- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Binnen sativa’s kweken? Hier moet je op letten
Sativa’s en sativa dominante wietsoorten zijn zeker niet de makkelijkste wietplanten om binnen te kweken. Ze kunnen snel te hoog worden, en de bloeifase duurt relatief lang. Toch loont het de moeite om ook eens een rondje sativa’s te kweken. De smaak is exotisch en kruidig, de wiet geeft een heerlijk opgewekt effect, en de oogsten kunnen geweldig zijn!
Beginnende thuiskwekers kiezen bijna nooit voor sativa wietsoorten. Indica’s lenen zich met hun compacte bossige structuur en korte bloeifase namelijk beter voor beginners. Maar na een paar keer indica’s gekweekt te hebben, wil je misschien toch ook een keer voor sativa’s gaan.
Sativa wiet heeft namelijk heerlijke eigenschappen die de langere bloeifase en de neiging tot strekken helemaal goed maken. De smaak is zoet en exotisch en het effect is in tegenstelling tot dat van typische indica’s meestal opwekkend en activerend. En omdat sativa wiet gewild is, kunnen commerciële kwekers er ook nog eens een hogere prijs per gram voor krijgen. Sativa’s kunnen ook enorme oogsten opleveren dus het loont echt wel de moeite om ze te kweken.
Sativa’s in de natuur
Sativa’s zijn geëvolueerd om in hete gebieden met lange zomers te overleven. Om in die hitte niet te veel vocht te verliezen hebben ze smalle bladvingers ontwikkeld. Omdat de daglengte in typische sativa landen als Thailand, Mexico, Colombia en Azië bijna niet verandert, worden sativa’s vrij hoog. Het sativa-wietras heeft zich namelijk aangepast om zowel in de groei- als de bloeifase te blijven doorgroeien.
Hoewel het lastig is om nog een pure sativa te vinden, heeft de typische sativa een grote open structuur met lange stammen (internodes) tussen de nodes. Sativa toppen hebben de neiging om foxtails aan te maken, en toppen van sommige sativa landrassen bestaan zelfs bijna volledig uit foxtails! De bloefase van een sativa duurt ook vrij lang, en soms wel zestien weken. De oogst kan door die langdurige bloeiperiode wel gigantisch veel wiet opleveren, maar het maakt het kweken van een sativa ook moeilijker.
Hoewel er ook sativa’s zijn die speciaal voor ons klimaat ontwikkeld zijn, doen de meeste sativa wietsoorten het in een warm en tropisch klimaat het beste. Zonder hoogtebeperking en met haar wortels direct in de grond komt een sativa namelijk het best tot haar recht. Buiten kunnen sativa’s dan ook enorme proporties aannemen, en letterlijk kilo’s wiet opleveren! Een sativa binnen kweken kan daardoor een beetje een uitdaging zijn, maar onmogelijk is het ook weer niet zoals je straks zult lezen.
Waarvoor kweek je een sativa?
Veel kwekers nemen nooit de moeite om een sativa te kweken, en waarom zo je het ook doen? Indica’s zijn immers veel sneller klaar, makkelijker in een kleine ruimte te houden en indica toppen zijn vaak compacter en hebben doorgaans ook nog eens meer trichomen.
Toch zijn er genoeg redenen te bedenken waarom je wél sativa’s zou moeten kweken. Te beginnen met het heerlijke opwekkende effect dat een sativa je kan geven. Van een goede sativa joint word je namelijk totaal niet loom en slaperig, maar juist creatief, opgewekt en sociaal. Veel cannabisliefhebbers roken dan ook graag overdag een lekkere sativa, en bewaren de zware indica’s voor ’s avonds.
Sativa wietsoorten staan daarnaast ook bekend om hun sublieme zoete smaak en hun fruitige geur. Sativa dominante Haze soorten zijn daarom ontzettend populairen gewild; denk maar aan onze eigen Amnesia of Sensi’s Silver Haze. Mocht je de lange bloeifase tot een goed einde weten te brengen, dan kun je met sativa’s ook nog eens rekenen op een enorme oogst!
Waar houdt een sativa van?
Omdat sativa’s in zulke hete gebieden geëvolueerd zijn, zijn ze goed bestand tegen de warmte van kweeklampen. Kweek een sativa dus gerust in de zomer. Ze houdt van de warmte maar kan wel gestresst raken wanneer het haar te koud wordt. De bloeifase en ontwikkeling van toppen verloopt bij sativa’s een stuk trager dan bij indica’s. Qua voeding moet je daar dus rekening mee houden, sativa’s houden niet van te veel meststoffen maar gedijen juist goed bij een matig dieet. Let daarom goed op en verlaag de dosis groeivoeding wanneer je ziet dat je sativa hele donkere groene bladeren krijgt. Het is niet ongewoon dat een sativa een stikstof overschot ontwikkelt bij een standaard dosis voeding.
- Sativa’s kunnen goed tegen de hitte, maar kunnen gestresst raken van te lage temperatuur.
- Geef sativa’s niet te veel voeding en hou de kleur van de bladeren goed in de gaten.
Sativa’s in de groeifase
Omdat sativa’s zo’n sterke neiging hebben om te strekken, zul je haar in de groeifase goed moeten trainen om haar een beetje laag te houden. Gelukkig kan een sativa daar uitstekend tegen. Het is ook een goed idee om de groeifase niet te lang te laten duren, want een sativa blijft ook in de bloeifase nog lang doorgroeien. Top of fim een sativa om haar wat breder te laten worden en gebruik technieken als scroggen en supercroppen om haar kort en breed te houden.
De open structuur van sativa’s maakt ontbladeren vrijwel nutteloos. De planten zijn van zichzelf al zo open dat licht tot diep in het gewas kan doordringen en lucht gemakkelijk door de planten heen kan blazen. Een iets hogere kweektent of kweekkast maakt het kweken van sativa’s wel makkelijker.
Gebruik voor je sativa bij voorkeur een CMH of HPS kweeklamp, of een moderne full-spectrum LED. CMH en HPS lampen zorgen voor extra stralingswarmte waar een sativa van houdt, en stralen hun licht diep tussen de open structuur van de sativa. Full-spectrum LED kweeklampen en ook CMH assimilatielampen stralen wat meer blauw licht uit, wat de strek van een sativa kan beperken. CFL (spaarlampen, TL en T-Neon) zijn door hun geringe dieptestraling minder geschikt voor sativa wietsoorten.
- Geef gematigd meststoffen.
- Laat sativa’s niet te lang doorgroeien.
- Gebruik bij voorkeur full-spectrum LED’s, CMH of HPS lampen.
- Top en/of fim.
- Gebruik kweektechnieken als scroggen, buigen, binden en supercroppen.
Sativa’s in de bloeifase
In de bloeifase zal een sativa vooral in het begin keihard doorgaan met groeien. In de eerste weken nadat je het lichtschema op 12/12 hebt gezet, gaan sativa’s helemaal extra hard de hoogte in. Het groeien stopt vaak pas na vijf of zes weken op 12/12 dus hou daar rekening mee bij het bepalen van het moment om op 12/12 over te schakelen.
Om de bloei van een sativa wat sneller te laten beginnen, doe je er goed aan om haar voor de omschakeling naar 12/12 eerst wat langer in het donker te laten staan (48 tot 72 uur). Je kunt de rest van de bloeifase verder ook wat verkorten door niet een 12/12 lichtschema te gebruiken, maar haar elke dag langer in het donker te zetten. Gebruik bijvoorbeeld het 11/13 of zelfs 9/15 lichtschema’s om je sativa eerder te kunnen oogsten.
Let aan het einde van de bloeifase goed op banaanvormige mannelijke stampers die uit de toppen groeien. Sativa’s vertonen namelijk nogal eens zulke hermafrodiete trekjes wanneer ze aan het einde van hun lange bloeifase nog altijd niet bevrucht zijn. Zie je zulke banaantjes dan is het waarschijnlijk tijd om te oogsten.
Het kan lastig zijn om het ideale oogstmoment te bepalen bij een plant die zo lang bloeit. Er kunnen in de oogstbare periode ook nog een hoop witte bloeiharen te zien zijn. Bij sommige sativa wietsoorten worden de trichomen ook niet amberkleurig en zul je moeten oogsten wanneer het merendeel van de trichomen wittig/milky van kleur zijn.
- Hou rekening met een explosieve groei in de bloeifase.
- Start de bloeifase met een langere ononderbroken donkere periode (48 tot 72 uur).
- Verkort de bloeifase met een 11/13, 10/14 of zelfs 9/15 lichtschema.
- Kijk aan het eind van de bloeifase uit voor ‘banaantjes’.
- Sommige sativa’s krijgen nooit bruine of amberkleurige trichomen.