- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
- Buitenwiet test ’24 eindigt met een geweldig Oogstfeest!
Betere wiet door langzaam drogen en rijpen (curen)
Vraag een topkweker naar zijn geheim en hij zal al snel over de juiste nabehandeling beginnen. Het moment van oogsten, het droogproces en het curen, draagt namelijk voor maar liefst 50 procent bij aan de uiteindelijke kwaliteit. Dat komt omdat veel terpenen bij een goede nabehandeling behouden blijven die anders zouden vervliegen. Langzaam drogen dus, en goed laten curen die toppen!
Terpenen zijn de aromatische stoffen in wiet, die bovendien een bijdrage leveren aan het (entourage-) effect. Tegelijkertijd bevat goed gerijpte wiet het juiste vochtgehalte, en weinig chlorofyl (bladgroen) waardoor het lekkerder rookt en smaakt. Het brandt ook schoner en is minder scherp in je keel.
Spoelen
De creatie van topwiet begint uiteraard al bij de kweek. Maar ook als die optimaal verlopen is, kan er aan het einde nog een hoop verpest worden. De juiste nabewerking begint zo’n twee weken voor de geplande oogst met spoelen. En dat moment bepalen vereist de nodige ervaring, omdat je moet kunnen inschatten hoe lang een wietplant nog moet doorbloeien voordat er geoogst kan worden.
Probeer aan de hand van je ervaring met een bepaalde wietsoort, het uiterlijk van de plant en de informatie over de bloeitijd op de zadenverpakking, in te schatten wanneer de laatste twee weken zijn aangebroken. Het kan hierbij gebeuren dat je iets te vroeg stopt met voeden. Leer daarvan, zodat je het steeds beter kunt inschatten.
Tip! De noodzaak om lang en grondig te spoelen neemt ook af wanneer je met biologische aarde en pure biologische voeding werkt. Heb je helemaal niet, of iets te kort gespoeld, dan kun je dat later nog goed maken door goed te curen.
Wiet oogsten
Oogsten doe je vervolgens pas wanneer je wiet rijp is, en als het enigszins kan niet eerder. De kwaliteit, daar gaat het om, en die neemt wel degelijk toe door je wiet de tijd te geven om goed af te bloeien. Wanneer je oogst bepaal je aan de hand van je eigen voorkeur, maar dan wel pas vanaf het moment dat de meeste trichomen wit zijn en niet meer transparant. Heb je geen (zak)microscoop om de trichomen te bekijken, dan kun je de vergrootglas-functie op je smartphone gebruiken.
Heb je helemaal niets om de trichomen goed mee te bekijken, wacht dan tot je de plant ziet vergelen. Laat de grote schutbladeren eerst vergelen, en wacht vervolgens tot de meeste bloeihaartjes bruin en ingedroogd zijn.
Bij het oogsten zelf, en trouwens ook tijdens het kweken moet je de trichomen zo min mogelijk aanraken. De hars blijft aan je vingers plakken en bovendien breng je vuiligheid en bacteriën van je vingers over op de wiet. Het lijkt misschien overdreven maar dat is het echt niet. Dacht je dat een cupwinnaar ook maar één keer is aangeraakt voor hij aan de jury wordt overhandigt? Echt niet! Dus pak de toppen bij de stammetjes vast en niet bij de buds. Gebruik eventueel rubberen handschoenen.
Cannabis drogen
Drogen doe je het beste in het donker en niet te snel. Zet dus geen ventilator op je wiet tijdens het drogen, maar zorg alleen voor aanvoer van verse lucht. Gebruik dus alleen een afzuiger in je droogruimte, en een aan te raden een koolstoffilter. Om de wiet extra langzaam te laten drogen kun je bij het knippen alleen de schutbladeren weghalen, en de blaadjes die uit de top groeien laten zitten. Het is wat lastiger knippen na het drogen, maar het verbetert de kwaliteit en de smaak van je wiet. Als je echt voor topkwaliteit gaat dan laat je die kleine blaadjes dus zitten tijdens het drogen.
Het drogen moet ongeveer twee weken in beslag nemen. De wiet is genoeg gedroogd wanneer de takjes met een duidelijk hoorbare knak breken wanneer je ze buigt. Let wel op want soms knakt een dun takje wel, terwijl een wat dikkere tak nog te nat is. Wacht dus tot alles droog is want hoewel het aan de buitenkant droog aan kan voelen kan er nog te veel vocht midden in de top zitten, zeker bij dikke toppen. Als je te natte wiet daarna in een weckpot stopt, dan kan het gaan schimmelen.
Curen (rijpen)
Na het drogen ga je de wiet mooi maken en haal je alle blaadjes die je voor het drogen hebt laten zitten, weg. Doe dit voorzichtig met een puntschaartje en nogmaals, probeer de wiet zo min mogelijk aan te raken! Als je klaar bent kun je gaan curen. Dat is in essentie niets meer dan de wiet een tijd op de juiste manier bewaren.
Curen doe je minimaal twee weken maar bij voorkeur veel langer. Sommige wiet kan net als een exclusieve wijn wel jaren oud zijn. Zolang je het maar bewaart in een luchtdichte glazen pot en in het donker. Weckpotten zijn ideale potten om je wiet in te laten curen, of rijpen in het Nederlands. Er bestaan ook speciale licht- en luchtdichte containers om wiet in te curen.
De eerste dagen moet je de wiet nog af en toe laten boeren. Dit houdt in dat je de pot dagelijks een kwartiertje open zet, zodat ook het laatste vocht weg kan. De wiet ruikt in het begin niet meer zo sterk maar je zult merken dat de aroma’s na een paar weken curen, dubbel en dwars terugkomen. En daar doe je het allemaal voor: topkwaliteit wiet met een overvloed aan smaak en geur.