- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Binnen kweken in 10 stappen #2
Wil je ook graag het hele jaar door wiet kweken, maar weet je totaal niet waar te beginnen? Zie je op tegen ingewikkelde voedingsschema’s of het aansluiten van apparatuur? Lees dan snel verder, want we schotelen je een simpel 10-stappenplan voor. Deel 2 (stap 6 t/m 10).
In het eerste deel van ons 10-stappenplan hebben we het gehad over de plek voor je binnentuin, het licht, het medium (de grond), de plant zelf en de voeding. Als je het hebt gemist kun je het hier teruglezen.
Stap 6: De cyclus
In tegenstelling tot de buitenkweek, waarin planten vaak maanden de tijd krijgen om te groeien, hanteren binnenkwekers meestal maar een zeer korte groeiperiode. Nieuwe stekken of zaailingen krijgen maar een dag of vijf 18 uur licht, waarna de bloei wordt geforceerd. Planten blijven hierdoor compact, wat natuurlijk handig is als je maar over een beperkte ruimte beschikt. Stem de donkere periode af op je eigen levensritme, wanneer heb je bijvoorbeeld tijd om je planten te verzorgen? Als het koud is kun je de lampen ’s nachts laten branden, zodat het niet te veel afkoelt. Dat betekend wel dat je overdag niet meer bij de planten kunt.
Stap 7: De lucht
De lucht is een belangrijke factor voor planten. Als beginnende binnenkweker moet je met name drie luchtzaken in de gaten houden: de luchtcirculatie, de vochtigheidsgraad en de temperatuur. In een kast of tent zorgt de afzuiger ervoor dat de lucht niet te vochtig wordt en in beweging blijft. In een iets grotere ruimte heb je een zwenkventilator nodig om de lucht goed in beweging te houden. Cannabis op aarde gedijt het beste bij een luchtvochtigheid van 40 tot 60 procent. Op steenwol mag de lucht iets vochtiger zijn, tot zo’n 75 procent. Hoge luchtvochtigheid bevordert echter wel schimmels en budrot terwijl sommige plagen zoals spint juist weer gedijen bij een drogere lucht. Te droge lucht kun je vrij gemakkelijk bestrijden door water te verstuiven met een plantenspuit of door simpelweg een bak water in de kweekruimte te plaatsen. Een te hoge luchtvochtigheid bestrijd je door sneller lucht af te zuigen. Onthoud dat warme lucht meer vocht vasthoud dan koude.
Stap 8: De temperatuur
De ideale lucht-temperatuur ligt tussen de 22 en 25 graden, maar cannabis kan veel hebben. De nachttemperatuur mag maximaal 10 graden lager liggen dan overdag. Te lage, of te hoge temperaturen (onder de 10 en boven de 40 graden) vertragen de groei. Hou de kweekruimte zo klein mogelijk, vooral wanneer je problemen hebt met de temperatuur. Tijdens het kiemen is een hoge temperatuur van zo’n 25 graden aan te raden. Kweek je in een kelder, zet de planten dan op een verhoging, anders krijgen ze het te koud.
Stap 9: De fijne kneepjes
Als je planten eenmaal in bloei staan, moet jij ervoor zorgen dat de toppen zoveel mogelijk licht vangen, je kunt takken buigen en met touw vastzetten en zorgen voor reflecterende (witte) wanden in de kweekruimte. Natuurlijk hou je de positie van de lamp ten opzichte van de planten goed in de gaten. Bekijk de planten goed zodat je de gevolgen van eventuele ziektes of ongedierte snel opmerkt. Maak gebruik van de expertise van de plaatselijke growshop, zij hebben alle eventuele problemen al eens gezien en kunnen gericht adviseren. Begin altijd met een ontsmette ruimte en houd de boel tijdens de gehele cyclus goed schoon.
Stap 10: De oogst
De gemiddelde bloeitijd binnen bedraagt 8 weken. Vraag je stekkenleverancier of zaadhandelaar naar de eigenschappen van de soort, er zitten behoorlijke verschillen in bloeitijd tussen de verscheidene wietsoorten. Stop twee weken voor de geplande oogst met het geven van voeding en schakel over naar gewoon kraanwater. Zijn de witte haartjes in een top voor twee derde verkleurd naar roodbruin, dan is het waarschijnlijk tijd voor de oogst. Je kunt in etappes oogsten zodat iedere top de kans krijgt om volledig uit te groeien tot haar volle wasdom. Verwijder het grote blad meteen maar laat de kleine blaadjes in de toppen zitten. Hang ze ondersteboven in een donkere ruimte te drogen. Zorg voor enige ventilatie maar niet teveel, laat de toppen langzaam drogen. Als een takje knakt bij het buigen is de top genoeg gedroogd. Rook ze!
© Derrick Bergman / G0nzo Media
(advertentie)