- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Binnen kweken in 10 stappen #1
Gieren de buitenkweek kriebels bij jou het hele jaar door je lijf, maar zie je op tegen investeren, ingewikkelde elektra en gegoochel met pH meters? Voor jou hebben we een simpel 10-stappenplan voor een succesvolle binnentuin!
Stap 1: De plek
De plek die je kiest om je planten neer te zetten moet aan een aantal voorwaarden voldoen; het moet goed te verduisteren zijn, er moet geventileerd kunnen worden en het moet er hoog genoeg zijn om volwassen planten met een lamp erboven in kwijt te kunnen. Houd er rekening mee dat de afstand tussen lamp en plant minimaal veertig centimeter moet zijn. Ingebouwde kasten worden vaak als kweekruimte gebruikt. In zo’n kleine kweekruimte is een kleine afzuiger voldoende, liefst voorzien van een koolstoffilter. Het kost je een gat in de deur, maar het aansluiten is niet moeilijk. Zolders en kelders zijn ook populaire kweekruimtes, ieder met hun eigen specifieke voor- en nadelen.
Stap 2: Het licht
Een kweeklamp is onontbeerlijk en vormt de grootste kostenpost bij het binnen kweken. Veel growshops verkopen ze tweedehands maar het is aan te raden met een nieuwe bulb (de lamp zelf) aan een kweek te beginnen. HPS kweeklampen hebben bijna altijd een losse voorstarter, dat is handig, want dan kun je hem uit de directe omgeving van de planten zetten, het ding kan namelijk flink heet worden! Je kan tegenwoordig ook kiezen voor speciale LED kweeklampen. Op dit moment produceren HPS lampen nog steeds een betere oogst als LED’s, maar LED’s verbruiken minder energie en worden lang niet zo heet als HPS lampen waardoor ze dichter bij de planten kunnen hangen. Hang de verlichting aan kettingen aan het plafond, zo kun je ze gemakkelijk in hoogte verstellen. Met een timer regel je het aantal licht uren (18 uur in de groeifase en 12 uur in de bloeifase). Probeer je lamp een eigen stroomgroep te geven, gebruik geaarde draden en een relais (magneetschakelaar). Een relais voorkomt dat de timer doorbrandt tijdens het opstarten van de HPS lampen. Handig en veilig!
Wees geen dief en betaal netjes voor je stroom. Wie voor persoonlijk gebruik kweekt, kan doorgaans met één of hooguit twee lampen toe, zodat het extra stroomverbruik nauwelijks opvalt. Bovendien sta je een stuk sterker als je onverhoopt voor een rechter komt te staan.
Stap 3: Het medium
Aarde is, zeker in het begin het gemakkelijkste medium. Het heeft een bufferende werking die voedingsfouten kan opvangen. Bij de kweek op steenwol, kokos of een ander neutraal medium, dan kun je je nauwelijks fouten permitteren. Wil je op steenwol kweken, maak dan een aflopende tafel van ongeveer 30 cm hoog om je planten op te zetten, zo kan overtollig water weglopen. Aan de lage kant van de tafel monteer je een goot die je aansluit op de afvoer.
Aarde kun je het beste bij de growshop kopen, de speciale mengsels bevatten al perlite en genoeg voeding voor de eerste periode van de planten. Potten moeten genoeg gaten hebben in de bodem om voor een goede afwatering te zorgen, zet ze in een schotel of lekbak.
Stap 4: De Plant
Stekken zijn gemakkelijk, maar als je wat geduld hebt is zaad ook een prima keuze. Let bij het aanschaffen van stekken goed op de kwaliteit; ze horen mooi donkergroen en niet te klein te zijn.Vlekjes of stipjes op of onderaan het blad zijn een slecht teken. Goed zaad is meestal ook (relatief) groot en donker van kleur. Ontkiem zaad volgens de gebruiksaanwijzing en hang de lamp hoog op, dit geldt ook voor stekken die net zijn geplant. Als je geen gefeminiseerd zaad, of stekken gebruikt, dan moet je de mannetjesplanten weghalen zodra je ze herkent aan de kleine balletjes die in de oksels groeien.
Stap 5: De voeding
De plant is voor al zijn behoeftes van jou afhankelijk, je moet dus stipt en gedisciplineerd voeden. Haal een basis groei- en bloeivoeding bij de growshop en houd je aan de bijgeleverde schema’s. In de bloeifase kan een bloeibooster voor extra topontwikkeling zorgen. Ervaren kwekers meten constant de pH (zuurgraad) en EC (electrische geleidbaarheid) waarde van de voeding. Een pH waarde van rond de 6 is een goed gemiddelde.
Lees hier de laatste 5 stappen van het binnen kweken.
© Derrick Bergman / G0nzo Media
(advertentie)