(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een gekmakende geur van bloeiende wietplanten die zorgt voor misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Omwonenden van CanAdelaar, 1 van de 10 telers die aan het werk zijn voor het wietexperiment, klagen steen en been over de oh zo kenmerkende geur van cannabis. Oorzaak van de overlast is het feit dat deze legale wietproducent werkt met glazen tuinbouwkassen – waarvan de ramen automatisch open en dicht gaan – terwijl alle andere wiettelers voor de wietproef in ‘stenen gebouwen’ kweken.

Cora en co zijn geur van legale wiet nu al spuugzat

“Bij CanAdelaar geven we een nieuwe vorm aan de manier waarop bedrijven en instellingen tegen cannabis aankijken. Daarom zijn wij er om hen te helpen het potentieel te herkennen en hen naar een nieuwe toekomst te leiden.” Aldus de legale cannabisproducent uit Hellevoetsluis op de eigen website.

Het zijn woorden die bij de directe omgeving van hun kassen – 200 bij 250 meter groot en met 250.000 wietplanten erin – niet heel erg goed zullen aarden. Integendeel. Het Algemeen Dagblad somt zondag een waslijst aan klachten van de buurtbewoners rondom de wietkassen op: Cora en andere bewoners zijn geur van ‘wietfabriek’ zat: ‘Je proeft het eerst en erna krijg je hoofdpijn’.

Geurfilter en minder wietplanten tegelijk in de bloei

Volgens het AD betreft het hier de grootste legale wietkwekerij van Europa, maar dat is op zich niet de reden van alle geklaag sinds afgelopen november toen de eerste dames de grond in gingen. Verantwoordelijk voor de stank bij de buren is het feit dat CanAdelaar wiet kweekt in glazen tuinbouwkassen, waarvan de ramen automatisch open gaan wanneer het klimaatbeheersingssysteem dit aangeeft.

Natuurlijk willen ze bij CanAdelaar geen gezeik met de omgeving. Tegenover de krant vertelt de Oostenrijkse directeur Maximilian Schreder dat er al maatregelen zijn genomen, waaronder het aanbrengen van een geurfilter. “En wij hebben ons productieproces inmiddels gewijzigd, zodat er veel minder planten tegelijk in bloei staan. Dat vermindert de geur.”

Een ‘ultramoderne kweekfaciliteit’ die desondanks voor veel stankoverlast zorgt…

Koppijn en de schone was ook nog naar de filistijnen

Dat helpt echter niet volgens Cora en de andere burgers die lijden onder de bij ons soort mensen zo geliefde kenmerkende geur van bloeiende wietplantjes. Uit Hellevoetsluis, Vierpolders en Rockanje zijn inmiddels al 112 klachten geregistreerd bij milieudienst DCMR.

Ze klagen over ‘neerdalende wietwalmen’, wasgoed dat naar wiet stinkt, hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid en een huis dat ze niet kunnen luchten omdat het “anders ruikt het alsof ze geblowd hebben”. Haha, waar mensen zich al niet druk over maken…

Het ‘probleem’ is tegelijk de oplossing

De burgemeester van wietproefgemeente Voorne aan Zee heeft advies gevraagd aan deskundigen over de mogelijke gevolgen voor de gezondheid. Die zijn er dus niet echt, zo blijkt.

Nee, je kunt NIET high worden van wietlucht, weten ze bij het Trimbos-instituut bijvoorbeeld. Ook bij de GGD valt er weinig spectaculairs te halen: “Bij de teelt van cannabis geen geurstoffen vrijkomen die tot schadelijke gezondheidseffecten leiden.”

Wat wél kan is dat de omwonenden door de stress gezondheidsklachten krijgen in de vorm van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Maar gelukkig bestaat daar een fantastisch – en puur natuurlijk – medicijn voor beste mensen: cannabis!

LEES DUS VOORAL OOK:

[openingsbeeld: Shutterstock AI Generator]
(advertentie)