- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Bacteriën voor planten: zin of onzin?
Het kweken van cannabis is en blijft voor menigeen een mysterie. Ze gooien een beetje water met wat toevoegingen bij hun jonge aanplant en vervolgens ontstaat een alleraardigst plantje dat je na enige bewerking nog kan roken ook!
Hoe abstracter de manier van kweken, hoe minder het plantje zelf lijkt te doen. Bij het kweken in rijke aarde met veel verschillende organische meststoffen die geleidelijk vrijkomen, kan je eigenlijk niet veel meer verkeerd doen dan teveel water geven of een ziekte over het hoofd zien. Bij het kweken op inerte (levenloze) mediums zoals steenwolmatten, steenwolvlokken, poly-urethaan matten, perliet of kleikorrels, is dit een heel ander verhaal. Schommelingen in pH en EC worden niet of nauwelijks gecorrigeerd, en de plant lijkt veel meer aandacht en hulp nodig te hebben dan exemplaren die in de grond staan. Ook de opname van voedingsstoffen lijkt soms geblokkeerd.
Biertje?
Een van de redenen dat de plant op deze mediums hulp nodig heeft is vanwege het ontbreken van bacteriën. We kennen bacteriën vooral van schadelijke of ongezonde dingen. Maar de positieve invloed van bacteriën krijgt ook steeds meer aandacht. Behalve in de rijping van kaas, en het gist in ons brood, is de bekendste goede bacterie waarschijnlijk degene die ervoor zorgt dat bier gist, zodat we zo nu en dan een biertje kunnen drinken.
In de wortelomgeving blijken bacteriën allerlei functies te vervullen die een zeer gunstige werking hebben op wat onze plant doet en voedt!
Voor onze planten geldt min of meer hetzelfde. In de rhizosphere (=wortelomgeving) blijken bacteriën allerlei functies te vervullen die een zeer gunstige werking hebben op wat onze plant doet en voedt! Voor degene die nog niet bekend is met dit fenomeen volgt hier een kleine uitleg over het nut van deze organismen.
Signaalstof
Allereerst de naam van deze familie; Bacillus Subtilis; een bodemorganisme die wordt gekweekt uit de natuurlijke stam, en dus niet genetisch wordt gemanipuleerd. Deze bacteriën versterken het afweersysteem van de plant doordat ze een stof afgeven waar de plant op reageert. Deze signaalstof heeft voor de plant dezelfde werking als een aanval door kwaadaardige organismen en reageert hierop door afweerstoffen af te geven. Op deze manier ontstaat een natuurlijke staat van paraatheid tegen schadelijke organismen. Tweede sterke punt van de Bacillus Subtilis is dat hij de strijd aangaat met schadelijke bacteriën en schimmels en zodoende een evenwicht creëert zodat deze schadelijke bacteriën geen kans krijgen.
Gesloten systemen
Tenslotte zorgen bacteriën ervoor dat bepaalde stoffen in het wortelmilieu beter worden opgenomen doordat het in evenwicht is. Neem bijvoorbeeld het kweken in gesloten systemen, waar bij geen medium wordt gebruikt, zoals aeroponics of DWC systemen. Deze kunnen last van schadelijke populaties bacteriën krijgen. Je kan dit al snel ruiken aan de rotte lucht. Door het gebruik van positieve bacteriën voorkom je dit. Ze zorgen ook voor een gezonde strijd in het water tussen goed en kwaad, plus dat je plant er beter van wordt.
Ben je nu nog steeds niet overtuigd van het nut van deze kleine vrienden, dan verwijzen we je graag door naar een psychiater. Je kan bacteriën krijgen in verschillende vormen, zoals in korrels, tabletten of in vloeibare varianten.
Openingsbeeld: Soil denziens
(advertentie)