(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zo gebeurt er tientallen jaren niets op cannabisgebied in Azië – behalve repressief beleid met keiharde straffen – en zo zijn er ineens twee landen die zomaar medicinale wiet legaliseren. Nadat onlangs de regering van Thailand al groen licht gaf voor legale mediwiet, stemde ook het parlement in Zuid-Korea maandag in met een wijziging van de opiumwet die dit mogelijk maakt.

Zuid-Korea en Thailand nemen het voortouw

Koud twee weken geleden werd Thailand het eerste land op heel het Aziatische continent dat zo verstandig was om medicinale cannabis te legaliseren. Zie voor details ons bericht ‘Regering Thailand akkoord met legalisering mediwiet‘. En wat schetst onze verbazing; afgelopen maandag ging de kogel ook de goeie kant op door het Zuid-Koreaanse parlement. Daarmee is Zuid-Korea tevens het eerste land in Oost-Azië dat die stap neemt, al kent Japan wel al een legale CBD-markt sinds enkele jaren.

‘Belangrijke mijlpaal’

De zakelijke website Marijuana Business Daily rept zelfs al van een ‘belangrijke mijlpaal’ en een ‘potentieel keerpunt in hoe de drug wordt gezien in traditionele conservatieve maatschappijen’. En dat geldt zeker voor Zuid-Korea zelf, want de straffen die daar staan op wietgebruik – torenhoge geldboetes en maximaal 5 jaar cel – behoren tot de meest strenge op aarde, naar goed Aziatisch gebruik overigens.

En het is nog maar een maand geleden dat de Zuid-Koreaanse overheid burgers in het buitenland waarschuwde dat die keiharde drugswet ook voor hen geldt als ze in bijvoorbeeld in Canada een legaal jointje opsteken en in het moederland worden betrapt.

Strikte regels

De Nationale Assembly stemde maandag in met een wijziging van de zogeheten ‘Act on the Management of Narcotic Drugs’, waarmee de weg vrij is voor niet-psychoactieve doses medicinale cannabis op recept. Natuurlijk blijft het gebruik van mediwiet in Zuid-Korea gebonden aan strenge regels, maar de goedkeuring van de wet door de centrale overheid wordt gezien als een doorbraak in een land waarvan veel deskundigen dachten dat het eerder als laatste dan als een van de eerste cannabis zou legaliseren. Zelfs al gaat het dan uitsluitend om producten met weinig THC.

Om in aanmerking te komen voor mediwiet moeten patiënten zich verplicht aanmelden bij het Korea Orphan Drug Center, een overheidsinstantie die speciaal is opgericht om toegang tot zeldzame medicijnen te faciliteren (zie video hieronder). Uiteraard moet je ook een recept van een erkend medisch professional op zak hebben en dan nog wordt toestemming van geval tot geval beoordeeld.

‘Zeldzame ziektes’

Een belangrijk obstakel voor de nieuwe wet werd in juli overwonnen, toen het ministerie van Voedsel en Medicijnen zich voorstander betoonde van legale cannabis. Toentertijd werden de medicijnen die zouden worden toegestaan voor ziektes als epilepsie, HIV/AIDS en kankergerelateerde behandelingen ook al met naam genoemd: Epidiolex, Marinol, Cesamet en Sativex.

Het ministerie verklaart ook dat er sindsdien een serie wetswijzigingen door de National Assembly is aangenomen, waardoor de mogelijkheden voor patiënten met ‘zeldzame ziektes’ worden uitgebreid.

Wie wordt de volgende in Azië?

Het begint er eindelijk dus wel een beetje op te lijken in Azië. Officieel is Israël ook een land in Azië, maar aangezien die meedoen aan de Europese voetbalcompetities en het Eurovisie Songfestival, gunnen wij de eer van de legale mediwiet primeur toch aan Thailand. Zuid-Korea is de eerbiedwaardige runner-up en zelfs in het aartsconservatieve Maleisië – waar ze onlangs nog een cannabisactivist tot de doodstraf veroordeelden! – gaan stemmen op om medicinale cannabis uit het rigide strafrecht te halen.

“Dat Zuid-Korea medicinale cannabis legaliseert, zelfs als dat strikt gecontroleerd wordt met een gelimiteerde productselectie, betekent een significante doorbraak voor de globale cannabisindustrie”, zegt Vijay Sappani tegen Marijuana Business Daily. Sappani is CEO van het in Toronto (Canada) gevestigde Ela Capital, een investeringsfirma die de ontluikende markten in de wietwereld exploreert.

“Het belang van Korea als eerste land in Oost-Azië dat mediwiet toestaat op federaal niveau moet niet onderschat worden”, vervolgt Sappani. “Nu is het een kwestie van wanneer andere Aziatische landen Zuid-Korea volgen, en niet meer van of  ze dat zullen doen.”

[openingsbeeld:  svtdesign/Shutterstock]
(advertentie)