- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Het belang van een gedegen groeifase
Door wietplanten 14 uur per dag of minder in het kunstzonnetje te zetten, zullen ze gaan bloeien. Hier is absoluut geen groeifase voor nodig, zelfs pas ontkiemde zaailingen zullen meteen aan hun bloeifase beginnen wanneer je ze niet langer dan 14 uur per dag belicht. Er zijn dan ook veel (vaak commerciële) kwekers die het doen. Toch is het natuurlijker voor een wietplant om eerst een tijdje te groeien voordat je ze de bloeifase afdwingt door middel van het aantal lichturen. Niet alleen dat, maar wanneer je bloeit voordat de plant zelf voorbloei-verschijnselen heeft laten zien, levert dit stress op waardoor je de kans loopt dat je wietplanten hermafrodiete trekjes zullen krijgen.
Vroege bloei problemen
Wanneer je naar een 12/12 lichtregime schakelt voordat je de eerste voorbloei hebt gezien, dan loop je de kans op stress gerelateerde geslachtsproblemen (hermafrodieten) en abnormale groei van de toppen. Dit soort stress gerelateerde problemen kunnen zich MOGELIJK voordoen door een te vroege bloei. In principe is er niet zoiets als een te vroege bloei, maar bloei bij een onvolwassen wietplant zorgt wel voor een hoop stress. Je brengt de plant in principe in een onnatuurlijke situatie waarbij ze ‘denkt’ dat de kans op bevruchting verkeken is. Dit triggert bij wietplanten een overlevingsstrategie; om zich toch te kunnen voortplanten, zullen sommige wietplanten zichzelf gaan bevruchten door naast toppen, ook mannelijke bloemen met stuifmeel te produceren. En dat is natuurlijk ongewenst.
Een duidelijk voorbeeld van mannelijke stempels met stuifmeel die groeien vanuit een vrouwelijke top.
De hermafrodiete planten bestuiven niet alleen zichzelf, maar ook de rest van de wietplanten in de kweekruimte. De zaden die in de toppen groeien slurpen kostbare levensenergie van de toppen, waardoor je oogst veel lager uitpakt. Bovendien zijn de zaden onbruikbaar voor volgende kweekrondes, aangezien ze de hermafrodiete eigenschap zullen dragen. Daarnaast zullen uit deze zaden nooit mannelijke planten kunnen groeien waardoor de soort zonder tussenkomst van een andere echte mannelijke plant uiteindelijk zal uitsterven.
Als neveneffect zullen de toppen een abnormale groei laten zien. De mannelijke bloemen (ook wel banaantjes) in de vrouwelijke toppen zorgen voor een vreemde topformatie. De hoeveelheid wiet zal door het herma-gen en het rondvliegende stuifmeel ook drastisch afnemen.
De eerste vrouwelijke voorbloei ziet er zo uit. Het is een uitstekend moment om de bloeifase in te laten gaan!
Wacht met bloeien
Nu, we zeggen niet dat je al deze problemen met zekerheid gaat meemaken wanneer je te vroeg bloeit, maar de kans erop is wel een stuk groter dan wanneer je met de bloeifase wacht tot je de eerste voorbloei hebt gezien. Je hoeft niet per se op de voorbloei te wachten, een groeifase van vijf weken is genoeg om je plant volwassen genoeg te krijgen voor een gezonde bloeifase. Een gezonde wietplant is uiteindelijk een blije wietplant, en dat rookt toch een stuk lekkerder 😉
(advertentie)