- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Binnen cannabis kweken #1: waarom wel, waarom niet?
Wát een zomer! Heb jij je autoflowers al met volle tevredenheid geoogst en in een weckpot met een Boveda Humidipak zitten, of staan er nog planten te bloeien in de tuin? Hoe dan ook, de herfst nadert en dan is buiten kweken geen optie meer en kun je alleen nog wiet kweken in een binnentuin. Cannabis growshop Plantarium legt uit waarom je dat wel of niet zou kunnen doen.
Misschien ben jij ook wel iemand die dagdroomt over het binnen kweken in de naderende herfst en winter. Hoe zou het zijn om het hele jaar door te kweken? Binnen, in een tent en onder een lamp? Wat moet ik daar eigenlijk voor doen? Waar moet ik rekening mee houden? Wat heb ik nodig?
In de komende artikelen zullen we deze en meer vragen over de binnenkweek proberen te beantwoorden, zodat je een overwogen keuze kunt maken. Binnen kweken is namelijk helemaal niet zo omvangrijk en ingewikkeld als vaak gedacht wordt. Wij van Plantarium vinden echter wel dat als je iets doet, het ook goed zou moeten doen. Belangrijk om te vermelden is dat we je absoluut niet willen of moeten overtuigen. Jij bent ten alle tijden volledig verantwoordelijk en het is je eigen keuze om binnen wel of niet je eigen cannabis te kweken.
Pro’s en con’s van binnen kweken
Laten we – dat gezegd hebbende – bij het begin beginnen. Alles heeft voor- en nadelen en bij binnen wiet kweken is dat niet anders. Dit zijn de pro’s en con’s van de binnenkweek.
Pro – Je kunt praktisch elke cannabissoort kweken. In een indoor kweekruimte ben je niet afhankelijk van specifieke wietsoorten voor buiten, en kun je dus ook prima een zelfgekweekte Lemon Zkittles van Dutch Passion toevoegen aan je eigen voorraad. Of bijvoorbeeld CBD-rijke genetica voor de meer medicinale cannabisgebruiker. Heerlijke Haze variëteiten en de Californische Kush als dat je favoriete wietsoort is. Veel van dat soort wietsoorten zijn niet geschikt om buiten in ons klimaat te kweken maar gedijen prima onder kunstlicht. Heb je al gehoord van de heerlijke Florida Lemons van DNA Genetics?
Con – Je energierekening gaat omhoog. Uiteraard ligt dit ook aan het formaat van de ruimte en het wattage van de bijpassende lamp die je kiest. Een 100 Watt HPS lamp verbruikt ongeveer 15 euro per maand extra. Een 400 watt HPS lamp verhoogt je maandelijkse rekening met ongeveer 45 euro. Het is daarbij niet zo dat LED altijd beter is voor je energierekening. Kijk naar het werkelijke stroomverbruik in Watts en niet naar het door de fabrikant, beloofde vergelijkbare wattage in HPS kweekverlichting.
In de branche blijven we LED vergelijken met HPS, terwijl een kweek onder LED heel anders verloopt dan een kweek onder HPS. Appels met peren dus. Sommige LED armaturen behalen de gram per watt helemaal niet en zijn daarom even rendabel als HPS lampen. Ze produceren dan een kristalrijkere cannabis met minder warmte. Dat laatste is dan in de winter weer een nadeel, want soms moet je daarom een kacheltje aanzetten, wat ook weer extra stroom kost. Laat je vooral niet gek maken door mooie verhalen van LED fabrikanten. Kom desnoods onze winkel eens binnenstappen, dan kijken we saxmen welke lichtbron en wattage voor jouw behoefte passend is.
Pro – Je hebt meer controle. Buiten gaat de zon op en onder wanneer moeder natuur dat wil. Soms plenst het en soms is het droog. Soms is het koud en af en toe is het warm. Gelukkig kunnen we dat niet controleren. In een kweekruimte binnen is dat anders. Jij bepaalt wanneer je gefeminiseerde cannabis gaat bloeien, hoeveel toppen ze aanmaken, hoeveel voeding ze krijgen, hoeveel water et cetera. Je kunt hierin écht héél ver gaan, alles controleren en automatiseren. Denk aan temperatuur-gestuurde afzuiginstallaties, gedimde HPS-armaturen, automatische bewateringssystemen, bladtemperatuur-sensoren, snoei- en trainingstechnieken om je planten precies zo te vormen als je wilt… Welkom in onze wereld!
Con – Meer controle betekent ook meer aandacht. Wat ons betreft niet écht een nadeel maar het is wel belangrijk om te weten. Een buitenplant in de volle grond redt zich wel in rijk bemeste aarde en af en toe een flinke scheut water. In een kweektent is het anders. Jij bent dan volledig verantwoordelijk voor je jongedames; zonder jou gaan er echt geen kristalrijke toppen groeien. Daar is tijd, liefde en aandacht voor nodig. Maar wees niet bang, dat gaat helemaal goed komen.
Pro – Je hebt minder last van plagen en schimmels. Je werkt in een afgesloten omgeving in plaats van de buitenlucht. Wanneer hygiëne bij jou hoog in het vaandel staat en je met zaden werkt, krijg je veel minder snel spint, trips, slakken of rupsen. Daarbij gaat het niet regenen in je kweektent, waardoor je ook veel minder snel last hebt van toprot en meeldauw. Je kunt schoner werken, wat helemaal belangrijk is als je de cannabis als medicijn gebruikt.
Pro – Je bent niemand tot overlast. Voor ons het één na belangrijkste argument. We horen tegenwoordig vaak over in beslag genomen buitenplanten omdat de buren hebben gebeld over geuroverlast. Dat is ongekend zonde als de planten je medicatie zijn. Of het rechtvaardig is, laten we even in het midden maar met een binnenkweek ben je niemand tot last, mits je het goed en veilig doet natuurlijk!
Con – Slechte materialen is vragen om problemen. De inrichting van je kweektent dient van degelijke kwaliteit te zijn. Dan hebben we het vooral over het afzuigsysteem en het koolstoffilter. Hierop bezuinigen is niet aan te raden. Een slecht of oud koolstoffilter laat geuren door, die je absoluut niet wil ruiken. Geloof me, de buren willen dat ook niet. Zo is het ook met de elektronica en je lichtbron. Zorg voor veilige materialen! Oftewel, als je binnen gaat kweken, investeer dan in een fatsoenlijke inrichting van je kweektent…
Pro – Je weet wat je consumeert, bent van niemand afhankelijk én bespaart geld. Het belangrijkste argument! Aangezien jij de planten kweekt, weet je wat ermee is gebeurd. Dat is helaas bij de meeste coffeeshops niet het geval, om van de thuisdealers nog maar niet te spreken. En ja, uiteraard zijn er wel een aantal coffeeshops die weten wat ze inkopen en de beruchte verzwaringsmiddelen kunnen herkennen. Ons perspectief: wil je het helemaal zeker weten, kweek het dan zelf! Organisch, biologisch en vrij van bestrijdingsmiddelen. Ook is het vele malen goedkoper om zelf in je cannabisbehoefte te voorzien, dan je zuurverdiende geld naar de coffeeshop te brengen. Het ‘kost’ alleen een eenmalige investering, wat tijd en liefde. Dat is snel terugverdiend!
Dat was het voor nu. Over twee weken gaan we verder en zullen we je van nog veel meer informatie voorzien. In de tussentijd kun je in onze webshop onze meerdere (15+) compleet ingerichte kweeksets vinden. Wij bieden diverse formaten aan: varianten voor de minder gevulde portemonnee, volledig CE-gekeurde sets en twee inrichtingen met high-end LED. In onze winkel in Nijmegen hebben we al onze mogelijke uitvoeringen gepresenteerd staan. Die kunnen we zelfs aanzetten, zodat jij precies ziet wat je koopt. We kunnen je met 24 jaar ervaring alles vertellen van de keuze voor een kweektent tot de inrichting en wat daarbij komt kijken. Uiteraard zijn alle producten op voorraad.
Mocht Nijmegen niet per se om de hoek zijn, stuur dan even een mail met de datum en tijd waarop je graag langs wilt komen. Dan plannen we een afspraak, zodat we de tijd kunnen nemen om al je vragen te beantwoorden. Dát is precies wat wij belangrijk vinden; goed en onderbouwd advies, zodat je met een perfect passende kweekset én goede informatie kunt starten!
(advertentie)