(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Om binnen cannabis te kunnen kweken heb je uiteraard de nodige apparatuur nodig. Maar hoe bepaal je welke kweekinrichting het beste aansluit op jouw cannabisbehoefte, en jouw kweekwensen? Je kunt het immers zo gek maken als je zelf wil. Plantarium legt uit hoe je jouw eigen ideale kweekset kunt samenstellen. 

Bij Plantarium vinden we het belangrijk dat mensen zich goed oriënteren en laten voorlichten als er voor eigen gebruik (recreationele of medicinale) cannabis gekweekt gaat worden. Met deze reden geven wij advies en informatie over de keuze van een passende kweekset met kunstlicht, met de vermelding dat de kweker altijd zelf verantwoordelijk is.

In deel 1 van deze serie vertelden we je over de voors en tegens van de indoor cannabis kweek. In dit artikel pakken we door, en gaan we kijken waar jij rekening mee kan en moet houden als je met kunstlicht wietplanten gaat verwennen. Na het lezen weet je welk formaat kweektent voor jou geschikt is en welk wattage lichtbron daarbij past!

Wat heb ik nodig om mijn eigen wiet te kweken?

Sta, voordat je zomaar spullen gaat aanschaffen, eens stil bij deze vraag. Een dure LED of grote tent lijkt interessant maar is meestal overbodig. Als je je eigen biologische wiet wil kweken heb je in veel gevallen genoeg aan een 250 Watt HPS-armatuur of een goede 100 Watt LED kweeklamp in een kweektent van 80 bij 80 centimeter. Het hoeft allemaal niet groot, juist niet!

De vraag is dan ook welke kweekset jij wél nodig hebt. In het verleden hebben we al een uitgebreid artikel aan die vraag gewijd. Laten we de stappen om deze vraag te beantwoorden toch nog eens op een rijtje zetten.

Crystal Candy

Wat is mijn cannabisbehoefte?

We beginnen bij het einde, namelijk met hoeveel cannabis jij in het komende jaar nodig denkt te hebben. Houd eens bij hoeveel gram je in één week gebruikt en vermenigvuldig dat met 52 weken. Nu weet je hoeveel cannabis je ongeveer in een jaar nodig hebt.

Bepaal vervolgens hoe vaak je in één jaar wilt oogsten. Wil je continu doorkweken? Er het hele jaar mee bezig zijn en uiteindelijk een medicijnkastje met meerdere strains opbouwen? Of wil je in één keer je grote weckpot vullen en wordt de kweektent na één ronde weer afgebroken?

Over het algemeen zien we dat een beginnende kweker iets meer dan een halve gram cannabis per Watt energieverbruik oogst. Dat geldt voor een kweek met HPS en de goedkopere LED-armaturen. Een high-end LED is weer een heel ander verhaal, mits de kweker kennis heeft van het kweken met LED. We kijken altijd strikt naar hoeveel Watt een lamp werkelijk verbruikt en niet naar de mooie beloftes van fabrikanten van led kweeklampen. Wel zien we dat een beginnende kweker die regelmatig onze winkel komt binnenlopen ruim over de halve gram per Watt heen gaat. We delen namelijk graag ruim 24 jaar aan kennis en ervaring met onze klanten en dat heeft effect op de kwaliteit en de opbrengst.

Stel…

Goed, laten we het even praktisch maken. Stel dat ik per jaar 400 gram aan schone, topshelf cannabis wil oproken. Dat is ongeveer een gram per dag. Deze cannabisbehoefte kan ik behalen door één ronde 4 zoete Crystal Candy planten te kweken, in een kweektent van één vierkante meter met een 600 Watt HPS kweeklamp. Ik kan het echter ook in twee oogsten kweken, met een 220 Watt KIND K3 L300 in een 80x80cm kweektent. Snap je de rekensom? Het is ook maar net hoeveel tijd, liefde en aandacht je erin wil stoppen. En pas op, het kan zomaar een therapeutische hobby worden!

Welke kweektent bij welke lamp?

Je weet nu hoeveel oogsten je beoogt én met welk wattage lichtbron je wil gaan kweken. Laten we verder kijken naar de afmetingen van je kweektent. Over het algemeen is het zo dat hoe meer energie je lichtbron verbruikt, hoe groter de kweektent dient te zijn. Dat heeft te maken met de warmte die de lamp produceert. Bij een HPS-peer is dat stralingswarmte (810 n/ms) en bij LED is dat de warmte van de diodes.

Een mini kweekset voor microkwekers

Eigenlijk is het vrij simpel. Bij een hoger Wattage komt er meer warmte vrij en die warmte wil je niet in je tent houden. Er moet dus meer lucht verplaatst worden om die warmte af te voeren. Cannabis houdt namelijk niet van te hoge temperaturen (boven de 30 graden Celsius). Het juiste formaat afzuiger zorgt bovendien voor een onderdruk in de kweektent. Hierdoor kan er alleen lucht via het koolstoffilter uit je kweektent, en blijven alle geurdeeltjes in het koolstoffilter hangen. Buiten je kweektent dien je niets te ruiken! Je begrijpt dat een filter en afzuiger zeer belangrijk is.

Het juiste formaat van je kweektent speelt vooral in een HPS kweekset een grote rol. Een HPS-peer produceert over het algemeen gewoon meer warmte dan een LED-armatuur. Dat betekent ook dat je een grotere LED met een hoger Wattage in een kleinere kweektent kwijt kan. Maar voordat je wilde plannen gaat maken, die vlieger gaat niet altijd op. Het hangt af van de kwaliteit van de LED, het merk, het model, de gebruikte elektronica…

De ene LED is de andere niet. Soms is het zelfs onzin om een overcapaciteit aan LED in een kleine ruimte te hangen. De genetica moet de hoeveel grammen natuurlijk wel kunnen produceren! Bovendien dien je de plant zo te vormen dat er maximale topontwikkeling kan zijn, en het voedingsschema moet ook aangepast worden. Dát zijn de fijne kneepjes van de hobby waar we met onze klanten lang over kunnen doorpraten.

De perfecte kweekset

Wij vinden het belangrijk dat je met een hoogwaardige kweektent en passende inrichting start. Daarom stelden we een groot aantal verschillende cannabis-kweeksets samen, zodat je zeker weet dat de lichtbron, de tent, de afzuiging en de grootte van de potten op elkaar zijn afgestemd. Je kunt met de juiste kwaliteitsproducten starten en hoeft niet te verdwalen in een complex bos aan informatie. Bovendien kunnen we je met elke fase, met elk probleem, elke vraag helpen.

De kweek-showroom van Plantarium

Dat was het voor nu even, over twee weken gaan we verder met deel #3. Bekijk ondertussen vast ons assortiment in de webshop of kom de modellen bekijken in onze fysieke winkel in Nijmegen.

(advertentie)