- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Bactrex voor je bodem
Bacteriën en schimmels zorgen er bij hobby wietkwekers meestal voor dat alarmbelletjes beginnen te rinkelen en haren overeind gaan staan. Als ze namelijk ongevraagd je planten een bezoekje brengen, betekenen ze niet veel goeds. Maar er zijn ook goede bacteriën en schimmels die wietplanten helpen bij de opname van voedingsstoffen en hun weerstand enorm verhogen, alleen komen deze helaas nooit ongevraagd bij je planten op bezoek.
Nuttige bacteriën en schimmels
We kennen bacteriën vooral van schadelijke of ongezonde dingen en ook schimmels kunnen mensen, planten en dieren goed ziek maken. Maar de positieve invloed van bacteriën en schimmels is er ook, en krijgt steeds meer aandacht. Behalve in de rijping van kaas, en het gist in ons brood, is de bekendste goede bacterie waarschijnlijk degene die ervoor zorgt dat bier gist, zodat we zo nu en dan een biertje kunnen drinken.
Bacillus Subtilis: versterkt het afweersysteem en bestrijdt bacteriën die wel schadelijk zijn
In de wortelomgeving blijken sommige bacteriën en schimmels allerlei functies te vervullen die een zeer gunstige werking hebben op wat onze plant doet en voedt! In de rhizosphere (=wortelomgeving) blijken bacteriën en een schimmelsoort die trichoderma wordt genoemd, allerlei functies te vervullen die een zeer gunstige werking hebben op wat onze plant doet en voedt! Voor degene die nog niet bekend is met dit fenomeen volgt hier een kleine uitleg over het nut van deze organismen.
Versterkt afweersysteem
Allereerst de naam van de bacterie-familie: Bacillus Subtilis. Deze bacteriën versterken het afweersysteem van de plant doordat ze een stof afgeven waar de plant op reageert. Deze signaalstof heeft voor de plant dezelfde werking als een aanval door kwaadaardige organismen en reageert hierop door afweerstoffen af te geven. Op deze manier ontstaat een natuurlijke staat van paraatheid tegen organismen, die wel schadelijk zijn. Tweede sterke punt van de Bacillus Subtilis is dat hij de strijd aangaat met schadelijke bacteriën en schimmels en zodoende een evenwicht creëert waarin deze schadelijke bacteriën geen kans krijgen om je plant aan te tasten.
Verbeterde voedingsopname
Bacteriën zorgen er ook voor dat bepaalde stoffen in het wortelmilieu beter worden opgenomen. Neem bijvoorbeeld het kweken in gesloten systemen, waar bij geen medium wordt gebruikt, zoals aeroponics of DWC systemen. Deze kunnen last van schadelijke populaties bacteriën krijgen. Je kan dit al snel ruiken aan de rotte lucht. Door het gebruik van positieve bacteriën voorkom je dit. Ze zorgen ook voor een gezonde strijd in het water tussen goed en kwaad, je plant wordt er beter van.
Trichoderma: een schimmel die in symbiose met de wortels leeft en deze daarom beschermt
Trichoderma
Trichoderma is een schimmelsoort die in de wortelomgeving van je plant leeft en een symbiose met de wortels aangaat. De goede schimmel omringd de wortels van je plant en voedt zich daar met de stoffen die de planten afscheiden. Om zijn broodheer (de wortels dus) veilig te stellen beschermt hij deze tegen schadelijke bacteriën. Dit doet de schimmel door stoffen af te scheiden die giftig zijn voor deze schadelijke bacteriën.
Bacteriën zoals Bacillus Subtilis en de trichoderma schimmel maken onderdeel uit van een gezond bodemleven, maar zitten nooit standaard in de aarde die je koopt. Je zult ze dus zelf moeten toevoegen. Dit kun je doen met Bactrex. Dat is een toevoeging in poedervorm dat in water oplosbaar is. Het bevat liefst 6 verschillende stammen bacillus bacteriën, de trichoderma schimmel en actinomyceten. Actinomyceten zijn eveneens bacteriën die andere schadelijke bacteriën met gif aanvallen. De goede bacterien zitten in Bactrex verpakt in oplosbaar yucca extract en biologische katalysatoren om te zorgen voor een snelle kolonisatie en groei in het gebied rondom de wortels.
Je koopt Bactrex in een potje van 50 gram en gebruikt 1 gram per liter voedingswater en voegt het slechts 1x toe aan het begin van de cyclus. Wanneer je de zaailing verpot naar haar eindpot is een goed moment. Bactrex kost 24,50 euro en is te koop op Azarius.nl
(advertentie)