(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Natuurlijk speelt het uiterlijk en de compactheid van wiet ook een rol, maar de kwaliteit hangt toch vooral samen met het gehalte aan cannabinoïden en terpenen. Goede wiet heeft met andere woorden een sterk effect en een lekkere geur en smaak. Eigenschappen die niet alleen genetisch vastliggen, maar die je ook kunt beïnvloeden met licht en mineralen.  

Wiet waarmee cannabis cups gewonnen worden, heeft doorgaans veel hars en daarmee een hoog percentage aan werkzame stoffen en geur en smaakstoffen (terpenen). Deze gehaltes liggen voor het grootste deel vast in de genen van de specifieke wietsoort, maar zijn ook voor een groot deel afhankelijk van licht en mineralen. Daarnaast hangt de productie van THC samen met de productie van bepaalde terpenen. Meer terpenen betekent dus niet alleen een vollere smaak maar ook een hoger THC-percentage!

De productie van THC gaat samen met die van de terpenen limonene en pinene. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

THC-terpenen?

Er is een verband tussen terpeen-productie en THC- en CBD-gehaltes. Wietsoorten met een hoog CBD-gehalte produceren bijvoorbeeld ook veel van het monoterpeen myrceen. Bij de productie van CBD wordt cannabigerol (CBG) namelijk niet alleen omgezet in CBD maar ook in het bijbehorende terpeen.
Bij wietsoorten met een hoog THC gehalte gaat de THC productie op dezelfde manier samen met grote hoeveelheden van de terpenen limonene en pinene. Dit is de verklaring voor de duidelijke citrusgeur die je in veel THC-rijke wietsoorten herkent.

Mineralen en licht

Om de terpenen te kunnen maken, hebben wietplanten mineralen nodig, en ook hebben bepaalde lichtgolven invloed. Ultraviolet licht, en om precies te zijn UVB licht, is nodig om de productie van bepaalde enzymen aan te stimuleren. Deze enzymen zijn benodigd om terpenen en cannabinoïden aan te maken.

Voldoende micro-nutriënten zijn nodig voor de productie van THC en CBD. Foto: Sashkin, Shutterstock

Ook mineralen spelen een rol bij de productie van cannabinoïden en terpenen. Voor de productie van veel terpenen, hebben enzymen een tweewaardig ion nodig om de scheikundige verbindingen te maken. Magnesium- of mangaan-ionen zijn nodig voor de productie van zo’n beetje alle terpenen. Tekorten aan deze ionen en ook het ijzer-ion, in plantenvoeding zijn direct gelinkt aan een verminderde productie van THC en CBD.

Meer smaak zónder rood licht

Samenvattend zijn gehaltes aan CBD en THC sterk afhankelijk van myrceen en limonene. Dit alles hangt samen met voldoende micro-nutriënten en specifieke lichtfrequenties. Het is daarentegen ook zo dat juist het weglaten van bepaalde (rode) lichtfrequenties aan het einde van de bloeifase, tot wiet leidt met veel terpenen en dus een veel sterkere geur! Dit komt omdat het uitstoten van terpenen, direct afhankelijk is van signalen die de plant krijgt door rood licht en ver-rood licht.

Laat tijdens de laatste 72 uur rood licht weg, om de uitstoot van terpenen te minimaliseren. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Rood en ver-rood licht is echter ook benodigd gedurende de gehele bloeifase. Zomaar weglaten kan dus niet. Gelukkig is dat ook niet nodig, en kun je volstaan met alleen de laatste 72 uur voor de oogst. Het uitzetten van het rode licht in deze laatste uren van de cyclus (bijvoorbeeld door terug te schakelen naar de groeistand bij led kweeklampen, of je HPS lamp voor een MH lamp te verwisselen), zorgt ervoor dat terpenen wel worden aangemaakt, maar niet uitgestoten. Dit zorgt voor wiet met een veel sterkere geur …en een grotere winkans bij cannabis cups 😉

[Openingsbeeld: MWesselPhoto, Shutterstock]
(advertentie)