- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Bassie Basic: Grow Caps vs. Biobizz
Met de voor het raam groeiende wietplanten van Bassie Basic gaat het lekker, ze zijn veel gegroeid en de bloei is in volle gang. Beide planten maken het goed, dus concluderen we voorzichtig dat zowel de Grow Caps als de Biobizz voeding zijn werk naar behoren doet. Maar Bassie, wat zijn dan eigenlijk de grootste verschillen tussen de twee plant-diëten?
Met de plantjes gaat het prima, ze groeien goed en de bloei komt er al lekker in. Verder is daar eigenlijk niet zoveel over te vertellen op het moment, dus ik ga een ander onderwerp aansnijden. Ik heb de vorige keer beloofd om het een en ander te vertellen over biologische bestrijding van ongedierte maar ik kreeg zoveel vragen over de plantenvoeding dat ik mn plannen heb omgegooid.
Deze keer zal ik daarom uitweiden over de voeding die ik gebruik voor deze kweek. Daarbij wil ik even beginnen met een lijstje met wat voedingswaardes die ik doorkreeg van Grow Caps.
Stikstof (N): 8,60% – Stikstof als Amide Stikstof (N): 7,20% – Ammonium (N): 0,10% – Totaal Fosfor (P2O5): 4,81% – Kaliumoxide (K2O): 4,08% – Zwaveltrioxide (SO3): 4,90% – Magnesiumoxide (MgO): 1,25% – Mangaanoxide (mnO): 0,40% – Boriumoxide (B2O3): 0,64% – Zink (Zn): 0,30% – Kobalt (Co): 0,05% – pH Waarde: <2 – EC Waarde: <1 mS/cm – Soortelijk gewicht: 1,22kg/liter – Soortelijk volume: 0,82 liter/kg – Laagste bewaartemperatuur: -4,0 Celsius.
Mooie opsomming hè? Wat belangrijk is om te weten is dat dit allemaal stoffen zijn, die direct opneembaar zijn voor de plant. Zogenaamde minerale of ‘synthetische’ voeding. Ik ben alleen bang dat ik net zo min als jullie precies begrijp wat dit allemaal precies betekent. Om echt precies te begrijpen wat dat allemaal in houd denk ik toch dat je een aardige studie plantenfysiologie achter de rug moet hebben.
Zo ver wil ik in mijn uitleg niet gaan nu, dus ik wil gewoon even naar de praktische verschillen kijken waar je als kweker zoal tegenaan loopt.
Smaken verschillen
We hebben allemaal onze persoonlijke voorkeuren in het leven. Zo kies ik bijvoorbeeld graag voor biologische dingen die het milieu zo min mogelijk schaden. Zal daar nu verder maar geen punt van maken maar iemand anders vindt dat misschien minder belangrijk. Die is wellicht gewoon op zoek naar iets wat eenvoudig is in het gebruik, verzin zelf maar een reden. Zo maken we allemaal onze persoonlijke keuzes want ja, smaken verschillen nu eenmaal.
Ik wil vandaag proberen om een zo duidelijk mogelijke uitleg te geven, van waar de verschillen liggen in de voeding die ik nu gebruik, zodat jullie voor jezelf een afgewogen keuze kunnen maken wat het beste bij je past. Ik begin met de Grow Caps, aangezien die toch al ter sprake gekomen zijn.
Grow Caps
Grow Caps bevatten zogeheten polymeren. Volgens de fabrikant is 10% van de polymeer bolletjes gevuld met stikstof-voeding en 90% met een complete mix aan voedingsstoffen voor planten.
Polymeren kennen we al langer, ze werken eigenlijk als een soort spons die water opzuigt om het daarna, als de grond droger wordt, weer langzaam af te geven. Echter hebben de Grow Caps een soort coating waardoor er als het ware een klein netje omheen zit waardoor de polymeren niet ‘verslijmen’, iets dat je normaal gesproken wel bij polymeren ziet.
Belangrijk om te weten is dat ook door deze coating, de polymeren de voeding langzaam loslaten. Daarbij is het zaak om te zorgen dat de aarde niet te droog wordt, omdat de polymeren hierdoor geen voeding meer af kunnen geven.
Polymeren zorgen uiteindelijk dus voor een betere waterhuishouding en hebben een slow-release effect. In droge periodes kunnen de planten hierdoor makkelijker water opnemen dan in standaard aarde. Maar nogmaals: het is dus wel belangrijk dat de aarde niet te droog wordt. Het fijne is dat je aarde, normaal gesproken gemakkelijk te nat maakt waardoor de wortels kunnen gaan rotten. De polymeren voorkomen dit door een teveel aan water snel op te nemen.
Grow Caps nemen het water op en zullen daardoor groter worden maar ook weer kleiner zodra er minder water in zit. En dat betekent dat er een ruimte tussen de grond en de polymeren ontstaat wat weer zorgt voor meer zuurstof.
Hierdoor zit er dus meer zuurstof in de aarde in vergelijking met aarde zonder Grow Caps. De voeding is pH-regulerend; afzuren is daarom dus niet nodig.
Fijn om te weten is verder dat de Grow Caps de grond (of het grondwater) niet zullen vervuilen. Dat komt omdat de voeding die er in zit niet is gebaseerd op zouten zoals de meeste andere minerale voeding. Daarom is het ook volledig veilig om in de volle grond te gebruiken. De Grow Caps zijn niet biologisch maar wel 100% onschadelijk, uiteindelijk worden ze helemaal afgebroken tot mineralen en water.
Ik vind zelf het gebruik wel fijn eigenlijk. De preparatie van de grond is even wat extra werk zoals in de video hieronder te zien is maar voor mij is dat niet zo’n probleem. Ik heb uiteindelijk maar een paar potten.Het gemak dat je later alleen maar water hoeft te geven maakt dat wel weer goed.
Dat geeft een hoop rust in je kweek en vind ik wel een hele grote pre van deze voeding. Ik voel af en toe aan het gewicht van de pot of er water bij moet en vul dat aan. Verder heb je er geen werk van en dat vind ik persoonlijk ook wel heel fijn.
Tot nu toe zie ik bij de plant ook geen rare dingen, ze staat er gezond bij en groeit goed. Het lijkt er dus op dat de plant het ook fijn vindt maar echte conclusies trek ik pas als ik een lekker topje zit te roken. Uiteindelijk gaat het om het resultaat natuurlijk 😉
Biobizz
Biobizz voeding is gemaakt van gecomposteerde plantenextracten (of in het geval van Fishmix, resten Noordzeevis) die worden gefermenteerd samen met melasse uit suikerbiet. De herkomst van de voeding is dus 100% organisch. Organisch betekent in het algemeen alles gerelateerd aan of afgeleid is van levende organismen.
Simpel gezegd, natuurlijke landbouw. Laat de natuur doen wat de natuur het beste doet. Dat betekent landbouw op basis van holistische, ecologisch gebalanceerde landbouwprincipes met betrekking tot bodemvruchtbaarheid, vruchtwisseling en natuurlijke plaagbestrijding. Als een boer biologische producten verbouwt, dan gebruiken ze geen synthetische pesticiden of meststoffen op gewassen, en vermijden ze het gebruik van synthetische hormonen, antibiotica of andere medicijnen op hun vee.
Biologische boeren gebruiken alleen biologische voeders voor hun dieren en geven ze toegang tot het buitenleven, het is een duidelijke keuze. Gedolven kunstmeststoffen (mineralen) nemen de natuur en het leven uit de aarde weg in plaats van er iets aan toe te voegen. Nadat de grond onbruikbaar is gemaakt in naam van een snelle oplossing, worden deze industriële chemicaliën gewassen in de watertabellen van de aarde waar ze dieren, algen en koraalriffen doden en muteren. Residuen van deze chemicaliën en pesticiden kunnen ook in de producten terechtkomen die we zelf consumeren.
Het eten van fruit, groenten of kruiden die volledig vrij van chemicaliën of pesticiden zijn gekweekt, kan het immuunsysteem van dieren stimuleren en zelfs helpen bij het herstellen van ziekten. En dat is iets wat dus helemaal past bij Bassie Basic! 😉 Een groot deel van de voedingslijn wordt zelfs aangemerkt als veganistisch en is dus niet alleen organisch maar ook vrij van dierlijke organische deeltjes. Er zijn wel wat verschillen in de producten onderling natuurlijk. Dat word heel mooi uitgelegd door Mr Bloom in dit filmpje.
Het belangrijkste verschil tussen Biobizz en Grow Caps zijn uiteraard de polymeer bolletjes, maar er is nog een ander zeer groot verschil en dat is waarom ik persoonlijk zo’n fan ben van Biobizz.
Met de voeding van Biobizz voed je eigenlijk niet de plant direct met voedingsstoffen maar voed je de microben die leven in de aarde.
Door al het lekkers wat het microleven aangeboden krijgt, floreert het leven in je medium en dat zorgt voor afbraak van de stoffen in opneembare voeding. De stoffen die de microben uitscheiden zijn weer voeding voor de plant. Op die manier komt er een heel breed spectrum aan voedingsstoffen vrij en ik meen aan de planten te merken dat dat gevarieerde dieet zorgt voor extra geur en smaak.
Ook de voeding van Biobizz is pH regulerend dus een meter is in dit geval ook niet nodig. Wat ik wel een nadeel vind is het gedoe met de verschillende flessen. Je moet volgens het schema werken en een foutje met de hoeveelheden is snel gemaakt.
Elke keer dat je water geeft, moet je met zorg de voeding bereiden en daar moet je gewoon even de tijd voor nemen.. iets wat niet altijd samengaat met een ‘Basic’ maar toch druk leven 🙂 Maar dat is weer erg persoonlijk uiteraard.
Met een goed maatbekertje en wat oefening, krijg je er ook al snel wat handigheid in. Oefening baart kunst, nietwaar?
Ook op de Biobizz voeding groeit de plant goed, na al die jaren gebruik had ik ook niet anders verwacht. Ook hier geen enkel teken van een tekort of andere voedingsgerelateerde problemen.
Dusss
De eindconclusie voor mij is dat beide soorten plantenvoeding zo hun voor- en nadelen hebben. Dat maakte je zelf waarschijnlijk ook al op uit het verhaal.
Ik doe nu natuurlijk geen eerlijke vergelijking waarbij ik iets fatsoenlijks zou kunnen zeggen over een betere opbrengst bij het een of het ander. Daarvoor zou ik een kweek moeten doen met twee genetisch identieke planten (2 stekken van dezelfde moeder). Je kunt geen eerlijke vergelijking maken tussen twee verschillende wietsoorten. Die zullen altijd veel van elkaar verschillen, dat is op de foto’s ook duidelijk te zien.
Ik ben vast wat vergeten op te merken dus hebben jullie nog vragen, stel ze dan gerust via mijn Facebook pagina. Tot de volgende!
Bassie Basic
(advertentie)