- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Belg blowt minder, drinkt/slikt meer
Iedere 3 jaar ondervraagt het het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) het uitgaanspubliek. Uit de laatste rapportage ‘Uitgaansonderzoek 2015’ blijkt dat alcohol in België de absolute koning blijft, met cannabis op een 2e plek qua populariteit. Maar het aantal blowers daalt wel, terwijl xtc aan een stevige comeback werkt.
Koning alcohol
Uit het ondervragen van de 770 Belgische stappers – gemiddelde leeftijd 25,5 jaar – blijkt dat het internationale bierimago van de Zuiderburen geen gevaar loopt. Nog steeds wordt er door bijna iedereen in de clubs, cafés, festivals en op fuiven alcohol gedronken: 95,7%. En dat niet alleen, ook het zogenaamde ‘risicovol drinken’ neemt flink toe. Daarmee wordt het indrinken en bingedrinking (of comazuipen zoals het in Nederland heet) bedoeld, wat een derde van het uitgaanspubliek doet. En liefst 83,9% van alle ondervraagden heeft in het afgelopen jaar minstens 1 keer aan bingedrinking gedaan…
XTC bezig aan comeback
Het meest in het oog springende resultaat is de stijging van het xtc-gebruik. In 2009 werd dit middel duidelijk minder gebruikt, vermoedelijk omdat de vele onzuivere tabletten die toen circuleerden voor een kwalijke reputatie onder gebruikers zorgden, stelt het VAD-rapport. Sindsdien echter is de dosis MDMA (de actieve stof in xtc) fors toegenomen. tegelijk blijkt het gebruik van xtc aanzienlijk te stijgen.
Eén op de vijf bevraagde uitgaanders slikte in het voorgaande jaar xtc. Toch gaat het vooral om occasioneel (minstens eenmaal per jaar tot meerdere keren per maand)
gebruik, 3% gebruikt xtc op regelmatige basis (minstens eenmaal per week).
Cannabis stevig op tweede plek
En dan ons aller cannabis. Globaal bekeken, worden er bij het uitgaan minder illegale drugs gebruikt dan in 2003: het laatstejaarsgebruik daalde van 52% naar 43%. Die daling is grotendeels te wijten aan de daling van het cannabisgebruik (nog steeds de meest gebruikte illegale drug).
Een derde van de bevraagden rookte het laatste jaar een joint. Dat gebruik is dus nog steeds hoog, maar ligt duidelijk lager dan in 2003 toen nog de helft in het voorbije jaar cannabis had gebruikt. Ook bij de grafiek van de regelmatige middelengebruikers valt op dat alcohol heerst, met cannabis als goeie en onbedreigde tweede:
Wil je je verdiepen in het complete VAD-rapport ‘Uitgaansonderzoek 2015’ met alle informatie en cijfers, klik dan HIEROP