(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is opletten geblazen, big pharma komt eraan. De angst die velen al hadden over de normalisering van medicinale cannabis – een overname door de farmaceutische industrie – lijkt gegrond. Het eerste bedrijf met roots in het schadelijke OxyContin heeft inmiddels de mediwiet-markt betreden.

Zoek dekking

De angsten zijn gegrond, de medicinale cannabis-markt is niet veilig en zal binnenkort zwermen van de grote boze farmaceutische bedrijven. DOOD EN VERDERF zullen ze zaaien! Nou ja, zo erg is het ook weer niet, maar het begin is er. John H. Stewart, de man die persoonlijk verantwoordelijk is voor onder andere de ontwikkeling en de verkoop van het zwaar verslavende en dodelijke OxyContin gaat namelijk de wiet in.

Zijn bedrijf Emblem kreeg in augustus 2016 toestemming van de Canadese overheid om medicinale cannabis te verkopen. Daarmee is het één van de 36 bedrijven die officieel in de jonge Canadese cannabismarkt mogen opereren. Zijn doel klinkt echter zo grimmig als het beeld dat we hebben van Big Pharma: ‘changing the face of the industry‘. Oftewel, de hele boel omtrappen (althans, zo komt het over).

Revolutioneren

Johns ‘expertise’ moet ervoor zorgen dat Emblem de cannabis-consumptie revolutioneert. Hun idee is om het plantaardige medicijn te gaan verwerken in, je raad het niet, PILLEN. Hey, revolutionair joh! Volgens Stewart zou dit de verkopen van het bedrijf enorm moeten verhogen. Hij heeft er ook persoonlijk belang bij, gezien er 1 miljoen van z’n eigen dollars in het bedrijf is gestopt.

De man z’n ‘revolutionaire’ mindset is ook deels verantwoordelijk voor de opiatencrisis die momenteel in Amerika woedt. Hij gaf een akkoord en overzag de ontwikkeling van 11 medicijnen, waaronder OxyContin. Een zwaar verslavende pijnstiller op basis van morfine, die veel misbruikt wordt. Toen Stewart tien jaar geleden aan het hoofd stond van Purdue Pharma Canada kwam het medicijn al in opspraak. Vooral lijkschouwers en public health officials spraken hun zorgen over de veiligheid van het middel uit.

De hypocrisie spat ervan af bij deze wolf in schaapskleren. [Foto: shutterstock/Aleutie]

Even later werd hij CEO van het Amerikaanse moederbedrijf van Purdue. Dit was nog geen maand nadat het bedrijf de overheid van de VS 634 miljoen dollar betaalde. Deze afkoopsom zorgde ervoor dat de overheid aantijgingen van het ‘frauduleus verkeerd aanprijzen van OxyContin’ liet vallen. Hoppa, omgekocht en opgelost. Toch handig als je met miljoenen kan smijten, dan maakt het publieke welzijn niet meer uit.

Hypocriet

Vlak nadat Emblem toestemming kreeg van de Canadese overheid, verscheen er een nogal hypocriet bericht op de twitter van het bedrijf. ‘Medicinale cannabis kan ons redden van pijnstillers’, schijnt er getweet te zijn. Uhm, are you for real? Weet je wie ons ook had kunnen redden van pijnstillers Mr. Stewart? Inderdaad, Mr. Stewart.

Zijn OxyContin is namelijk zo veel en verkeerd voorgeschreven door artsen, dat mensen eraan verslaafd raakten. Dit komt mede door de agressieve marketing van deze zware medicijnen en de lobby van de industrie. Inmiddels is pijnstiller-misbruik in Amerika een groot probleem dat dagelijks levens kost van mensen, die met cannabis geholpen zouden kunnen zijn.

Onlangs deelden wij de schokkende sterftecijfers van deze en andere medicatie en drugs. En dan te bedenken dat de hele opiatencrisis begon met één telefoontje. Het volledige verhaal over het ontwikkelen van OxyContin en het begin van de opiatencrisis lees je hier.

[Openingsfoto: shutterstock/Danomyte]
(advertentie)