(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wie heeft ook ooit bedacht dat het kweken van je eigen wiet ingewikkeld moet zijn? Met een mooie autoflower wietsoort en een paar spaarlampen kun je gemakkelijk en onschuldig heerlijke wiet kweken voor jezelf. Vergeet even alle ingewikkelde kweekschema’s, lichtregimes en voorschakelapparaten en maak het jezelf gemakkelijker dan ooit. Want autoflowers kweken onder spaarlampen, dat kan iedereen!

Spaarlampen zijn overal verkrijgbaar en prima geschikt om wietplanten onder te kweken. Tel daar het ultieme kweekgemak van autoflowers bij op en je hebt een recept waarmee iedere cannabisliefghebber en mediwietpatiënt in zijn of haar eigen behoefte kan voorzien.

Spaarlampen zijn in feite geweldige kweeklampen en in principe niets anders dan in een spiraal gebogen T5 lampen die ook als speciale kweeklampen verkocht worden. Ze worden veel gebruikt om zaailingen onder op te laten groeien maar je kunt ze ook net zo makkelijk gebruiken om een wietplant onder af te bloeien.

Omdat spaarlampen en TL-lampen minder lumen aan licht per Watt uitstralen, en omdat ‘de grote jongens’ ze niet gebruiken, denken veel kwekers dat je onder deze lampen geen goede oogsten kunt halen. Maar niets is minder waar want spaarlampen stralen juist meer bruikbaar licht voor wietplanten per Watt uit dan HPS lampen. Ze produceren meer licht dat de planten kunnen opnemen en gebruiken voor fotosynthese en minder licht dat verloren gaat omdat de planten er simpelweg niet veel mee kunnen. De sleutel tot het kweeksucces ligt hem alleen in hoe je de lampen gebruikt, ze stralen namelijk niet zo diep waardoor het belangrijk is om meerdere kleine spaarlampen te gebruiken en het licht zo beter over de plant te verdelen.

Verschillende soorten spaarlampen

Er zijn spaarlampen in allerlei vormen, wattages kleuren en maten, dus laten we kijken naar welke soorten spaarlampen het best geschikt zijn. De bekendste spaarlampen zijn in een spiraal gebogen en bestaan uit een dunne buis. Dit zijn in feite opgevouwen T5 balken die je ook wel in de populaire T-Neon kweeklampen aantreft. De dikkere balken gaan als ouderwetse TL-balken over de toonbank, hier kan ook mee gekweekt worden.

spaarlampen 2

De bekendste spaarlampen zijn in een spiraal gebogen en bestaan uit een dunne buis. Dit zijn in feite opgevouwen T5 balken die je ook wel in de populaire T-Neon kweeklampen aantreft.

Het maakt voor de efficiëntie eigenlijk niet veel uit welke vorm lamp je gebruikt, het wattage is een belangrijkere factor. Aan de hand daarvan kun je namelijk uitrekenen hoeveel lumen aan licht de spaarlamp uitstraalt zodat je weet welke lampen je het beste kunt aanschaffen. Op de verpakking van de spaarlamp vind je de nodige informatie over de lumen, met een rekenmachine is het gemakkelijk om het aantal lumen per Watt uit te rekenen.  Als je dit doet dan kom je erachter dat de kleinere spaarlampen het meest efficiënt zijn. Een 13 Watt spaarlamp met een lumen-output van 825 produceert dus 63 lumen per Watt, en een 300 Watt spaarlamp met een lumen-output van 13.975 produceert daarentegen maar 46 lumen per Watt. De meest efficiente spaarlampen zijn dus de exemplaren met een laag wattage.

Je hebt 7 tot 14 42 Watt spaarlampen nodig om op een effectieve 20 tot 40.000 lumen per vierkante meter te komen. Dan kweek je dus met 294 tot 588 Watt aan licht

Toch is het geen kwestie van je plant als een kerstboom versieren met vele 13 Watt spaarlampen. Deze zijn namelijk niet krachtig genoeg, je zou er teveel van nodig hebben om een wietplant goed te laten groeien en bloeien. De beste spaarlamp heeft ongeveer een wattage van rond de 42 Watt. Deze zijn zeer efficiënt en toch krachtig genoeg om mooie autoflowers onder te kweken. Je hebt er 7 tot 14 van nodig om op een effectieve 20 tot 40.000 lumen per vierkante meter te komen. Dan kweek je dus met 294 tot 588 Watt aan licht, het voordeel van zoveel kleine kweeklampen is dat je het licht optimaal rond de plant kunt verdelen. Je kunt – en moet – de spaarlampen op korte afstand van de plant hangen omdat ze niet zoveel warmte produceren en hun licht ook niet erg diep kunnen stralen.

Lichtkleur

Wanneer je spaarlampen gaat kopen, moet je ook op de lichtkleur van de lampen letten. Zoals je misschien wel weet heeft een groeiende plant meer behoefte aan een koel blauw licht, en een bloeiende plant juist aan een warm rood licht. De kleur van spaarlampen staat meestal op de verpakking aangegeven in Kelvin. Kies voor de kleur 865 of 840 voor de groei, en 827 of 830 voor de bloei. Deze kleurcodes vind je zogezegd op de verpakking. De laatste twee cijfers staan voor de kleurtemperatuur, 865 is dus 6500 graden Kelvin en 827 is 2700 Kelvin. Afbloeien gaat beter bij een kleurtemperatuur tussen 2100 en 2700 Kelvin en groeien tussen de 4500 en 6500 graden Kelvin. Je kunt de verschillende kleuren lampen natuurlijk wel combineren dus je hoeft echt niet alle lampen dubbel te kopen. Zolang je er maar voor zorgt dat de meeste lampen de juiste kleur hebben voor het stadium waarin je autoflower zich bevindt. Met andere woorden: in de groeifase dus meer blauwe lampen en in de bloeifase meer rode lampen, capiche?

kleur

Afbloeien gaat beter bij een kleurtemperatuur tussen 2100 en 2700 Kelvin (warm geel/rood licht) en groeien tussen de 4500 en 6500 graden Kelvin (koel blauw licht).

Voordelen van spaarlampen

  • Goedkoop in de aanschaf
    Gemakkelijk verwisselbaar
    Spaarlampen passen in iedere E27 fitting
    Verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren
    Efficient
    Spaarlampen produceren minder warmte = veiliger
    In iedere richting te plaatsen

Nadelen van spaarlampen

  • Spaarlampen met hoge wattages zijn minder efficient
    Veel lampen nodig om voldoende kweeklicht te zorgen
    Spaarlampen gaan minder lang mee als LED kweeklampen

Autoflowers

Omdat autoflowers zich geen snars aantrekken van lichtregimes, en dus ook geen last hebben van licht in hun donkere periode, kun je dit soort planten gewoon onder een continue brandend licht kweken. Sterker nog, doordat het licht altijd aan staat zullen ze nog groter worden. Neem bijvoorbeeld 7 lampen per vierkante meter in plaats van 14 en laat deze altijd aan staan, en je maakt een schakelklok helemaal overbodig. Makkelijk he, autoflowers kweken onder spaarlampen!

autoflower-spaarlampen

Je hebt in theorie niet eens een afzuiger en een kweektent of iets dergelijks nodig wanneer je een autoflowers zo in een grote kamer zou zetten waar een raam open staat. Maar dit is natuurlijk wel wenselijk, omdat je dan ook de geur van je autoflower kunt filteren met een koolstoffilter. Lees ook onze Handleiding voor autoflowers om deze bijzondere planten beter te leren kennen.

(advertentie)