- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Autoflowers vs. toppen en verpotten. Hoe zit dat nou?
Over het verpotten en toppen van autoflowers lees je soms tegenstrijdige berichten. Ook bij ons op CNNBS, en dat doen we niet om je te verwarren maar is simpelweg het gevolg van verandering. De autoflowers van tegenwoordig zijn namelijk niet meer hetzelfde als die van een jaar of acht geleden. Dus hoe zit het NU met autoflowers, kun je die nou wel met een gerust hart verpotten en/of toppen, of niet?
Autoflowers, dat zul je waarschijnlijk wel weten, die bloeien vanzelf en hebben een vaste levenscyclus van een maand of drie. Het zijn ideale wietplanten voor veel beginnende kwekers en voor buitenkwekers in de lage landen. Je hoeft ze niet tot bloeien te dwingen met het bekende 12/12 lichtschema, en buiten hebben ze in de zomermaanden meer dan genoeg tijd om mooi af te rijpen, zonder risico op toprot. Maar zo’n vaste levenscyclus heeft ook nadelen, want daardoor zullen autoflowers nooit langer groeien dan een vast aantal weken. Daarna gaan ze immers vanzelf in bloei.
Autoflowers vroeger
Bij de eerste commercieel beschikbare autoflower soorten was het formaat echt wel een probleem voor kwekers. Deze eerste autoflower wietplanten groeiden eigenlijk nauwelijks. Ze begonnen al na twee of drie weken te bloeien, en werden daardoor eigenlijk niet groter dan een centimeter of 30. Om een mooie oogst met zulke autoflowers te realiseren, moest je er gewoon veel kweken. Als er iets mis ging tijdens de groeifase, dan ging dit direct ten kostte van de opbrengst, omdat de toch al beperkte groeifase dan verloren ging aan het herstel van de fout.
Hieronder zie je de Lowryder van weleer. Zo klein waren de allereerste automatisch bloeiende wietsoorten dus.
Dit was dan ook de reden waarom geadviseerd werd om zulke kort groeiende autoflowers niet te toppen en ook niet te verpotten. Hersteltijd van zulke ingrepen hadden die eerste autoflowers simpelweg niet, waardoor het beter was om ze direct in een grote pot te zetten en niet te toppen. Op die manier bereikten ze tenminste nog enige hoogte, en dan had je dikwijls nog maar een magere oogst.
Autoflowers nu
De autoflowers van vandaag de dag, zijn echter behoorlijk veranderd. Door de populariteit van de gemakkelijke wietplanten, zijn zadenbedrijven er flink mee gaan kruisen. En aangezien het geringe formaat een van de grootste nadelen van autoflowers waren, werden vooral de grotere autoflowers doorontwikkeld. Met als gevolg dat een autoflower van tegenwoordig een stuk groter kan worden. Gemiddeld groeien moderne autoflowers van nu een week of vijf, zes en worden ze tussen de 80 en 120 centimeter hoog, met uitschieters van zo’n anderhalve meter.
Het advies om ze niet te verpotten en/of te toppen is dus ook niet langer nodig, al blijft het wel een feit dat autoflowers een vaste groeifase hebben. Om ze zo groot mogelijk te krijgen, moet je dus wel voor een voorspoedige groeifase zorgen. Zaai ze daarom (voor buiten) bij voorkeur pas halverwege mei, en geef ze een mooie zonnige plaats in je tuin. Een luchtige bodem helpt daarbij ook om de groeisnelheid ook te verbeteren.
Verpotten en toppen is voor een moderne autoflower geen probleem, al moet je het natuurlijk niet overdrijven. Als je ze één keer topt en één keer verpot dan krijg je vaak het mooiste resultaat. Wij raden daarbij aan om de plant op de stressloze manier te toppen, en ook op de minst stressvolle manier te verpotten. Hoe stressloos toppen gaat dat lees je in dit artikel, en zonder al te veel stress verpotten dat doe je zo.
Een moderne autoflower hoef je natuurlijk niet per se te toppen. Als je liever een mooie grote hoofdtop op je autoflower wil hebben, dan gaat dat alleen door niet te toppen. Verpotten raden we je sowieso wel aan, om het simpele feit dat het moeilijk is om een kleine wietplant de juiste hoeveelheid water te geven in een grote pot. Heel vaak gaat het dan mis doordat de plant dan te veel water krijgt. Dit komt omdat het grote volume aan aarde veel water opneemt, terwijl het plantje nog te klein is om het op te nemen. Het is daarom aan te raden om een klein plantenpotje van ongeveer 250 milliliter te nemen voor de eerste twee weken, en daarna stressloos te verpotten.