- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Bedrijf VS: ‘Ons wietextract helpt tegen coronavirus’
Het cornonavirus (COVID-19) zorgt wereldwijd voor veel opschudding. Vandaag viel ook in Nederland de eerste dode te betreuren. Een in Texas gevestigd farmaceutisch bedrijf beweert dat het een cannabis-extract heeft dat symptomen van het coronavirus bestrijdt. Wij zochten uit of dit echt kan…
Overeenkomst COPD en coronavirus
Het gaat om CBD-extract RespRx, een middel van het Texaanse bedrijf Kali-Extracts. Zij ontwikkelen dit CBD-medicijn tegen symptomen van de chronische longziekte COPD en vergelijkbare luchtwegaandoeningen.
Een aantal symptomen van het coronavirus uit zich ook in de luchtwegen en longen. Kali-Extracts vindt de overeenkomsten tussen COPD-symptomen en corona van dien aard dat het een persbericht lanceerde: ‘KALY-Kali-Extracts RespRx Could Offer Treatment for Coronavirus Symptoms‘. Hierin claimt men dus dat deze onderneming denkt dat hun middel ook werkt tegen de symptomen van het coronavirus.
Op haar website stelt Kali-Extracts dat het betreffende cannabismedicijn al jaren in de maak is. Ook valt te lezen dat de gebruikte CBD-extractiemethode al eens werd behandeld in het vakblad Journal of Cannabis Research. Volgens het onderzoek kunnen deze extracten COPD-symptomen verlichten dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen. En dat is goed nieuws.
“In combinatie met het reeds uitgevoerde onderzoek en de volgende fase die nu start, heeft het bedrijf een nieuwe patentaanvraag ingediend specifiek op de formulering van symptomen die verband houden met COPD en andere soortgelijke aandoeningen van de luchtwegen,” aldus Kali-Extracts.
LEES OOK:
- Zo werkt de ontstekingsremmende eigenschap van CBD
- Wietolie als ontstekingsremmer: dubbel effectief
- Wiet tijdens verkoudheid en griep; verstandig of niet?
CBD bij coronavirus
Mensen met het coronavisus krijgen veelal last van ontstekingsreacties in de luchtwegen en longen. Wiet beschikt over ontstekingsremmende eigenschappen. Je zou dus kunnen speculeren over een mogelijke rol van cannabis bij het coronavisus.
Maar in het geval van de huidige wereldwijde gang van zaken omtrent corona, de onduidelijkheid over het virus en vooral de angst, moet je wel heel zeker zijn van je zaak. En dat is Kali-Extracts nog onvoldoende. Het betreffende extract zit namelijk nog in de experimentele fase. Daar windt Journal of Cannabis Research ook geen doekjes om: ‘De resultaten tot nu toe zijn slechts voldoende om verder onderzoek naar de effecten van dit cannabisolie-extract op de longfunctie te stimuleren’.
Diverse experts zijn daarom niet onder de indruk van deze corona-cannabiskuur. Dr. Paola Cubillos, medisch directeur van het in Mississauga gevestigde gegevensbedrijf CB2Insights, deelde de claims op sociale media en zei: “Dit gaat te ver.”
Ondertussen tweette Kevin McKernan, oprichter van het in Massachusetts gevestigde bedrijf Medicinal Genomics: “Bummer. Er is eindelijk wat spannend voorbereidend onderzoek over cannabinoïden en virussen dat nu al wordt verkocht voordat men het goed en wel begrijpt”.
Waarheid over mediwiet bij virussen
Doet medicinale wiet überhaupt iets bij een virus? Werkzame bestanddelen in wiet beschikken namelijk wel over antibacteriële eigenschappen. Deze eigenschappen zijn zelfs van dien aard dat wetenschappers cannabis onderzoeken als nieuw antibioticum. Dat is hard nodig, want bepaalde schadelijke bacteriën worden in rap tempo resistent voor de huidige antibiotica.
Echter, virussen zijn veel kleiner en werken anders dan bacteriën. We kennen ze van de griep en verkoudheid, maar ook buikgriep of koortslip komen voort uit een virusinfectie.
Het influenzavirus – ofwel griep – is een besmettelijk virus dat voornamelijk voorkomt in de winterperiode. De symptomen van het griepvirus zijn onder andere verkoudheid, hoofdpijn, spierpijn en koorts. Voor kwetsbare patiënten in een ziekenhuis kan de griep extra gevaarlijk zijn.
Het coronavirus (COVID-19) is een variant op het ‘normale’ griepvirus. De verspreiding van het virus wordt nauwlettend gevolgd omdat het nieuw is en men er nog weinig over weet. Wat we wel weten is dat cannabis niet in staat is om een virusinfectie te bestrijden. Wel kunnen bepaalde eigenschappen griepsymptomen verzachten. Of dat ook geldt voor het coronavirus kan nu nog niet worden gezegd, daar is gewoonweg meer onderzoek voor nodig.