- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Mijn autoflower wordt paars, moet ik nu spoelen?
Maarten heeft een mooie bescheiden autoflower gekweekt. Vorige week werden de bladeren echter van de ene op de andere dag ineens paars. En nu vraagt Maarten zich dus af of de plant misschien een voedingstekort heeft? Of dat de verkleuring iets met de kou te maken heeft? Over naar Lieve Muna voor het antwoord op zijn vragen.
|
Hoi Maarten, dat ziet er al erg lekker uit zeg! Jouw Royal Creamatic is misschien niet de allergrootste plant geworden maar er zitten wel een paar mooie toppen aan. Dat is natuurlijk ook het grote voordeel van een autoflower ten opzichte van een gefeminiseerde wietplant buiten. Die zijn veel eerder klaar voor de oogst omdat ze vanzelf en dus veel eerder in bloei gaan. Maar goed, hoe ver ís deze dame precies, en heeft ze misschien een voedingstekort?
The fade aka herfst
Als ik naar de foto’s kijk, dan ziet deze dame er eigenlijk al uit alsof ze klaar is voor de oogst. De paarse bladeren zijn daarbij een extra teken dat de bloeifase erop zit. Het betekent dat de plant in ’the fade’ zit, oftewel de laatste fase waarin de bladeren verkleuren. In het Nederlands hebben we het dan vaak over de herfst van de wietplant.
Ik denk eerlijk gezegd niet dat deze plant een tekort aan voeding heeft. Het zou wat anders zijn als de bladeren verkleuren terwijl de toppen nog vol met witte bloeiharen zitten. In dit geval denk ik echt dat de bloeifase er gewoon op zit.
Bij groene soorten worden de bladeren in de herfst geel maar bij sommige soorten zie je ook een paarse kleur ontstaan. Dit komt omdat wietplanten in deze periode hun reserves gaan aanspreken. Het chlorofyl of bladgroen wordt dan afgebroken, en de voedingsstoffen erin worden gebruikt voor de ontwikkeling van de toppen.
Of je de paarse kleur bij jouw plant alleen aan de herfst te danken hebt, is lastig te zeggen. Lagere temperaturen of een daling van de temperatuur zorgt er namelijk ook voor dat de herfst versneld ingaat. De plant voelt door de kou als het ware dat haar einde in aantocht is. De kou helpt de herfst dus op gang maar omgekeerd verkleuren de bladeren ook omdat de bloeifase ten einde is.
Spoelen
Hoe dan ook denk ik dat je gerust met spoelen kunt beginnen. Dat niet alleen maar ik denk dat je ook al best zou kunnen oogsten. Wat je zeker niet moet doen in dit stadium is je plant in de regen laten staan, want dan loop je serieus risico op toprot. Als je dus voor de keuze staat kun je het spoelen beter overslaan en gewoon meteen oogsten.
Het spoelen is namelijk zeker geen noodzaak als je het mij vraagt. Wat er gebeurt bij het spoelen is dat je de plant haar voeding ontzegt. Hierdoor gebeurt er eigenlijk hetzelfde als in ’the fase’ of de herfst, namelijk dat het bladgroen uit de plant trekt. Dit bladgroen is wat bitter, en kan bij het roken wat scherp in je keel snijden. Vandaar dat spoelen wordt aangeraden voor de beste rookervaring.
Mocht je door plotselinge regen dus genoodzaakt zijn om meteen te oogsten en het spoelen over te slaan, weet dan dat je plant al een herfst heeft doorgemaakt. Daarnaast kun je de toppen na het drogen ook nog een tijdje laten rijpen (curen) in een glazen (weck)pot. Hierbij breekt het chlorofyl ook nog wat af, zodat je toch een lekkere rookervaring zal beleven.
Succes met oogsten Maarten, ik hoop dat je Royal Creamatic je heerlijk smaakt!
-xxx- Muna
(advertentie)