(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Sinds de sociaal-democratische SP.A ‘per ongeluk’ legalisering van cannabis als officieel partijstandpunt bombardeerde, is de beer los in België. De gerenommeerde topeconoom Paul de Grauwe pleit nu zelfs voor legalisering van alle drugs!

Econoom Paul De Grauwe, verbonden aan de London School of Economics en de universiteit van Leuven- dus voorwaar niet de eerste de beste koekenbakker – pleitte vorig jaar al eens onverbloemd voor de legalisering van cannabis. Hij had waarschijnlijk niet kunnen vermoeden dat de publieke discussie in België zo snel zijn kant op zou komen. Nadat de regeringspartij SP.A dankzij de jongerenafdeling vorige maand legalisering van wiet op de partijagenda zette (zie ons artikel ‘Vlaamse socialisten: legaliseer!’), speelt het vraagstuk volop in de media en binnen de politiek. Ook aangejaagd uiteraard door de positieve geluiden uit Colorado.

Econoom Paul de Grauwe, voorstander van legalisering van alle (!) drugs

Econoom Paul de Grauwe, voorstander van legalisering van alle (!) drugs

Drugs uit de criminaliteit

Frank Van Massenhove bijvoorbeeld, voorzitter van Federale Overheidsdient Sociale Zekerheid (vroeger onderdeel van het Ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Leefmilieu), toonde zich op zijn blog al voorstander van de legalisering van alle drugs! De bekende topeconoom De Grauwe sluit zich hier bij aan. “Ik sta achter een volledige regularisering om dezelfde redenen die ik toen aanhaalde voor cannabis. Momenteel stijgt de criminaliteit, omdat er in de productie en handel veel geld te verdienen is. Tegelijkertijd worden gebruikers, die vaak met psychosociale problemen kampen, gecriminaliseerd. Door drugs uit de illegale sector te halen, zal de criminaliteit dalen en kan de overheid de productie, de verdeling en de handel controleren.”

“Ik vind het op zijn zachtst gezegd ook vreemd dat wij zo ethisch progressief kunnen zijn in een dossier als euthanasie voor minderjarigen, maar dat we voor de legalisering van cannabis en andere drugs zoveel schrik blijven hebben”

De Grauwe wil dat de overheid accijnzen gaat heffen, net als op tabak het geval is. “Alleen moet de overheid er dan op letten dat ze niet te veel belastingen instelt, omdat er anders weer een zwart circuit zal ontstaan. Het geld dat de geregulariseerde handel zal opbrengen, kunnen we vervolgens investeren in ontradingscampagnes en in de behandeling van verslaafden.” De geleerde vindt dat het makkelijker is om aan de gebruikerskant zaken te regelen dan te proberen de aanbodzijde aan te pakken (zeg maar de War on Drugs-strategie). Hij wijst er ook op dat na legalisering van drugs er minder rechtszaken komen, minder celstraffen en dus bespaart de overheid gigantisch veel geld.

Binnen 15 jaar legaliseren

Op de vraag hoe lang het nog duurt voordat De Grauwe’s wens uitkomt, antwoordt hij: “Hopelijk geen 15 jaar meer. Al zie ik wel in dat het een werk van lange adem is. Ik vind het op zijn zachtst gezegd ook vreemd dat wij zo ethisch progressief kunnen zijn in een dossier als euthanasie voor minderjarigen, maar dat we voor de legalisering van cannabis en andere drugs zoveel schrik blijven hebben. We kunnen alleen hopen op het demonstratie-effect, dat veroorzaakt kan worden door de legalisering van cannabis in de Amerikaanse staat Colorado en het Zuid-Amerikaanse Uruguay.”

 

 

(advertentie)