- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet!
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
- Zes nuttige toepassingen voor je cannabis knipafval (trim)
- Ook in cannabisland is het Black Friday: sla je slag!
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#13)
- Naar het zuiden des lands voor een verse Sweet Tini
Autoflower vragen
Autoflower wietsoorten worden vaak aangeraden aan beginnende hobbykwekers. Deze bijzondere wietsoorten zijn dan ook gemakkelijk en snel te kweken en zijn buiten al halverwege de zomer klaar voor de oogst. Toch vraagt de kweek van een autoflower om een speciale behandeling, en dat roept vragen op. Muna beantwoordt ze.
Ik kreeg deze week van twee verschillende lezers een vraag over autoflowers, een mooie gelegenheid om wat over de automatisch bloeiende wietrassen te vertellen. Niet in de laatste plaats omdat de zomertijd deze maand alweer ingaat en er dan ook veel autoflower zaden de grond in zullen gaan.
12/12? Dieven?
De eerste vraag komt van Marlon, die binnen 8 Ball Kush kweekt van Barney’s Farm. Bij zijn bestelling kreeg hij een gratis autoflower zaadje welke hij samen met zijn Kush in één en dezelfde ruimte kweekt. Je voelt de vraag misschien al aankomen; wat gebeurt er wanneer je een autoflower ook gewoon op een 12-urig lichtregime afbloeit?
Ook Dave heeft een vraag over zijn Autoflower Haze planten, hij heeft er een aantal in een zogenaamde sea of green staan, lekker dicht op elkaar dus. De onderste bladeren van de autoflowers verliezen daarbij snel hun kleur, en sommigen vallen af. Hij wil weten of het aan te raden is om deze autoflowers te dieven.
Autoflowers
Zoals jullie weten hebben autoflowers een vaste levenscyclus van een maand of drie. Autoflowers gaan altijd vanzelf in bloei, ongeacht het aantal dagelijkse lichturen. Sommige autoflowers eerder dan anderen en ook de lengte van de bloeifase kan wat verschillen, maar gemiddeld kun je een maand of drie na het zaaien van een autoflower oogsten.
Deze vaste levenscyclus is het voordeel en het nadeel van autoflowers tegelijkertijd. De voordelen liggen voor de hand; je kunt snel oogsten en de planten kunnen tijdens de bloei profiteren van lange dagen waardoor ze behoorlijk dikke toppen kunnen produceren. Buiten heb je met autoflowers geen enkele last van het natte herfstweer om de doodeenvoudige reden dat ze dan allang geknipt en geoogst zijn.
De vaste levensduur brengt echter ook nadelen met zich mee. Wat je ook doet, je kunt een autoflower niet langer laten groeien dan ze dat zelf wil. De lengte van de groeifase ligt genetisch vast, en dus heeft de plant geen tijd om bij te komen van allerlei kweekfoefjes zoals toppen, fimmen, supercroppen, scroggen en ga zo maar door. Ook heeft het geen zin om een autoflower te stekken, de stek is genetisch net zo oud als de moederplant, en zal dus ook op exact hetzelfde moment haar cyclus afronden.
Autoflowers op 12/12
Wanneer je autoflowers gaat kweken, zul je er dus voor moeten zorgen dat ze hun hele leven onder optimale omstandigheden leven. Dat is tenminste wanneer je voor een maximale oogst gaat. Een onderdeel van deze optimale omstandigheden is dan ook om voor lange dagen te zorgen. Hoe langer licht een plant krijgt, hoe meer fotosynthese er kan plaatsvinden en hoe sneller de autoflower kan groeien.
Omdat een autoflower ook bloeit bij dagen van 18 of zelfs 24 uur, kun je hierdoor flink profiteren van meer licht. Dat betekent overigens niet, Marlon, dat een autoflower niet bloeit bij een 12 uur durende dag. Autoflowers kun je ook prima tussen je fotoperiode wietplanten zetten onder 12 uur licht. Het enige verschil is dat de plant dan niet zo lang lichtenergie kan omzetten in groei en dus minder groot wordt als ze zou kunnen. Geen probleem verder, maar alleen wat minder oogst.
Autoflowers trainen
Bij de teelt van autoflowers draait het dus allemaal om snelheid, tijd is immers beperkt. Om deze reden kun je een autoflower beter niet verpotten en direct in haar eindpot zetten. Een luchtig medium zoals hydro of kokos valt aan te raden want dat zorgt voor een explosief snelle groei. De meeste kweektechnieken zoals scroggen, toppen en supercroppen zorgen ervoor dat de plant moet herstellen en worden daatom afgeraden voor autoflowers.
Dieven is ook een kweektechniek waar planten een beetje van moeten bijkomen. Dat gezegd hebbende kan het bij autoflowers wel voor goede resultaten zorgen. Dit komt voornamelijk omdat je een wietplant pas dieft wanneer de groeifase grotendeels voorbij is. Dieven doe je rond de tweede week van de bloei, wanneer je goed kunt inschatten welke topjes wel, en welke geen groeipotentie hebben.
Dieven
Omdat je bij het dieven in principe alleen die topjes weghaalt die toch geen potentie hebben om tot iets groots uit te groeien, geeft dat wel vaak goede resultaten bij autoflowers. Ik zou je alleen niet aanraden om teveel weg te halen, dat kost teveel hersteltijd. Wees dus selectief bij het dieven en haal alleen de minst interessante popcorn budjes weg. Laat groene bladeren zoveel mogelijk zitten en haal alleen vergeelde bladeren weg.
Het hangt ook een beetje van de soort af of ik je zou aanraden wel of niet te dieven. Sommige autoflowers bestaan uit één enkele top, dan valt er natuurlijk niets te dieven. Heb je een wat grotere soort die wat langer groeit, dan kan het wel tot goede resultaten leiden.
Verzeker jezelf er ook even van dat je autoflowers geen tekort hebben waardoor de bladeren vergelen. Is de pH in orde? Dan zou je last kunnen hebben van een stikstof tekort, maar dat is van afstand lastig met zekerheid te zeggen.
Succes met de autoflowers Marlon en Dave! Groetjes, Muna
(advertentie)