- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Beste nazomer ooit: buitenkwekers vieren feest
We zijn hard op weg naar de warmste september maand sinds het begin van de metingen en beleven daarmee de beste nazomer die ik me kan herinneren. Buitenkwekers door het hele land zien handenwrijvend uit naar een ongeëvenaard vette oogst!
Indian Summer
Elk jaar hoop ik er weer op: een lange, liefst zonnige Indian Summer, zoals de Amerikanen het noemen als de zomer lang aanhoudt. Want al ben ik het vaak van plan geweest, het is er nooit van gekomen mijn planten in bloei te trekken, door ze twaalf uur per etmaal te verduisteren. Dat kun je met grote dozen doen, of landbouwplastic, maar het is hoe dan ook een heel gedoe. Resultaat van mijn gemakzucht is dat moeder natuur haar werk doet en mijn planten pas in augustus gaan bloeien.
September cruciaal voor buitenwiet
De maand september is dus cruciaal, zowel voor de ontwikkeling van de toppen als voor het optreden van budrot en andere vocht gerelateerde ellende. Is september nat, grijs en koud, dan is de oogst schraal en karig. Veel regen en weinig zon tijdens de groeifase maakt weinig uit: groeien doen je planten toch wel. Pas in de bloeifase is de kracht van de zon essentieel.
Terwijl ik dit schrijf is het buiten zo’n 31 graden en brandt de zon al sinds een uur of half tien. Tijdens dit soort tropische dagen geef ik mijn planten twee tot drie keer per dag water. Qua voeding hanteer ik de gouden twee weken regel: minimaal twee weken voor de oogst geef ik alleen nog maar water. In de praktijk duurt deze periode vaak langer dan twee weken, wat de zuiverheid van het eindproduct alleen maar ten goede komt.
Met een nazomer als deze moet het zelfs lukken om Sativa dominante soorten, die langer nodig hebben om hun maximale potentie te bereiken, buiten af te bloeien
Met je planten bezig zijn op warme, zonnige dagen, als je de toppen letterlijk met de dag dikker ziet worden, is een feestje voor elke thuisteler. Ruim dertig jaar innovatie en veredeling heeft cannabis soorten opgeleverd die uitstekend gedijen in ons klimaat. En met een nazomer als deze moet het zelfs lukken om Sativa dominante soorten, die langer nodig hebben om hun maximale potentie te bereiken, buiten af te bloeien.
Oogsten per tak
Om de ‘peak potency‘ van je planten te bepalen zijn de mini-microscoopjes die de stichting VOC op evenementen en festivals verkoopt een onmisbaar hulpmiddel. Zestig keer vergroot kun je duidelijk zien hoe groot de trichomen zijn en of ze doorzichtig zijn of troebel beginnen te worden. Zelf oogst ik vaak per tak, al is het maar omdat ik geen tijd heb om uren achter elkaar te knippen.
Twintig jaar cannabis kweken
Al meer dan twintig jaar kweek ik mijn eigen cannabis, tot aan de politie-inval van 1 juni vorig jaar zonder enige overlast van de politie of andere overheidsinstanties. Deze week kwam het verheugende nieuws dat medicinale cannabisgebruikers in Tilburg voortaan vijf planten thuis mogen kweken, met een maximale hoogte van drie meter. Buiten of binnen, dat maakt niet uit, als je woning maar brandveilig is. Het nieuwe beleid is afgestemd met het Openbaar Ministerie en de lokale driehoek.
Ich bin ein Tilburger
Zo makkelijk is dat dus te regelen. Een wettelijk recht op thuisteelt voor persoonlijk gebruik, of dat nou medicinaal, therapeutisch of recreatief is, ligt binnen handbereik. En die drie meter is zo gek nog niet: Google ‘supercropping’ en cannabis voor de mogelijkheden.
Kan iemand een T-shirt ontwerpen met de tekst Ich bin ein Tilburger?
(advertentie)