(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is zeker niet iets wat veel door Nederlandse hobbykwekers gedaan wordt. Toch is de meest efficiënte manier om kweekverlichting te gebruiken, is door ze in de kweekruimte te laten bewegen. Het licht wordt zo veel beter verdeelt wat een hoop voordelen heeft.

Het licht constant in beweging houden met behulp van light movers, zorgt voor een veel betere verdeling van het licht. Het voorkomt ook oneven groeipatronen, en vormt een meer uniforme en consistente groei. Doordat de lampen bewegen kun je ze ook wat dichter bij de planten laten hangen zonder dat de bladeren verbranden. Hierdoor neemt de efficiëntie van de lamp enorm toe en zal ze voor een betere groei en oogst zorgen. Het licht van één lamp bestrijkt zo een veel groter oppervlak, waardoor je dus kosten van extra lampen en elektriciteit kunt besparen. Er zijn twee soorten licht movers op de markt, lineaire en circulaire.

Lineaire lichtrails

Een lineaire rails beweegt de lamp heen en weer over een recht stuk rails van twee meter. Aan de uiteinden van de rails blijft de lamp even hangen, zodat een gelijke verdeling over het oppervlak wordt bereikt. De lineaire movers vergroten de effectieve kweekruimte, ze zijn gemakkelijk te installeren en verbruiken maar weinig elektriciteit. Ze zijn ideaal voor smallere kweekruimtes.

4-arm-circular-light-moverCirculaire draai-arm

De circulaire draai-arm is iets minder efficiënt dan de lineaire rails; het kan ervoor zorgen dat de planten die in het midden onder de draaicirkel staan, en planten die in de hoeken van de ruimte staan, wat minder licht opvangen. Desondanks zeggen kwekers door een circulair lichtsysteem een hogere opbrengst te halen in ruimtes waar de planten het complete vloeroppervlak bedekken. Drie-armige systemen zijn het meest effectief maar als het mogelijk is, ga dan liever voor een lineair systeem.

(advertentie)