- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Back to the roots: aarde vs. hydrokweken
Wie buiten wiet kweekt, doet dat negen van de tien keer zonder na te denken op oude vertrouwde aarde. Maar voor een kweek binnenshuis is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Aarde is weliswaar wat makkelijker voor de kweker maar een medium zonder aarde kan betere resultaten opleveren.
Moeder aarde of hydro?
Wietplanten kunnen in aarde of kokosvezels, op een inert medium zoals steenwol of helemaal zonder medium gekweekt worden. Hydrokweken op een inert medium of helemaal zonder medium geeft de kweker het voordeel dat hij de groei kan versnellen en de oogst kan vergroten. Dit komt omdat hij de voedingsstoffen voor plant veel sneller naar behoefte kan aansturen.
Planten die met hun wortels die in een hydrosysteem groeien worden doorgaans sneller groter dan planten die op aarde gekweekt worden. En dat is een groot voordeel voor de hydrokweker, want een sneller groeiende plant, kan eerder geoogst worden. Daarnaast leveren wietplanten op hydrosystemen meestal ook meer wiet op, vanwege de nauwkeurige manier waarop voeding op maat gegeven kan worden.
Wietplanten moeten in inerte mediums gevoed worden met direct opneembare meststoffen en zijn voor hun voeding compleet afhankelijk van de kweker
Hydrokweken vergt echter wel meer kennis en waakzaamheid van de kweker, omdat die bij het hydrokweken met meer zaken rekening dient te houden. Voor een optimale ontwikkeling van de plant moeten zaken als de watertemperatuur, EC- of voedingswaarde en de pH-waarde (zuurtegraad) meerdere keren per dag gemeten worden. De planten moeten gevoed worden met direct opneembare meststoffen en zijn voor hun voeding compleet afhankelijk van de kweker. Steenwol moet voor gebruik meestal eerst worden doorgespoeld met afgezuurd water om het de juiste pH waarde te geven.
Inerte mediums
Hydrokweken kan op:
- Steenwol
- Kleikorrels
- Kokos
- Zonder medium in een voedingsoplossing
- Zonder medium in een fijne nevel van voedingswater
Geen bodemleven
In een hydrosysteem bestaat er geen bodemleven zoals in aarde, en soms is er niet eens een medium. Als je wel met een medium werkt is die inert, oftewel levenloos. Mediums zoals steenwol of kleikorrels dienen in zulke systemen alleen om houvast te bieden aan de wortels en om voedingswater vast te houden, maar bevatten geen bodemleven dat organisch materiaal afbreekt in opneembare meststoffen.
Om deze reden, en ook omdat organisch materiaal uit biologische plantenvoeding in het systeem gemakkelijk kan gaan rotten en voor verstoppingen kan zorgen, dien je wietplanten in hydrosystemen te voeden met direct opneembare meststoffen. Dit noem je ook wel minerale meststoffen. Het klinkt je misschien als iets moeilijks in de oren maar het komt er in de praktijk gewoon op neer dat je moet vragen naar plantenvoeding die geschikt is voor het gebruik in hydrosystemen. Net als bij de teelt op aarde heb je de keus uit groeivoeding, bloeivoeding, wortelstimulators en bloeiboosters.
Net als bij de teelt op aarde heb je bij hydrokweken de keus uit groeivoeding, bloeivoeding, wortelstimulators en bloeiboosters
Uiteraard is het bij het aanmaken van het voedingswater van belang dat je de juiste hoeveelheid voeding gebruikt en niet teveel of te weinig. Om dit te meten heb je een zogenaamde EC meter nodig. Zo’n EC meter meet eigenlijk niet hoeveel voeding in het water zit, maar de elektrische geleidbaarheid van het water. EC staat dan ook voor Electric Conductivity. Hoe meer voeding (zouten) in het water, hoe beter dat het geleid. Hier is een handig schema met EC-waarden van week tot week.
Omdat de verschillende mineralen alleen bij de juiste zuurtegraad of pH-waarde worden opgenomen, is het bij een hydrokweek van groot belang dat het voedingswater op de juiste pH-waarde gebracht wordt. Voeg eerst de voeding toe, laat het voedingswater een paar uur op temperatuur komen en zuur het geheel daarna aan met pH-min. Gebruik geen citroenzuur of andere keukenzuren want die kunnen het hydrosysteem doen verstoppen. De algemeen aan te raden pH-waarde voor een hydrokweek ligt tussen de 5,5 en 6,1.
Aarde en kokos
Kweken in aarde is wat gemakkelijker. Problemen worden enigszins opgevangen door de bufferende werking van de aarde en kunnen in een aantal dagen aangepakt te worden. Als er problemen bij een hydrokweek zijn dienen die binnen een paar uur aangepakt te worden. Alles gaat sneller bij hydrokweken, dit is een groot voordeel, maar maakt hydrokweken ook wat arbeidsintensiever. Om de meeste kans op succes te hebben, wordt beginners altijd aangeraden om op aarde te kweken.
Kokos is een medium dat qua kweekgemak en groeisnelheid tussen aarde en hydro inzit
Kokos is een medium dat qua kweekgemak en groeisnelheid tussen aarde en hydro inzit. Kokos heeft een lichte bufferwerking maar bevat net als inerte mediums zoals steenwol of hydrokorrels, zelf geen voedingsstoffen. Sommige kokosmengsels zoals Canna Coco zijn direct uit de zak gereed voor gebruik, maar andere typen kokos moeten eerst natgemaakt worden of op de juiste pH-waarde worden gebracht. Kies je kokos, vraag dan even na of je het eerst moet doorspoelen met aangezuurd water.
Wie na een paar keer op aarde gekweekt te hebben, hydrokweken wil proberen kan wellicht het beste overstappen op een inert medium zoals steenwol of kokos. Deze mediums bieden houvast aan de wortels van je plant, maar zijn wel luchtig genoeg zodat er veel zuurstof bij de wortels komt. Je hoeft je met deze mediums geen zorgen te maken over fluctuerende watertemperaturen of verstopte slangen maar je hebt wel het voordeel van de versnelde groei. Kokos vereist een iets ander voedingsregime en je moet iets vaker bewateren dan wanneer je op aarde kweekt maar het is een heel natuurlijke manier van hydrokweken.
(advertentie)