- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Bedrijf klaagt staat aan voor hoge wietbelasting en ‘burner distributions’
Only in America: een legaal cannabisbedrijf in Californië is zo ontevreden over de manier waarop de staat de regulering aanpakt, dat het naar de rechter stapt. De reden is dat er sprake is van zogeheten ‘product diversion’. Dat is wanneer producten die voor een bepaalde afnemer zijn bedoeld, worden ‘omgeleid’ en zonder medeweten van de oorspronkelijke verkoper ergens anders worden aangeboden. En deze ‘burner distributions’ zijn dan volgens de klagende partij weer direct het gevolg van de veel te hoge belastingtarieven op legale wiet.
Is de staat Californië een hebberige struisvogel?
Catalyst Cannabis Co., een zogeheten licensed operator in de staat Californië waar recreatieve cannabis sinds begin 2018 legaal is, spande vorige week een rechtszaak aan tegen het Department of Cannabis Control (DCC). De wietonderneming vindt dat de staat gefaald heeft in het bestrijden van de ‘burner distributions’, die volgens de klagers het directe gevolg zijn van de hoge belastingtarieven op legale cannabis in Californië.
In een persbericht zegt Catalyst CEO Elliot Lewis dat de reguleringsambtenaren van de staat ‘weten dat burners distributions bestaan, maar dit niet publiekelijk willen toegeven omdat zij doen alsof dit probleem dat zij hebben helpen creëren niet bestaat’.
‘De hele cannabisindustrie wordt genaaid’
Tja, luxeproblemen in een legale markt zouden wij hier zeggen, maar het is voor de legale cannabisbedrijven wel degelijk erg vervelend. ‘Ik wil duidelijk zijn’, vervolgt Lewis, ‘ons doel is het zichtbaar maken van een probleem dat de staat heeft gecreëerd door te falen met samenwerking met de cannabisindustrie ten aanzien van eerlijke belastingen. De cannabisindustrie heeft de grootste potentie voor banengroei en goed betaalde jobs. De burner distributions zijn een symptoom van de complete incompetentie van de staat, evenals hun onwil om toe te geven wat ze weten – they have screwed up the entire legal cannabis market.’
Bam! dat zijn nog eens gepeperde uitspraken, van een getergde ondernemer dat is duidelijk.
Accijns, teeltbelasting en lokale heffingen
Over wat voor tarieven praten we hier eigenlijk? De staat Californië legt om te beginnen een accijnstarief van 15 procent op alle legale cannabisproducten, en gemeenten kunnen daar nog een zelf te kiezen belastingtarief bovenop doen. Daarnaast moet je over alle cannabisproducten die op de commerciële markt komen ook nog eens een ‘cultivation tax’ (teeltbelasting) op tafel leggen, die afhankelijk is van het gewicht en de soort cannabis. En tot slot heeft iedereen – kwekers, verwerkers en verkopers – nog een staatslicentie nodig, en die komen natuurlijk ook niet gratis.
Lewis vindt dat die staatsbelasting de industrie ‘verstikt’ en dat Californië de cannabisondernemers als ’tweederangs’ leden van de zakelijke gemeenschap behandelt. De belastingwet is er volgens hem ‘op gericht om de gehele industrie te discrimineren’.
Lewis fulmineert lekker door: ‘Het is lachwekkend dat de staatsambtenaren willen praten over goedbetaalde banen, sociale gelijkheid en veilige toegang (tot legale cannabis, red.), terwijl ze beleid maken dat dit soort zaken nooit mogelijk zal maken.’ De mooiste quote uit zijn mond geven we je onvertaald:
‘Congratulations California you have figured out how to continue the War on Drugs. Up your game!’
Belastinghervorming
Met de nu aangespannen gerechtelijke procedure tegen de staat Californië – waarin dus gesteld wordt dat de DCC de wietwet niet handhaaft – wil Catalyst openbaar krijgen wat het agentschap weet over burner distributions en men wil dat de regulatoren aan tafel gaan zitten met de cannabisindustrie over belastinghervormingen.
Nogmaals; wij zouden dit van een afstandje kunnen zien als luxeproblemen, maar de situatie in Californië kan zeker ook als (verkeerd) voorbeeld dienen voor een eventuele legalisering in Nederland…