwasser of auto, de websites die je daarna gebruikt zullen steeds meer advertenties over dat onderwerp laten zien. Vanzelfsprekend doet RollingStoned niet mee aan deze ziekelijke vorm van voyeurisme.
De gluiperige Opstelten tactiek
Als Opstelten iets in zijn corpulente hoofd heeft dan zorgt hij ervoor dat het gebeurt. Dat weten cannabisliefhebbers maar al te goed. Qua uitwisseling van gegevens is hij niet anders. Neem een kijkje op de tijdlijn van het invoeren van de zogenaamde bewaarplicht:
- 3 mei 2006: De EU keur de Data Retention Directive (DRD) goed, die de bewaarplicht mogelijk maakt.
- 22 mei 2006: Minister Hirsch Balin dient de wet bewaarplicht in bij de Tweede Kamer.
- 7 juli 2009: De wet wordt goedgekeurd door de Eerste kamer.
- 1 september 2009: Geen strobreedte ligt in de weg, de wet treedt in werking. Alle telecom en internetgegevens van iedereen! worden 12 maanden lang bewaard.
- 8 april 2014: De hoogste Europese rechter oordeelt dat DRD in strijd is met de mensenrechten, gegevens mogen niet worden opgeslagen.
- 9 april 2014: Teeven beloofd nav de uitspraak te kijken naar de bewaarplicht en beloofd binnen 6 weken met een conclusie te komen.
- 17 juli 2014: De Raad van State adviseert de bewaarplicht af te schaffen nav de uitspraak van de hoogste Europese rechter.
- 5 december 2014: Als ware het een Trojaans Paard geeft Opstelten ons een sinterklaaskado met ingebouwde camera die ons moet bespieden. Hij besluit ‘gewoon’ om tegen de uitspraak in te gaan en werkt aan een initiatiefwet om de bewaarplicht in stand te houden!
- 5 december 2014: Advocaten, journalisten en privacy-voorvechters starten een kort geding tegen de Nederlandse Staat vanwege het doorzetten van de bewaarplicht, ondanks de uitspraak van de hoge rechter.
Wat doe je eraan?
Ja uiteindelijk is dat voor nu het belangrijkste. Als je niet wil dat jouw gegevens in handen van wie dan ook komen, wat kun je dan doen? We geven je 9 tips om je tegen de dataterreur van je overheid te wapenen. Doe er je voordeel mee! Oh en weet ook dat 100% anoniem op internet niet bestaat, met onze tips ben je in ieder geval zo anoniem mogelijk.
1. Blokkeer trackers en scrips in je browser
Door zogenaamde trackers en scrips al in je browser te blokkeren ben je al een heel eind. Installeer Ghostery, een plugin voor de meeste browsers, deze plugin checkt bijna 2000 trackers die je spoor op internet in de gaten houden. Noscript is een alternatief, maar deze plugin is alleen voor Firefox beschikbaar.
2. Versleutel je netwerkverkeer
Versleutel je verbinding wanneer je niet wil dat privacygevoelige gegevens zoals adressen, wachtwoorden, e-mails en chatgegevens worden opgevangen. Ook httpS verbindingen zijn niet veilig. Https Everywhere is een uitbreiding voor Firefox, Chrome, Opera en Android die tracht om je verbinding zoveel mogelijk te versleutelen met de maximale veiligheidsopties. Ze checkt of de site waarop je zit ook echt de site is die het zegt te zijn en versleuteld het verkeer voor derden.
3. Surf via TOR
Met het TOR netwerk kun je nog een stap verder gaan in het anonimiseren van je netwerkverkeer. Het werkt met ‘onion routing’, dat betekend dat je informatie via een oneindeloze en onvoorspelbare reeks servers wordt doorgegeven. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om een bericht via TOR te volgen of te onderscheppen. Om er gebruik van te maken download je de TOR browser. Er is ook een versie voor Android.
4. Versleutel je verbinding
Met een VPN kun je je verbinding tussen een je PC en een andere server of een heel netwerk versleutelen. Heel handig wanneer je op een open WIFI verbinding werkt. VPN levert geen anonimiteit maar brengt wel extra veiligheid. Om een VPN op te zetten is wel een VPN server nodig. Scholen en bedrijven bieden ze ook wel. Heb je geen toegang tot zo’n server dan kun je een commerciële VPN dienst gebruiken. Er zijn er genoeg, we noemen een Mullvad, Private Internet Access, Torguard en IPVanish.
5.Mail veilig
Veel populaire online maildiensten zoals Gmail, Hotmail en iCloud zijn eigendom van Amerikaanse bedrijven en werken dus via Amerikaanse servers. Geheime inlichtingsdiensten zoals de NSA kunnen hierbij en kunnen je mailbox doorzoeken. Om dat te omzeilen kun je bijvoorbeeld alleen gebruik maken van de webmail van je eigen provider. Wil je meer zekerheid kies dan voor een gegarandeerd veilige mailaanbieder zoals SAFe-mail of ProtonMail, vooral de laatste is erg veilig.
6. Chat echt prive
Skype je weleens? Of maak je gebruik van Facebook messenger? Je gesprekken kunnen worden afgeluisterd of lopen via Amerikaanse servers en zijn niet per se veilig. Om wel veilig te chatten gebruik je OTR, de off the record message dienst.
7. Beveilig je bestanden
Als je je computer of harde schijf weleens meeneemt kun je ook je bestanden veilig stellen voor het geval er iemand met zijn tengels aanzit. Door je gegevens te versleutelen voorkom je dat iemand erbij kan wanneer ze fysieke toegang tot het apparaat hebben. 7-zip maakt losse bestanden gemakkelijk te versleutelen. Truecrypt kan ook een hele schijf versleutelen, mocht je niet zeker zijn van wat er allemaal opstaat.
8. Bescherm ook je ‘cloud’
Omdat niet iedereen alles alleen op zijn eigen harde schijf heeft staan, maar ook in de cloud kun je ook die beter afschermen voor onbevoegden. BoxCryptor maakt dat mogelijk.
9. Gebruik een veiliger besturingssysteem
Als je echt veilig online wilt leven, overweeg dan een ander besturingssysteem. Windows legt het qua veiligheid al snel af tegen het opensource Linux systeem, maar er is meer. CubeOS en Tails bijvoorbeeld. Tails kun je gratis downloaden en op een USB stick zetten, verdere installatie is niet nodig. Het gebruikt standaard TOR voor alle netwerkcommunicatie en heeft een aangepaste versie van Firefox inclusief HTTPS Everywhere, NoScript en CookieMonster om veilig mee te kunnen surfen.
Hopelijk heb je begrepen dat je ook op het internet tegenwoordig niet meer helemaal veilig bent en kun je je met onze tips tegen de informatieterreur voldoende wapenen want ook op internet denkt Opstelten dat hij de dienst kan uitmaken. Maar niet als het aan ons ligt in ieder geval!
Irie!
(advertentie)