- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Big Pharma sluit deal met mediwietbedrijf Canndoc
Nu de wereld in rap tempo cannabis salonfähig maakt en duidelijk wordt dat er met legale (medicinale) wiet geld te verdienen valt, kopen grote farmaceutische bedrijven zich ook in de business in. Best hypocriet aangezien ze van oudsher felle tegenstanders van cannabis zijn, maar geld moet rollen nietwaar? Fraai voorbeeld hiervan is de deal tussen het Israëlische mediwietbedrijf Canndoc en farmareus Teva Pharmaceuticals.
Big Pharma ruikt wietgeld
Het nieuws van de samenwerking tussen Big Pharma en legale cannabisindustrie kan eigenlijk al niet meer verbazen. Ook tabaksgiganten en alcoholreuzen kopen zich de laatste jaren al in in de snel groeiende legale wietindustrie. En het is ook niet de eerste farma-wiet deal deze, maar wel eentje die duidelijk aantoont dat de geneesmiddelenindustrie brood ziet in wiet.
En dat is wel eens anders geweest. Nog maar een paar jaar geleden deinsden farma-firma’s er bijvoorbeeld niet voor terug om openlijk geld te doneren aan anti-legaliseringscampagnes in de VS!
Maar nu de opmars van legale mediwiet onstuitbaar blijkt – en in het kielzog daarvan natuurlijk ook legale recreatieve wiet, zoals we al in Noord-Amerika kunnen zien – switchen de farmaboys even makkelijk van kamp. Zo sloten pillengigant Sandoz Canada – onderdeel van Novartis – en de Canadese wietteler Tilray al eerder een distributiedeal. En ook de bekende farmareus Johnson & Johnson begon in 2017 via een start-up dochter al met een cannabinoid biotech research company.
Wereld veroveren vanuit Israël
Schitterend voorbeeld van de gedraaide wind – lees; de financiële belangen dienen – is het nieuws dat Teva Pharmaceuticals in Israël een deal heeft afgesloten met Canndoc (dochterbedrijf van het beursgenoteerde InterCure). Canndoc haalde al eerder de kolommen van CNNBS, namelijk toen oud-premier Ehud Barak daar vorig jaar aantrad als bestuursvoorzitter. Het toont maar weer aan hoe groot onze plant inmiddels is geworden, figuurlijk gesproken… [tekst gaat verder onder afbeelding]
Dat Teva Pharmaceuticals is écht een grote jongen; van marktaandeel tot omzet behoort het tot een van de grootste farmabedrijven op aarde. Het wordt volgens Wikipedia gezien als ‘de grootste generieke medicijnenfabrikant ter wereld’. Voorbeeldje? In 2015 kocht Teva concurrent Allergan voor het lieve sommetje van 40,5 miljard dollar. De pillenfebriekn van Teva staan in Israël, Noord-Amerika, Europa, Australië en Zuid-Amerika.
En die gigant gaat zich nu dus bemoeien met de distributie van GMP products naar farma-afnemers, inclusief ziekenhuizen, gezondheidsinstanties en alle apotheken in Israël. Zoals gezegd gebeurt dat via een lokale dochteronderneming, en wel eentje met de naam Salomon, Levin, Elstein (S.L.E.).
Mensen in nood
Vanzelfsprekend houden de ambities niet op bij de grenzen van Israël. Volgens S.L.E. zoekt men ook naar ‘het leveren van logistieke capaciteit voor het exporteren van Canndoc producten aan landen die de regels ondersteunen voor de verkoop en distributie van cannabisproducten voor medicinaal gebruik’.
CEO Aviad Bossi (goeie achternaam voor een CEO trouwens) van S.L.E. stelt dat beide samenwerkende bedrijven in staat zijn om een ‘gerenommeerd farmaceutisch distributienetwerk’ te bewerkstelligen, met een ‘hoog-kwalitatieve aanwezigheid in de medicinale cannabis industrie en marktleiderschap’.
Nou ja, je kan in ieder geval niet zeggen dat ze eromheen draaien qua doelstellingen. En dat doet de oud-premier van Israël, Ehud Barak van Canndoc ook niet. “Door zijn partnerschap met S.L.E. heeft Canndoc zichzelf verbonden met één van de meest prominente farmaceutische ondernemingen in de wereld voor de distributie van medicinale cannabisbehandelingen naar landen die de waarde van deze medicijnen herkennen voor mensen in nood.”
Mooie woorden die ons op een of andere manier toch ook wat koude rillingen bezorgen…