- MaryMILL: grinder én container maalt als een molentje
- Lage kweekruimte? Zo houd je wietplanten lekker kort
- Wiet na werktijd beïnvloedt prestaties niet negatief (integendeel)
- Wat is brix eigenlijk? Hoe zorgt het voor meer en betere wiet?
- Wietplanten in kleine potjes: 8 tips om een Solo cup challenge te winnen
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#3)
Big Pharma héél nerveus van legale (medicinale) wiet
Het valt niet meer te ontkennen: traditionele industrieën worden bijzonder zenuwachtig door de populariteit van (medicinale) cannabis en haar onstuitbare legale opmars. Zo berekende een researchbureau al dat Big Pharma in drie jaar tijd liefst 18,5 miljard dollar aan inkomsten kwijtraakt als alle 50 Amerikaanse staten legale mediwiet hebben! Geen wonder dat farmaceutische bedrijven, tabak- en drankfabrikanten zich nu aan het inkopen zijn in de cannabisbranche.
Onstuitbare legale opmars
‘Shocking News: Big Pharma Stands To Lose $18.5 Billion If All 50 States Legalize Medical Marijuana‘, kopte de Amerikaanse medische website HealthGuide onlangs. En van die 50 staten zijn we inmiddels niet meer heel ver verwijderd hoor; 30 staten in de VS plus hoofdstad Washington D.C. hebben al legale medicinale cannabis. En daar zitten grote staten met vele miljoenen inwoners als Californië, Florida en New York al bij. Naar verwachting is de mediwiet-strijd rond 2020 wel gestreden en hebben patiënten in heel de VS toegang tot cannabisproducten als medicatie bij bijvoorbeeld chronische (zenuw)pijn, epilepsie, PTSS, kanker, HIV, fibromyalgie, angsten, slaapstoornissen, glaucoom, misselijkheid door chemotherapie, et cetera…
Patiënten kiezen voor cannabis
En als mensen kunnen en mogen kiezen tussen chemische, vaak zeer verslavende farmaceutische medicijnen met allerlei vervelende (zo niet schadelijke) bijwerkingen en het natuurlijke product wiet(olie), dan is de keuze snel gemaakt. Dat weten ze bij die farmareuzen natuurlijk ook wel, vandaar dat ze actief zijn tegen legalisering, door bijvoorbeeld de anti-campagnes te financieren.
Staten die mediwiet hebben gelegaliseerd zien dan ook al een daling van gemiddeld 11% in het aantal ‘prescription drugs’ dat er wordt voorgeschreven door artsen en medici. De National Academies of Science in de VS houdt precies bij welke ziekten en aandoeningen het meest effectief kunnen worden behandeld met cannabis, en bijna allemaal hebben ze farmaceutische tegenhangers die gigantische winsten opleveren voor Big Pharma…
Uit de berekening van researchbureau New Frontier Data blijkt dat de farma-maffia dus 18,5 miljard dollar inlevert in 3 jaar als heel de VS legale wiet zou kennen. Maar omdat dit een ‘ongelooflijk machtige en winstgevende industrie’ is (aldus New Frontier CEO Giadha Aguirre De Carcer, valt het met de totale (financiële) impact op Big Pharma eigenlijk nog wel mee.
Eerste Big Pharma en mediwiet joint venture
Dat neemt echter niet weg dat deze week bekend is gemaakt dat er voor het eerst een samenwerking komt tussen de tot nu toe zo gescheiden werelden van Big Pharma en medicinale cannabis. De twijfelachtige eer gaat naar Canada, waar mediwiet-producent Tilray maandag bekendmaakte dat het een ‘strategisch partnerschap’ heeft gevormd met het farmaceutische bedrijf Sandoz Canada.
En dat Sandoz is dus een tak van de wereldwijde gezondheidszorg-gigant Novartis, die bijvoorbeeld ook in Nederland actief is en haar hoofdkantoor in Zwitserland heeft. Bedoeling van de deal is met name samenwerking op het gebied van reserach & development en marketing- en verkoop. Samen gaan ze ook zogeheten ‘co-branded’ producten lanceren, waarbij we moeten denken aan ‘niet-rookbare en niet-(ver)brandbare medicinale cannabisproducten zoals sprays, pleisters en gelcapsules.
Ook alcohol- en tabak koopt wietaandelen
Tilray-CEO Brendan Kennedy aarzelt niet om de deal een ‘mijlpaal’ te noemen. Volgens hem is het doel ervan om de gezamenlijke producten ‘op groothandelsniveau aan Canadese ziekenhuizen en drogisterijen te leveren’.
Tja, het mag eigenlijk geen verwondering wekken dat Big Pharma zich nu inkoopt in de legale wietbranche. En het is niet de enige traditionele industrietak die zich bedreigd voelt en de vlucht naar voren neemt. Zo kocht bierbrouwer Constellation Brands (VS) al voor 190 miljoen dollar aandelen in het Canadese Canopy Growth, en wist de eveneens Amerikaanse tabaksfabrikant Alliance One International afgelopen maand een meerderheidsbelang te kopen bij 2 Candese wietproducenten en investeerde het in een hennepboer in North Carolina.
Nou ja, game on zullen we maar zeggen…