- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Banken VS huiverig met cannabis
Je zou na alle succesverhalen over cannabis legalisering – recreatief en medicinaal – denken dat banken in de VS staan te springen om zaken te doen met wietshops en apotheken. Dat valt echter vies tegen in de praktijk. Probleem is de federale overheid.
Beurskoersen van marihuanaproducenten en toeleveranciers schieten omhoog. Lange rijen consumenten voor de wietwinkels in Colorado en een enorme vraag naar medicinale cannabis in de 20 andere staten in de VS waar je legaal aan je medicijn kan komen. Je verwacht dat zo’n successtory ervoor zorgt dat de banken daar de deuren ook wagenwijd openzetten voor cannabisondernemers. Uit angst voor maatregelen van de federale overheid, die van Obama dus, gebeurt dat echter niet of nauwelijks.
Maffia-achtige taferelen
In de New York Times wordt de praktijk van een medical dispensary in Seattle beschreven. Het leest als een maffia-verhaal. Bergen cash geld tellen in een donkere ruimte boven de shop (zie de foto bij dit artikel), vervolgens in een snelle BMW wegscheuren met de dagopbrengst en paranoïde achterom kijken of je niet gevolgd wordt. Het blijkt voor de gelegaliseerde wietwinkels en medicinale cannabisapotheken zo goed als onmogelijk een bankrekening te openen. Daarom moeten alle klanten cash afrekenen, want betalen met creditcard kan dus ook niet.
Het probleem is het verschil tussen de staatswetten en de landelijke wet. Legaal of niet in een staat, landelijk beschouwt de overheid marihuana als een illegale drug, die valt onder de The Controlled Substances Act uit 1970. En dan nog wel in categorie 1, de zwaarste, waarin ook drugs als heroïne, xtc en lsd staan. Een lastig probleem, want de schattingen over de legale verkoop van cannabis lopen op tot drie miljard dollar per jaar!
Witwassen
De banken zijn bang dat ze door de landelijke overheid kunnen worden gepakt en ze te veel risico lopen door zaken te doen met de wietbranche. Federale controle-instanties en justitie zouden de banken namelijk kunnen straffen. Met hoge boetes vanwege het overtreden van bijvoorbeeld het verbod op het witwassen van geld… Deskundigen, economen, investeerders en banken dringen aan op snelle en duidelijke regelgeving omtrent de financiële handel en wandel van de gelegaliseerde cannabisindustrie. Helaas zijn wij in Nederland nog lang niet zover dat we ons over deze bijverschijnselen van legalisering druk kunnen maken.
(advertentie)