- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Aquariumwater voor wietplanten?
Hoi Muna! Ik lees vaak dat planten in de bloeifase een pH van 6 nodig hebben. Ik gebruik in mijn aquariums osmosewater met GH + met een beetje eikenextract om het af te zuren tot een pH van exact 6, zou ik ook afgedankt aquariumwater kunnen gebruiken als voedingswater voor wietplanten?
De waardes van mijn aquariumwater zijn als volgt. pH: 6.0, KH: 0, GH: 6-7 en de EC waarde is 300. Groet, Mike
Hoi Mike
Even heel kort door de bocht: gebruikt aquariumwater kan goed voor wietplanten gebruikt worden. Zoals je zelf aangeeft is de pH waarde ervan redelijk tot optimaal, en door de afgebroken vissenmest en eigenlijk het hele voormalige leven in het aquarium zitten er al veel goede stoffen in het water. Stoffen zoals nitraat, nitriet en CO2 en rottend plantmateriaal zorgen voor een rijk watertje voor planten.
Maar zoals altijd is het een goed idee om het aquariumwater eerst even te onderzoeken voor je het zomaar bij je planten mietert. Om te beginnen zou ik je niet aanraden om het water in een hydrosysteem in te brengen, zeker niet zonder het eerst heel goed te filteren. Kleine rottende plantendelen kunnen sommige hydrosystemen verstoppen en dat is natuurlijk niet gewenst. Mocht je gewoon op aarde kweken dat je met de hand bewatert is het wellicht een goed idee. Laten we eens kijken naar de waardes.
Hardheid
De meeste hobbykwekers kennen de termen GH en KH helemaal niet, en kijken wellicht ook niet eens naar de dH. De dH waarde is wat bekender en geeft de hardheid van het water aan. Hoe harder het water, hoe hoger de dH waarde en hoe meer kalk erin zit. GH is eigenlijk hetzelfde en staat voor de totale hardheid van het water. De KH is de carbonaat hardheid, deze kun je verhogen door (bi)carbonatien aan het water toe te voegen en maakt in wezen onderdeel uit van de totale hardheid van het water. Voor cannabis kun je onthouden dat de totale hardheid (dH of GH) ergens tussen de 10 en de 15 zou moeten liggen. Aan water met een dH waarde van 5 of lager zou je magnesium en calcium moeten toevoegen. Wat dat betreft zou je jouw aquariumwater dus best kunnen gebruiken.
pH-waarde
Je gebruikt eikenextract om je pH waarde omlaag te brengen. Ook dat is niet gebruikelijk onder hobbykwekers en komt meer voor in de aquariumwereld. Maar op zich zit er in sommige flessen pH-min uit de tuinwinkel ook eikenextract dus dat moet geen probleem zijn. De pH waarde van je water is 6, en dat is prima voor een wietplant.
EC-waarde
Zoals gezegd bevat afgedankt aquariumwater al de nodige sporenelementen en voeding voor cannabisplanten. Mits je genoeg vissen hebt rondzwemmen, kan het aquariumwater zelfs alle voeding voor een wietplant in de groeifase overbodig maken. Jouw water heeft een ppm-waarde van 300, wietkwekers werken echter meestal in EC, en dan zou jouw 300 ppm ongeveer gelijk staan aan een EC-waarde van 0.6. Wat een prima waarde is voor een plant die nog niet al te groot is. Naarmate je wietplant ouder wordt en de aarde een beetje opgebruikt raakt, zul je wel voeding aan het water moeten gaan toevoegen.
Omdat dat ook weer invloed heeft op de pH-waarde van het water, dien je dus eerst voeding toe en zuur je het water daarna nog eens af of aan tot de pH waarde weer rond de 6 ligt. Al met al een heel verhaal, maar ik denk dat je ervoor zou moeten gaan, dat aquariumwater. Probeer het gewoon, maar blijf wel goed naar je plant kijken. Als er na het geven van het water problemen optreden weet je waar het aan ligt en stap je weer terug over op kraanwater. Al ga ik er eigenlijk niet vanuit dat dat gebeuren zal. Succes Mike, en doe de groeten aan je vissen 😉
Muna
(advertentie)