- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Bij de dood van Jules Stobbs van ‘The Dagga Couple’
Het boek dat hij me in maart in Barcelona cadeau gaf, ligt nog op mijn nachtkastje. Afgelopen vrijdagochtend 3 juli is cannabis-activist Jules Stobbs, de helft van The Dagga Couple, in zijn eigen huis vermoord bij een roofoverval. Hij is 59 jaar oud geworden.
Globetrotter Jules
Het drama vond plaats op de Jazz Farm in Sunrella, ten noorden van Johannesburg, waar Jules en zijn partner Myrtle Clarke sinds 1994 wonen. De vier overvallers schoten Jules meerdere keren in zijn hoofd en zijn borst, hij overleed ter plaatse. Myrtle bleef lichamelijk ongedeerd. De brute moord veroorzaakte een schokgolf door de wereldwijde beweging voor legalisering van cannabis. Het is moeilijk te bevatten, ook voor mij.
Jules Stobbs groeide op in het noorden van Engeland, als zoon van een hoteleigenaar. Meteen na zijn opleiding ging hij werken voor de Britse marine als luchtverkeersleider. Voor betoonde moed tijdens de Falklands-oorlog kreeg hij de South Atlantic Medal toegekend. In 1990 verliet hij de marine en reisde naar Tokyo, waar hij op straat jazzgitaar speelde. Dat bracht ruim voldoende op om in 1993 naar Zuid-Afrika te vliegen, waar hij Myrtle ontmoette, en de Jazz Farm te kopen.
The Trial of the Plant
Jules en Myrtle waren al heel lang cannabis consumenten, voordat ze cannabis activisten werden. De aanleiding was een grootschalige, vijf uur durende politie-inval op de Jazz Farm in de zomer van 2010. Er was een tip binnen gekomen dat er een “drugslaboratorium” verstopt zou zijn. Wat ze daadwerkelijk aantroffen was een echtpaar van middelbare leeftijd in hun pyjama’s met wat dagga, de meest gebruikte naam voor cannabis in Zuid-Afrika.
Jules kreeg een politiepistool tegen zijn wang gedrukt en realiseerde zich wat een enorme privacyschending de inval was. Zo werd The Dagga Couple geboren. Jules en Myrtle werden fulltime cannabis activisten. Ze spanden rechtszaken aan tegen zeven verschillende overheidsdiensten over de inval en begonnen aan een ambitieus, meerjarig project: The Trial of the Plant. Doel: het verbod op gebruik, bezit en thuisteelt van cannabis strijdig met de Zuid-Afrikaanse grondwet te laten verklaren.
Ik was onder de indruk van de betrokkenheid, de intelligentie en de energie van The Dagga Couple. Hadden we maar wat meer van dit soort activisten
Zoals Jules me eens uitlegde: we beginnen niet eens met lobbyen bij politici, daar is de politiek veel te corrupt voor. Maar we hebben wel vertrouwen in de rechters en onze grondwet is een van de jongste en beste ter wereld. Ik ontmoette Jules en Myrtle voor het eerst in november 2014, bij de High Times Cup in Amsterdam en later die week opnieuw bij de uitreiking van de Cannabis Culture Awards.
Historische ommezwaai in Zuid-Afrika
Ik was onder de indruk van de betrokkenheid, de intelligentie en de energie van The Dagga Couple. Hadden we maar wat meer van dit soort activisten, dacht ik: doelgericht en professioneel, maar tegelijk hardcore. Waar ik kon probeerde ik het stel sindsdien te steunen en publiciteit te genereren voor hun campagnes.
Ik zat te juichen voor mijn computer toen het Hooggerechtshof in Pretoria op 18 september 2018 oordeelde dat het verbieden van cannabis in de eigen woning inderdaad strijdig is met de Grondwet van Zuid-Afrika.
Een paar maanden voor die historische overwinning stonden Jules en Myrtle op het podium van de laatste Cannabis Bevrijdingsdag in Amsterdam. Aleksi Hupli maakte er een mooi filmpje over:
Dagga Couple op high tea tijdens de lockdown
De laatste keer dat ik Jules en Myrtle sprak was afgelopen maart in Barcelona. Op het balkon van ons appartementje namen we op 14 maart een speciale lockdown aflevering op van High Tea met Derrick & Rens. Het was heerlijk om het stel weer te zien, samen high te worden en de internationale ontwikkelingen te bespreken.
Toen we afscheid namen, gaf Jules me twee boeken. Een uitgave van hun stichting Fields of Green for All: ‘Cannabis in South Africa – The People’s Plant: A full-spectrum manifesto for policy reform’. En het fascinerende boek ‘KasiNomics – African Informal Economies and the People Who Inhabit Them’.
Het is zo wreed en onrechtvaardig dat juist Jules, die zo betrokken was bij zijn tweede thuisland en de slachtoffers van de drugsoorlog en politiegeweld, met geweld om het leven is gebracht. Hij was een voorbeeld voor elke cannabis activist: moedig, optimistisch, open voor samenwerking, erudiet en sympathiek.
Zwaard oppakken in Zuid-Afrika
Ik hoop met Tony Budden, vriend en medestrijder van Jules, dat zijn overlijden inspiratie en motivatie zal geven aan de legaliseringsbeweging in Zuid-Afrika. Zijn reactie op Jules’ dood:
‘Jules werkte onvermoeibaar om aandacht te vragen voor de plant en haar potentieel om een open industrie te creëren waarvan alle Zuid-Afrikanen profiteren. We zullen Jules’ overlijden gebruiken om ons te inspireren en nog harder te werken om te zorgen dat zijn dromen niet sterven en dat zijn werk voor cannabis door Myrtle zal worden voortgezet. We zullen zijn zwaard oppakken en ervoor zorgen dat Zuid-Afrika de ‘fields of green for all’ ziet die hij voor ogen had en als gemeenschap zullen we daar naar toe werken.’