- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Autoflowers: Effe dimmen?
De lezersvraag van deze week komt van Klaas. Klaas heeft een tent met autoflowers onder 24 uur licht van een 600 Watt HPS lamp met een dimbare elektronische ballast. Hierdoor kan de lamp niet alleen op 600 Watt draaien, maar ook gedimd worden naar 400 of zelfs 250 Watt. De vraag van Klaas; in welke week moet hij welke stand gebruiken?
High Klaas
Slim van je om je HPS lamp op een dimbare elektronische ballast – ook wel evsa genoemd – aan te sluiten. Ten eerste omdat elektronische voorschakelapparaten minder warmte genereren en dus ook wat veiliger in het gebruik zijn. Ook ligt de frequentie waarop je lamp brandt een stuk hoger, wat de bulb efficiënter maakt en ervoor zorgt dat hij langer meegaat.
De dimfunctie is ook erg fijn om te hebben. Met name in de zomer kan het namelijk nogal eens te warm worden in kweekruimtes. Omdat je een dimbare lamp hebt, kun je je lamp op zulke momenten gewoon dimmen en heb je de temperatuur zo weer onder controle.
Omdat je een dimbare lamp hebt, kun je je lamp op bloedhete dagen gewoon dimmen en heb je de temperatuur snel weer onder controle.
Licht is gewicht
Licht is gewicht. Dat weet je waarschijnlijk wel, want anders had je je autoflowers denk ik niet 24 uur per dag in het binnenzonnetje gezet. Overigens is mijn ervaring met autoflowers dat je deze het beste gedurende de hele cyclus 18 uur licht en 6 uur donker per dag kunt geven. Autoflowers hebben dan misschien wel geen lange nachten nodig om te gaan bloeien, ze hebben volgens mij wel profijt van een dagelijkse rustperiode. Mijn ervaring is dat de extra opbrengst van de 6 extra lichte uren niet opweegt tegen de extra energiekosten.
Goed, licht is dus gewicht. Theoretisch zou ik daarom wellicht moeten adviseren om je lamp gedurende de hele cyclus op 600 Watt te laten draaien. En zeker in het geval van autoflowers doe ik dat dan ook, ik zal je uitleggen waarom. Autoflowers hebben maar een beperkte levensduur. In een maand of drie tijd doen ze alles, groeien, bloeien en afrijpen.
Dit maakt vooral de groeifase superbelangrijk bij een autoflower. Ze heeft immers maar een paar weken tijd om te groeien en die periode kun je niet verlengen. Hoe groter ze in deze weken wordt, hoe meer opbrengst een autoflower zal opleveren. Om een extra snelle groei te promoten zul je je lamp dus het beste op de maximale stand van 600 Watt moeten laten draaien.
In de bloeifase is het bij alle wietplanten, en dus ook bij autoflowers ook superbelangrijk om zoveel mogelijk licht te ontvangen. Hoe meer licht je wietplant in de bloeifase namelijk krijgt, hoe dikker en voller en harder de toppen namelijk zullen worden. Wie in deze periode beknibbelt op de hoeveelheid licht, is een dief van zijn eigen portemonnee.
Wie in de bloeifase beknibbelt op de hoeveelheid licht, is een dief van zijn eigen portemonnee
Concluderend kan ik je dus eigenlijk alleen maar adviseren om je lamp bij deze autoflowerkweek niet te dimmen. Misschien alleen tijdelijk als het te warm wordt, maar aangezien ik voorlopig nog geen hittegolf voorzie denk ik niet dat dat nodig zal zijn. Ik zou je wel willen adviseren om over te schakelen op een 18/6 lichtregime in plaats van 24/0.
En niet-autoflowers?
Ik wil na dit advies nog wel even verder speculeren over een situatie met niet autoflowers. Let op, het is puur theoretisch, want ik heb nog nooit mijn licht gedimd om efficiënter te kweken. Gevoelsmatig denk ik echter wel dat er weken in het leven van een wietplant zijn, waarin veel licht extra belangrijk is, en weken waarin wietplanten het ook wel met wat minder afkunnen.
Om het zeker te weten zou je het eigenlijk eens moeten testen, maar het zou zeker een interessant experiment kunnen zijn. Je zou bijvoorbeeld de hele cyclus kunnen draaien op 250 Watt, en alleen tijdens de eerste 5 bloeiweken op volle 600 Watt power kunnen kweken. In die weken worden de toppen namelijk gevormd.
Om zeker te weten of dimmen tijdens de groeifase zin heeft, zou je het eigenlijk moeten testen met twee identieke kweekruimtes. Het zou een leuk experiment zijn.
Aan de andere kant denk ik dat het ook zomaar eens, zo kan zijn dat het netto totaal niets uitmaakt. De eerste wet van de thermodynamica, ook wel Eerste Hoofdwet genoemd, stelt namelijk dat energie niet verloren kan gaan of uit het niets kan ontstaan. Het dimmen van het licht zorgt natuurlijk ook voor minder groei, waardoor je je wietplant langer moet laten groeien om hetzelfde formaat te bereiken.
Ik ben erg benieuwd en zou het leuk vinden als er iemand is die het experiment aan wil gaan. Het mooiste zou natuurlijk zijn wanneer je twee identieke kweektenten of kweekruimtes hebt, zodat je naast elkaar kunt vergelijke en het stroomverbruik kunt meten. Zin in zo’n experiment? Stuur dan eens een mailtje.
Succes met de autoflowers Klaas! Liefs, Muna
(advertentie)