(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De meeste hobby’s kosten alleen maar geld. Wiet kweken niet, daar bespaar je juist een hoop mee en levert dus geld op. Wiet kwekende patiënten kunnen zich er zelf mee voorzien van het beste medicijn ter wereld. Maar als je het nog nooit hebt gedaan kan het lastig lijken, niets is minder waar, zeker niet met onze beginnerscursus. 

Welkom beginnende hobbyisten bij alweer het derde deel van deze beginnerscursus wiet kweken. Stap je nu pas in, leest dan de eerste en de tweede les nog eens rustig door. We hebben het in de eerste les gehad over de kweekruimte, licht, lucht en het medium. In de tweede les zijn we verder gegaan met ontkiemen, genetica, het voeden en de pH.

Als je alles gevolgd hebt en lekker mee hebt gedaan heb je nu misschien al wel een kweekruimte gemaakt waar al een klein kiemplantje in staat. We gaan je in deze derde – en tevens laatste – les laten zien tegen welke problemen je aan kunt lopen als beginnende binnenwiet kweker en zullen je leren hoe je een wietplant kunt laten bloeien. Tenslotte zullen we het hebben over het ideale moment van oogsten. Ready?

Spint, een ware nachtmerrie voor elke kweker

Spint, een ware nachtmerrie voor elke kweker

Problemen signaleren en oplossen

Er zijn een heleboel problemen waar je als wietkweker tegenaan zou kunnen lopen. Maar laat dat je alsjeblieft niet afschrikken want de meeste problemen kun je voorkomen. En iedereen weet dat voorkomen beter is dan genezen. Werk altijd zo schoon mogelijk, dit is heel belangrijk als je geen problemen met beestjes of schimmels wil hebben. Voor je aan je kweekcyclus begint moet je dan ook je kweekruimte goed reinigen met een sopje met bleekmiddel. Zorg ook dat je zelf geen beestjes of insecteneitjes mee naar binnen neemt. Ga dus niet even door je tuin banjeren en daarna met je vuile handen en schoenen je binnenkweek ruimte in en laat huisdieren ook niet in je kweekruimte komen.

Kijk elke dag naar je wietplanten! Dit is een heel belangrijke tip want als je elke dag aandacht aan je planten geeft kun je eventuele problemen snel signaleren. Kijk ook onder de blaadjes en houd alles nauwlettend in de gaten. De meest succesvolle kwekers spenderen veel tijd in hun kweekruimte. Je hoeft geen hele dagen met de planten bezig te zijn, maar wen jezelf aan om elke dag even een half uurtje bij je planten door te brengen. Je zult dit trouwens met veel plezier doen want het is ontzettend leuk om je planten te zien groeien.

De meest succesvolle kwekers spenderen veel tijd in hun kweekruimte

Spint is een probleem dat helaas nog wel eens voor komt. Door vanuit zaad te kweken begin je in ieder geval al zonder spint dus dat is alvast 1-0 voor jou. Om spint, stof en andere insecten niet naar binnen te zuigen raden we je aan om een filterdoek voor de luchtinlaat te plaatsen. Filterdoek wordt bij bouwmarkten verkocht voor afzuigkappen. Met wat tape of een elastiek bind je het gemakkelijk voor de luchtinlaat van je kweekruimte. Spint gedijt goed bij een droge en hete lucht.

Als je last hebt van spint en je planten nog niet zo ver in de cyclus zitten, kun je met een bestrijdingsmiddel werken om de spint te doden. Gespecialiseerde winkels verkopen het. Je moet twee keer spuiten met een week ertussenin om te voorkomen dat eitjes het bestrijdingsmiddel overleven. Als je wiet bijna klaar is kun je niet met gif gaan spuiten en zul je het biologisch en handmatig moeten uitzingen. Met een kruimeldief of stofzuiger kun je proberen de meeste beestjes weg te zuigen. Als je dit hebt gedaan kun je een natuurlijke vijand zoals de roofmijt of de roofwants inzetten die de spint te lijf gaan. Deze ‘goede’ beestjes kun je eveneens in de speciaalzaak kopen, maar ze zijn ook op internet te bestellen.

budrot

Budrot kan in korte tijd een hele oogst verpesten

Budrot is ook een vervelend probleem. Het kan een oogst heel snel verpesten. Hou de luchtvochtigheid aan het eind van je cyclus wat lager, dek daarvoor alles waar water in zit af en zorg voor voldoende afzuiging en ventilatie. Budrot kun je in een vroeg stadium opmerken door rustig aan de kleine blaadjes die uit de toppen steken te trekken. Bij een aangetaste top zal het blaadje loslaten terwijl bij een gezonde top het blad stevig vast zit. Vermoed je een gevalletje budrot buig de top open en kijk of je bruine plekken ziet. Als je daadwerkelijk budrot hebt knip het dan allemaal weg, ga rigoureus te werk en laat de besmette delen niet in aanraking komen met gezonde planten. Werk met een schoon mes of een schone schaar. Om te voorkomen dat de schimmel terugkomt, moeten de laatste sporen ook worden vernietigd. Dat kan heel makkelijk met een kwast en azijn. Op alle plekken waar je de toppen afgesneden hebt, smeer je wat azijn.

Budrot en spint zijn natuurlijk niet de enige problemen maar het voert te ver om in deze beginnerscursus alle mogelijke problemen te bespreken. Als je een probleem snel opmerkt kun je het meestal ook wel oplossen. Google is je vriend, je kunt op RollingStoned ook zoeken om te kijken of we het probleem al eens besproken hebben.

big_bud_marijuana

Door de plant onder 12 uur licht te zetten gaat ze bloeien

Bloei forceren

Heb je voor een autoflower soort gekozen, dan kun je dit stukje overslaan, deze soorten gaan namelijk vanzelf na drie weken in bloei. Bij gewone gefeminiseerde zaden moet jij ervoor zorgen dat ze gaan bloeien. Dit is echter niet moeilijk: zodra je de lamp op 12/12 zet (12 uur licht en 12 uur donker per dag) zal je wietplant gaan bloeien. Houd er rekening mee dat een wietplant vanaf dat moment nog wel twee keer zo groot zal worden dus wacht niet te lang met het in de bloei zetten. Na 1 of 2 weken groei kun je de klok al op 12/12 zetten. Er zijn ook kwekers die helemaal niet voorgroeien en de zaden direct onder 12/12 ontkiemen.

Melkachtige trichomes, tijd om te oogsten!

Melkachtige trichomes, tijd om te oogsten!

Oogsten en spoelen

Oogst vooral niet te vroeg, dit is een veel gemaakte beginnersfout. Het moment van oogsten bepaal je door met een goede loep of kleine microscoop naar de trichomes te kijken. Dat zijn de minuscule harskliertjes in de toppen. Ze zien er eerst helder van kleur uit, daarna worden ze melkachtig van kleur en tenslotte bruin of amberkleurig. Oogsten doe je als de meeste trichomen melkachtig van kleur zijn.

In de laatste twee weken ga je spoelen, dit betekend dat je alleen nog maar water, en geen voeding geeft. Dit is om de wiet een betere smaak te geven. Als de haartjes (stampertjes) beginnen in te drogen en bruin gaan worden, en je lichte vergeling van de bladeren ziet, merk je dat je toppen aan het rijpen zijn en kun je beginnen met spoelen.

Succes met je eerste kweekavontuur! We hopen dat je wat aan deze cursus hebt gehad. Blijf RollingStoned bezoeken want kennis is macht als het om wiet kweken gaat.

Doei

(advertentie)