- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Bergen geld verdienen met legale wiet? Niet in de VS zo blijkt…
Tien legale wiettelers mogen/zijn in Nederland aan het werk om in tien plaatsen de coffeeshops – een kleine tachtig stuks – van wiet en hasj te voorzien in het kader van de wietproef. Maar wie denkt dat het geld straks vanzelf in grote hoeveelheden binnen stroomt, heeft het mis. Uit een enquete in de VS onder 396 legale cannabisondernemers blijkt dat slechts 42 procent winstgevend is.
De belangstelling van potentiële wietkwekers – en investeerders – om op een gereguleerde markt aan de slag te gaan is groot, zowel in Noord-Amerika als hier in Nederland. Wellicht denkt men dat het eenvoudig is om bergen met geld te verdienen, maar dat blijkt in de praktijk van alledag toch behoorlijk tegen te vallen.
In de VS, waar ze wat legale wietteelt mijlenver voor liggen op Nederland zoals je weet, hield de National Cannabis Industry Association (NCIA) een enquete onder 396 legale cannabisbedrijven. Daaruit blijkt dat het helemaal niet zo’n vetpot is als wellicht gedacht!
58% van legale cannabisbedrijven maakt géén winst
Van de deelnemende wietbedrijven die door het onderzoeksbureau Whitney Economics in opdracht van de NCIA zijn ondervraagd, geeft namelijk slechts 42% aan dat ze winst maken. Verlies wordt er gedraaid bij 37% van de legale wietondernemingen en 21% speelt break even en verdient alleen maar de gemaakte kosten terug.
Uit de enquete blijkt dat de cannabisindustrie met specifieke problemen te kampen heeft. Denk aan concurrentie van de zwarte markt en te hoge belastingdruk. Daar komen in de VS nog een gebrek aan toegang tot bankdiensten bij en iets wat economen volatiliteit noemen, hetgeen betekent dat de aandelen van wietbedrijven allerminst stabiel zijn.Alleen de grote jongens kunnen nu overleven in de VS
‘Ik denk dat wij in de branche zitten waar het het zwaarste is en winst maken het moeilijkste te verwezenlijken is’, vertelt wietkweker Mike Benziger uit Californië tegenover North Bay Business Journal. ‘Toen we een industrie werden die gedreven wordt door prijs meer dan door kwaliteit is het een lastig verhaal geworden’, zegt de uit de wijnproductie afkomstige wietteler.
Benziger zegt ook dat de cannabisindustrie ‘ontworpen is om grote klappen te incasseren’ en dat de kleinere kwekers ‘al van tevoren geld moeten hebben of in staat meten zijn om ter plekke wiet te verkopen’ indien ze willen overleven. Bovendien worden de kleinere bedrijven ook nog eens kapot geconcurreerd door de grote jongens.
Oprichter Beau Whitney van het onderzoeksbureau dat de enquete uitvoerde, is niet verrast door de resultaten. ‘Het idee in de samenleving is dat iedereen zwemt in het geld dankzij cannabis. Maar velen – behalve degenen die al 2,5 tot 3 miljoen dollar op zak hebben – kunnen geen lening afsluiten voor de huur of zorgverzekering.’
En Nederland?
De lessen voor Nederland uit bovenstaande Amerikaanse toestanden? Niet te veel marktpartijen toelaten (wat eigenlijk al mislukt is aangezien er 10 telers voor slechts 80 shops zijn aangewezen), niet uitsluitend op prijs gaan concurreren en de belastingdruk op de productie van legale wiet beperkt houden. Anders rolt de illegale markt er nog steeds makkelijk als winnaar uit – net als bijvoorbeeld in Californië – na de langverwachte wietproef.