- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Het belang van N-P-K bij bemesting wietplanten
Tegenwoordig kweekt menige wietteler op voorbemeste grond, die goed is voor een cyclus van 60 tot wel 100 dagen. Van belang bij bemesting – ook als je later extra toevoegingen geeft – is met name de N-P-K verhouding. En nog 3 andere elementen spelen eveneens een belangrijke rol.
Balans tussen N-P-K
Voorbemeste potgrond die twee of drie maanden meegaat is natuurlijk helemaal ideaal voor het telen van autoflowers, die schieten immers direct in de bloei. Let er bij het aanschaffen van potgrond sowieso op dat het om organische aarde gaat, dat is een uitstekende basis.
De N-P-K verhoudingen geven de mate van bemesting aan. Daarbij staat de N voor stikstof, de P voor fosfor en de K voor kalium, samen moeten deze drie stoffen in balans zijn en een prima verhouding voor wiet is dan: 7-9-8.
Wat doen N-P-K?
Stikstof (N) is van eminent belang voor de groei van de planten en hun groene kleur. Het is een bouwsteen van het chlorofyl in de cellen van de plant. Ook is N belangrijk voor het DNA en RNA, enzymen en co-enzymen en celmembranen.
Fosfor (P) zet de wortels aan tot groei, zorgt voor een sterke stam, de zijtakken en toppen. Noodzakelijk element voor de energiebehoefte van de plant, vetten en co-enzymen.
Kalium (K) tenslotte is hoofdverantwoordelijk voor de interne waterdruk en waterhuishouding. Maar ook de wortelontwikkeling, het fotosynthese proces en het transport van suikers en zetmelen doen het het beste met dit element.
Nog drie elementen
Naast de bekendere drie N-P-K zijn er nog meer elementen die een bijkans onmisbare rol spelen bij het kweken van wiet en dat zijn met name calcium (Ca), magnesium (Mg) en zwavel (S). Samen noemen ze deze zes elementen ook wel de ‘macronutriënten’.
Calcium regelt het stikstofmetabolisme en is nodig voor de celwand, gezonde wortels en de stam. Zwavel maakt deel uit van de aminozuren, enzymen en co-enzymen en essentieel voor de vorming van vitamines. Magnesium is nodig voor de vorming van chlorofyl en regelt het fosformetabolisme.
Organische toevoegingen
Als je macro hebt heb je meestal ook micro en inderdaad, er bestaan dus ook micronutriënten. Denk daarbij aan stoffen als ijzer, zink, koper, mangaan, boor en molybdenum.
Extra organische toevoegingen aan de grond bestaan ook en en dan moet je denken aan bijvoorbeeld wormenmest, vleermuis guano, bloed- en beendermeel et cetera…
Vanzelfsprekend zijn er nog meer factoren van belang voor een gezonde kweek – denk aan bodemleven en zuurtegraad (pH), maar daarover een andere keer meer. Voor nu weet je welke 6 elementen je in de gat5en moet houden of kan managen voor bemesting van de aarde.
TIP! – In onze RollingStoned SHOP vind je onder het hoofdstukje ‘TUINIEREN’ diverse producten die je op weg kunnen helpen als hobbykweker!