- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Binnen composteren voor wietplanten én het milieu
Als hobbykweker weet je natuurlijk allang dat wietplanten gek zijn op een verse portie compost. Alleen niet iedereen heeft een tuin om een composthoop aan te leggen. Maar wist je dat je ook heel goed binnen kunt composteren met je eigen keukenafval? Dat is dus goed voor je wietplanten én het milieu, zo doe je het.
Compost is ontzettend vruchtbaar en wietplanten zijn er gek op. Ze kunnen er geen genoeg van krijgen; letterlijk, want overvoeden is onmogelijk met compost. Vervang je groenbak voor een zelfgemaakte of kant en klaar aangeschafte compost emmer en combineer het nuttige met het milieuvriendelijke.
Compost is wat overblijft als bacteriën en andere micro-organismen, organisch materiaal koloniseren en afbreken. In de natuur wordt al het organisch materiaal zoals afgevallen bladeren, takken en dode dieren op deze manier afgebroken om daarna weer als voeding voor bomen en planten te dienen.
Heb je een tuin, dan kun je al je tuinafval en organisch keukenafval gewoon op een grote hoop gooien. Wat na verloop van tijd overblijft is een rijke voedingsbodem voor allerlei planten. Ook wietplanten zijn gek op compost, allen heeft niet iedereen de ruimte voor een composthoop. Binnen composteren is dan een uitstekend alternatief.
Compost emmer maken
Om binnen je keukenafval te kunnen laten composteren, heb je een zogenaamde compost emmer nodig. Je kunt er zelf een maken, zoals we zullen laten zien, maar als je daar geen zin in hebt kun je er ook gewoon een kant en klaar bestellen. Op Bol.com verkopen ze twee verschillende types. Zelf maken is ook niet moeilijk. Je hebt een emmer met deksel nodig of je haalt bij de blokker even zo’n plastic opbergbox met deksel. Verder is het handig om een schotel of bak te hebben om je compost emmer op te zetten. Daarnaast heb je wat aarde met een bodemleven of nog beter, een zak met compost starter en wat oude kranten nodig.
Boor wat gaten in de bodem en de zijkant van je emmer en bedek de lekbak onder je compost emmer met een oude krant. Vul je compost emmer nu met een laagje aarde of compost starter. Daarop gaat een laag met gescheurde repen oude kranten. Doe hier een klein beetje water bij zodat het geheel vochtig wordt maar niet lekt, een beetje zoals je ook je wietplanten bewaterd. Nu kun je voortaan al je plantaardige keukenafval in de compost emmer gooien om het te laten composteren.
Hoe gebruik je een compost emmer?
Voedselresten en tuinafval, koffieprut en bijvoorbeeld uitgebloeide bloemen kunnen allemaal zonder problemen in je compost emmer. Zorg ervoor dat de inhoud van de emmer altijd een beetje vochtig is maar niet te nat. Met water en oude kranten kun je de verhouding aan water en droog materiaal gemakkelijk regelen. Is het iets te nat, doe er dan wat kranten bij. Te droog? Een beetje water.
Bewaar de compost emmer bijvoorbeeld in een keukenkastje, dat is makkelijk want dan kun je er tijdens het koken gemakkelijk bij. Als je hem op een andere plaats zet, zorg er dan voor dat de emmer niet kouder wordt dan 10 graden Celsius. Schep de inhoud van je compost emmer elke paar dagen even om en binnen een paar weken heb je compost.
Het kan ook weleens niet goed gaan. Soms gaat de emmer enorm stinken omdat het bijvoorbeeld te nat staat of je er iets verkeerds in hebt gegooid. Maak je niet te druk als dat gebeurd, maar leeg je emmer, was hem goed en start gewoon opnieuw. Lees je ook even goed in over wat er allemaal in een compost emmer kan.