(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je kunt veel van IKEA zeggen maar niet dat ze geen goede ideeën hebben. Met hun voorstel om binnen dan wel buiten eens een kwekerij te beginnen voorop, want dat is ontzettend voordelig en heeft daarnaast nog veel meer voordelen. We zetten de tien belangrijkste op een rij.

Oké, wellicht heeft IKEA het niet over wietplanten wanneer ze opperen om eens een kwekerij te beginnen maar misschien ook wel. Wie zal het zeggen? Wietplanten kweken heeft in ieder geval veel meer voordelen dan een paar basilicumplantjes of kroppen sla, lees maar mee.

1. Eigen wiet is voordelig

We zullen maar meteen met het allergrootste voordeel beginnen; zelf gekweekte wiet is voordelig. Dit in tegenstelling tot wiet uit de coffeeshop want die is door het kweekverbod juist heel duur. Om je een idee te geven: in de coffeeshop betaal je ongeveer tussen de 8 en 15 euro per gram wiet, terwijl je het zelf voor 60 eurocent kweekt. Als je het heel goed doet en binnen 1 gram per Watt weet te kweken is het zelfs nóg goedkoper en heb je voor 40 cent al een gram wiet.

Moet je wel eerst wat investeren in een kweekkast of tent maar die heb je met zóveel voordeel al na één ronde terugverdiend. Geen zin om te investeren, begin dan gewoon een buitenkwekerij, daar kweek je namelijk bijna helemáál gratis!

2. Wiet kweken werkt therapeutisch

Niet alleen de wiet zelf is medicinaal, het kweken heeft ook een therapeutische werking. Wietplanten groeien namelijk in een heel ander en veel rustiger tempo dan ons drukke bestaan vandaag de dag. Snel genoeg om ze elke dag een beetje te kunnen zien groeien maar langzaam genoeg om je tot rust te brengen na een hectische dag werken. Mensen die cannabis als medicijn gebruiken, krijgen door het zelf te kweken grip op hun eigen ziekte of aandoening. Je eigen medicijn kweken haalt je uit de slachtofferrol en geeft je de regie over je eigen gezondheid.

(Medi)wiet kweken is een therapeutische en rustgevende hobby, het haalt je uit de slachtofferrol. Foto: Luc Mena, Shutterstock

3. Eigen wiet is schone wiet

Het kweekverbod heeft ertoe geleid dat er coffeeshops zijn die zelf geen idee meer hebben wie hun wiet gekweekt hebben of waar het vandaan komt. Het zal niet bij iedere coffeeshop het geval zijn maar er bestaan vandaag de dag zelfs tussenhandelaren die de wiet van de kweker naar de coffeeshop brengen.

Hoe dan ook, van coffeeshopwiet weet je eigenlijk nooit met zekerheid hoe het gekweekt is en of daar bestrijdingsmiddelen of plant-hormonen bij gebruikt zijn. Er is immers geen enkele controle op de teelt en ook worden er geen keurmerken voor coffeeshopwiet uitgedeeld. Als je het zelf kweekt, kun je dit biologisch of hydrologisch doen maar weet je in ieder geval zeker dat het schoon is.

4. Je kunt iedere wietsoort kweken

Met honderden verschillende wietsoorten en een maximale voorraad van 500 gram, kan een coffeeshop nooit alle mogelijke wietsoorten leveren. De keuze in wietzaden is wat dat betreft veel ruimer. Of je nou graag de allernieuwste Amerikaanse genetica rookt of juist liever voor een klassieke old school Skunk gaat, zaden zijn altijd te koop. Zelfs soorten zonder THC, die bijna niet in coffeeshops te vinden zijn.

5. Eigenteelt smaakt beter

Wat je zelf maakt is doorgaans lekkerder dan wat je kant en klaar koopt, en dit geldt ook voor cannabis. Zeker in Nederland en België waar kwekers illegaal moeten opereren, wordt kweken vaak een haastklus. Hoe langer een cyclus duurt, hoe groter het risico voor de kweker immers.

Dingen die de smaak ten goede komen maar niet bijdragen aan de kwantiteit van de opbrengst, worden bij de commerciële teelt daarom negen van de tien keer overgeslagen. Wanneer je zelf kweekt, kun je je wiet rustig laten afbloeien en langzaam laten drogen. Als je het daarna ook nog eens goed laat curen (rijpen) smaakt je wiet zoveel lekkerder!

Vervuilde wiet onder een microscoop. Alleen door zelf te kweken weet je zeker dat het schoon is.

6. Aarde bevat een natuurlijk antidepressivum

Met je handen in de aarde wroeten werkt niet alleen therapeutisch, maar is ook nog eens ontzettend goed voor je humeur. Aarde bevat namelijk Mycobacterium vaccae. Blootstelling aan deze microbes zorgt ervoor dat immuuncellen zogeheten cytokines loslaten. Deze stoffen kunnen zenuwen activeren die signalen van het lichaam naar de hersenen doorgeven. Dit zorgt ervoor dat sommige neuronen in de hersenen het gelukshormoon serotonine loslaten.

7. Altijd wiet op voorraad

Wie zelf wiet kweekt kan met een kleine kweektent al meer dan genoeg voorraad produceren voor eigen gebruik. Als je even uitrekent hoeveel je dagelijks nodig hebt, kun je precies zoveel wiet kweken dat je nooit meer zonder komt. Je hoeft dan nooit bang te zijn dat je wat tekort komt of geen geld hebt om het te kopen. En das wel zo prettig wanneer wiet je medicijn is!

8. Boycot criminele organisaties

Justitie heeft het altijd over de grootschalige hennepteelt. En hoewel de grootschalige illegale teelt in veel gevallen ook vast wel vredelievend zal gaan, komen er ook gewelddadige rip deals en afrekeningen voor. En daar wil je eigenlijk toch liever niet aan meewerken, of wel? Door je eigen binnentuintje op kleine schaal aan te leggen, stop je met het sponsoren van zulke criminelen.

Help anderen met wiet uit eigen (binnen)tuin. Foto: Michael Moloney, Shutterstock

9. Help een ander met je eigen wiet

Iedereen kent in zijn omgeving wel mensen met pijnklachten, slaapproblemen of zelfs nog ernstiger zoals epilepsie, alzheimer en kanker. Wanneer je zelf wiet kweekt kun je zulke mensen daarmee niet alleen over de voordelen van cannabis adviseren, maar ook meteen aan een beetje wiet helpen. Want wees n’s eerlijk; voor 8 tot 12 euro per gram doe je dat toch niet zo snel.

10. Geen wietpas of lange trips naar Nederland

Een speciaal extra voordeeltje voor Belgische wietliefhebbers. Die kunnen zich, door zelf te kweken namelijk een trip naar een Nederlandse gemeente zonder wietpas besparen. Nooit meer last dus van die vermaledijde wietpas of controles op de terugweg naar huis. En bovendien; onze eigen CNNBS G-Kit is geknipt voor één wietplant.

(advertentie)