- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Binnen of buiten gemakkelijk hydrokweken in Hempy Buckets
Het is wellicht de makkelijkste manier van hydrokweken: in een Hempy Bucket. Je kunt ze zelf maken van doodgewone emmers, en het werkt zeer intuïtief. Het laagdrempelige karakter maakt de simpele kweekemmers tot een ideale manier om de voordelen van hydrokweken eens te ervaren. Probeer het anders buiten eens…
Een Hempy Bucket is een passief hydrosysteem. Het is enigszins vergelijkbaar met een wick systeem maar dan beter. Het hele systeem bestaat uit een emmer met een overloop-gat, gevuld met perliet, of een mengsel van perliet met kokosvezels.
De bodem van de emmer functioneert als reservoir voor voedingswater. Water en voeding geef je in een Hempy Bucket dan ook gewoon met de hand, waardoor het net zo natuurlijk aanvoelt als kweken in een pot met aarde. Omdat zowel kokosvezels als perliet beiden geen voeding bevatten, zul je wel wat meer moeten meten. Een pH- en EC-meter zijn dus wel absolute vereisten.
Verder heb je in dit simpele hydrosysteem geen lucht of waterpompen nodig, kun je niet overbewateren en heb je ook nooit last van een wietplant in een te kleine pot. Spoelen gaat ook sneller dan ooit, één weekje voor de geplande oogst spoelen is meer dan voldoende in een Hempy Bucket.
Een Hempy Bucket maken
Het is niet moeilijk om een Hempy Bucket te maken, je hebt er alleen een lichtdichte emmer en een boor met een diameter van ongeveer een halve centimeter voor nodig om het overloop-gat te maken.
Je kunt een Hempy Bucket met iedere maat emmer maken, afhankelijk van het gewenste formaat van je wietplant. Het makkelijkste is om een lichtdichte (zwarte) emmer te nemen, maar als je die niet kunt vinden kun je je emmer bijvoorbeeld ook beplakken met tape. Wanneer de emmer namelijk niet lichtdicht is, kunnen er gemakkelijk algen in het reservoir gaan groeien.
Neem je emmer en boor op 5 centimeter vanaf de bodem een gat in de zijkant. Dit is je overloop-gat, het zorgt ervoor dat de wortels nooit meer dan 5 centimeter onder water komen te staan.
De Hempy Bucket vullen
In principe is je Hempy Bucket nu al klaar. Je hoeft hem alleen nog te vullen met een inert medium. Perliet of perliet en kokos zijn hiervoor het meest geschikt. Vul je Hempy Bucket tot ongeveer twee centimeter boven het overloop-gat met perliet. Je kunt ook de hele emmer met perliet vullen, maar de meeste Hempy-kwekers kiezen ervoor om de rest van de emmer met kokos te vullen.
Vergeet je kokos niet even goed te spoelen voor gebruik, om de pH-waarde op peil te brengen (5,5 tot 6,1). Zorg er ook voor dat je een flesje CalMag (calcium en magnesium) in huis haalt als je op kokos gaat kweken. Kokos ‘verbruikt’ deze mineralen namelijk zelf ook, waardoor je altijd wat extra moet toevoegen als je wiet op kokos kweekt.
Laat je wietzaadje in een blokje steenwol of een ander startplugje zoals bijvoorbeeld een Easy Plug ontkiemen, en plaats je zaailing in de Hempy Bucket. Het hydrokweken kan beginnen!
Voeden in een Hempy Bucket
Natuurlijk gaat het voeden van een wietplant in een Hempy Bucket wel wat anders dan in een pot met aarde. Om te beginnen dien je de juiste plantenvoeding te gebruiken. Kies voor een voeding voor kokos wanneer je kokos gebruikt en kies voor hydrovoeding wanneer je alleen perliet in je Hempy Bucket hebt gedaan. Verder moet je bij het kweken in een Hempy Bucket goed de pH- en EC-waarde meten, want de plant kan geen voeding uit het medium halen en er is ook geen bufferende werking zoals bij aarde.
Vanzelfsprekend gebruik je in de groeifase alleen groeivoeding en schakel je pas over op bloeivoeding wanneer de plant ook daadwerkelijk begint te bloeien. Mix eerst de voeding door het voedingswater en zuur daarna pas aan.
In het begin kun je de EC-waarde vrij laag houden, rond de 1,2 EC. Laat de EC-waarde wekelijks met 0,1 punt oplopen maar blijf wel goed op je plant letten en pas de EC-waarde zonodig aan. De EC-waarde die we hier aanraden is namelijk slechts een richtlijn, sommige planten hebben behoefte aan meer, en anderen willen juist wat minder voeding.
Als de voeding in het water zit en je bent tevreden over de EC-waarde, dan kun je de pH-waarde op het juiste peil brengen. Doe dit bij voorkeur een dag later en zuur met pH-min aan naar een pH-waarde van bij voorkeur 5,8 maar in ieder geval tussen de 5,5 en 6,1.
Geef in het begin, wanneer de wortels nog niet het voedingsreservoir onderin de emmer bereikt hebben, wat vaker kleine beetjes water. Later kun je zoveel water geven tot er wat uit het overloop-gat stroomt. Naarmate je wietplant groeit zul je wellicht een keer per dag water moeten geven, maar in het begin zal één keer per twee dagen water geven voldoende zijn. Overbewateren is in ieder geval geen risico in een Hempy Bucket.
Veel plezier van je Hempy Bucket!
(advertentie)