(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Inwoners en bezoekers van Amsterdam kunnen sinds kort cannabisbrood knagen voor het ontbijt of de lunch. Ter ere van Happy Earth Day lanceerde de keten Le Pain Quotidien – 7 vestigingen – namelijk een biologisch cannabisbrood met hennepzaden. En dat is niet alleen lekker en super milieuvriendelijk maar ook heel gezond!

Kleine stappen op weg naar een betere wereld

Behalve goed stoned of high worden van cannabis, kun je er ook de nodige gezonde edibles mee maken. Zelfs zonder THC – iets wat niet eens zou mogen van onze wetgever trouwens – en dat is dus precies wat Le Pain Quotidien onlangs in hun winkels is gaan aanbieden.

Tegen het tijdschrift JFK  verklaart CEO Annick Van Overstraeten het hoe en waarom. “Ons cannabisbrood is het resultaat van onze zoektocht om kleine stappen te zetten naar een betere wereld, door aandacht te hebben voor de planeet. Het maakt dan ook deel uit van onze ‘small steps’, waaronder we onze keuzes rond biologische, lokale en circulaire producten bundelen. Brood is het belangrijkste product van Le Pain Quotidien, daarom zochten we naar innovaties die de impact van brood op de planeet verbeteren, het gebruik van hennep in brood ondersteunt deze missie.”

Duurzaam brood met hennepzaden

Goed, wat zit er eigenlijk in dit eco-vriendelijke en duurzame cannabisbrood van de Amsterdamse bakkers? Dit zijn volgens de makers de belangrijkste pluspunten:

  • Hennepplanten zijn koolstofvriendelijk en leggen jaarlijks 8 tot 15 ton CO2 per geteelde hectare vast, aanzienlijk meer dan andere planten, bomen of gewone granen zoals tarwe, haver en rogge.
  • Het kweken van hennepzaad is goed voor de gezondheid van de bodem doordat het de gezondheid van “onvruchtbare” grond verbetert, zodat andere gewassen daar ook kunnen groeien.
  • Hennepzaad kan zonder pesticiden worden geteeld omdat het van nature winterhard is en bestand tegen ongedierte.
  • Hennep heeft vele andere toepassingen in verschillende industrieën, waardoor het een afvalarm gewas is.

Door te kiezen voor biologische, lokale en/of duurzame ingrediënten draagt Le Pain Quotidien naar eigen zeggen ‘haar steentje bij aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk en ondersteunen we een gezondere planeet’.

Bomvol gezonde mineralen en vitaminen

Je gezondheid vaart dus ook wel bij het smeren van cannabisbrood. Hennepzaad een schat aan vitaminen (B en E) en mineralen als magnesium, kalium, ijzer, zink en fosfor. De zaden, ook gepeld of gemalen, zitten boordevol magnesium, meer dan 60% oplosbare vezels en eiwitten die essentieel zijn voor de darmgezondheid. Ze zijn een geweldige bron van plantaardig eiwit, omega-3 en omega-6 essentiële vetzuren.

Op YouTube hebben de Amsterdammers een filmpje geplaatst over het bakken van een cannabisbrood, dat voor 6,75 euro over de toonbank gaat. Daarmee sluiten wij af, maar niet zonder je smakelijk eten te hebben gewenst!

(advertentie)